Értékeket bemutató filmes alkotások

Több elismerést, díjat kapott az elmúlt napokban a gyergyó­szent­miklósi Rex Video Stúdió. A televíziós műhely három alkotását díjazta a zsűri az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Zrt. által szervezett Kós Károly Televíziós és Rádiós Szemlén, emellett a székelyföldi Kaptár dokumentumfilm-szemle fődíját is elnyerték a Fili karnagya című dokumentumfilmmel.

 

A televíziós és rádiós szemlére olyan pályaműveket vártak, amelyek 2019. augusztus 1-je után készültek, és a külhoni magyarság életét, mindennapjait mutatják be; 65 alkotás érkezett összesen a kiírásra. A rövidfilmek kategóriájában a Történelem a Maros sodrásában című nyerte el a Vitézy László érdemes és kiváló művész által elnökölt zsűri tetszését.

– Ez egy 13 részes ismeretterjesztő sorozat, mellyel az a célunk, hogy a Maros forrásától elindulva feltérképezzük azt a magyar épített örökséget, amely annak mentén található, olyan információkat közölve, melyeket a világhálón kutakodva nem lehet megtalálni. Amióta 2009-ben elkészítettük az Így veszett el Erdélyország című filmünket, szeretném a régi kastélyokat, uradalmi lakokat és a hozzájuk kapcsolódó történeteket megfilmesíteni: most jött el az ideje – nyilatkozta lapunk érdeklődésére Zsigmond Attila rendező-operatőr.  A film elkészítéséhez a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Magyar Média Mecenatúra programjában nyertek támogatást, létrejöttében Bajna György újságíró is szerepet vállalt.

A rövidfilmek kategóriájában a Jóska, az értelmiségi paraszt című alkotás nyert különdíjat: a televíziós riport a gyergyóújfalvi Bányász Józsefről szól, aki értelmiségiként visszatért a gyökerekhez, a parasztgazdálkodásban látva Székelyföld jövőjét.

A dokumentumfilmek sorában a Fili karnagya című, 50 perces dokumentumfilmmel nevezett a stúdió, elnyerve a kategória második díját.

Három évvel ezelőtt pályáztunk ennek a filmnek az elkészítésére, amely egy portréba ágyazott kultúrtörténeti filmalkotás. A készítése során arra voltunk kíváncsiak, hogy mi van a sikertörténet mögött, hogyan zajlanak a filisek hétköznapjai: a végeredmény egy jól fogyasztható, szituációs dokumentumfilm lett, melynek társrendezője Bajna György – mondta el Zsigmond Attila.

Az alkotás ugyanakkor elnyerte az idei, online térben szervezett Kaptár dokumentumfilm-szemle fődíját, ahová székelyföldi témájú alkotásokat vártak: 16 film érkezett a kiírásra.

Zsigmond Attila elmondta: a Haáz Sándorról készült dokumentumfilm idén a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon is díjazott lett a Kárpát-medence kulturális értékei kategóriában.

A stúdióban folyamatosan új filmtervek és alkotások születnek: Ecsetvonások címmel készül ismeretterjesztő alkotás ugyancsak pályázati kiírásra a székely festőiskola kiemelkedő egyéniségeiről, ahol az elképzelés az, hogy Nagy István, Nagy Imre, Márton Ferenc, Karácsony János és Pál Lajos művészetének kevésbé ismert szegmenseit dolgozzák fel több mint ötvenpercnyi dokumentumfilm formájában. Emellett mélyinterjú-sorozatot is forgatnak Erdély ismert személyiségeivel, közöttük Berszán Lajossal, Duma István Andrással, Garda Dezsővel, Balázs Józseffel, Murádin Jenővel és Halász Péterrel.