Kikapcsolódás – maga a paradicsom!

Egyszerűség, szeretet és ambíció – ezek a szavak jellemzik leginkább a csíkszentdomokosi Kurkó gardent. A kert családi vállalkozásnak tekinthető, két fiatal testvér óvja és neveli a zöldségeket, főként paradicsomokat. A kezdetekről, nehézségekről és mindennapi  motivációjukról kérdeztük a testvérpárt, Kurkó Norbertet és Ákost.

Több mint egy éve két fiatal úgy döntött, hogy kipróbálná magát a mezőgazdaságban, amit a mai napig sem bántak meg. A csíkszentdomokosi Kurkó gardent a testvérpár, Kurkó Ákos és Norbert hozta létre, és előszeretettel nevelgetik máig is zöldségeiket, természetesen a család tagjainak támogatásával. A járványidőszak számos dologra felhívta a figyelmet, például az egészséges táplálkozásra, ami Ákosékat is elgondolkodtatta.
– Ahogyan beütött a járványhelyzet, a párom és Ákos itthonról kellett hogy folytassa az egyetemet, én pedig szintén hazaköltöztem Kolozsvárról, és online végzem a munkám. Volt egy fóliasátrunk, így jött az ötlet, hogy lássunk neki a zöldségtermesztésnek. Vegyesen szerettük volna beültetni a kertet, de egy jótanácsot megfogadva főként a paradicsom mellett maradtunk, mivel nem igazán szereti ez a zöldség más fajta szomszédságát, kismértékben termesztettünk uborkát, illetve csemegekukoricát – mondta el Norbert.
A Kurkó gardenből főként paradicsomot szerezhetünk be, és több fajtából válogathatunk. Koktélparadicsomból közel négyszáz tő található, uborkából pedig háromszázötven. Idén a csemegekukoricából nem ültettek nagy mennyiséget, kis mennyiségű napraforgóval is próbálkoztak, viszont azt nem tudták megóvni a vadaktól.

Kurkó Ákos és Norbert. A testvéri együttműködés gyümölcse

Tapasztalás saját bőrön

Ákosnak és Norbertnek nem sok tapasztalata van, ami a mezőgazdaságot illeti. Néhány jótanácsot kaptak, viszont saját kárukon kellett lényeges dolgokat megtapasztalniuk.
– Fóliában vannak a paradicsomok, viszont önmagában a fólia sem tartja a meleget, ha odakint nagyon hideg van. Azt, hogy fűteni kell a fóliát hideg esetén, akkor tanultuk meg, amikor egy éjszaka alatt negyven tő paradicsom kárba veszett, és fogtuk a fejünket, hogy mitévők legyünk, hiszen még egy ilyen éjszaka után nagyon nagy kárunk lesz – emlékezett vissza Ákos. Hozzátették, hogy a fagy jelentette a legnagyobb fejtörést számukra, hiszen ekkor tanulták meg, hogy a paradicsom nagyon érzékeny a hőmérsékletre.
Betegségekkel is szembe kellett nézniük, de legtöbb esetben házi patikákat alkalmaztak, és kerülték a vegyszeres megoldást.
– A fóliában nagy volt a páratartalom, kint hideg, ezért nem tudtunk olyan mértékben szellőztetni. Így a penész tizedelte a töveket, és természetesen bent a fóliában jobban terjedt a betegség, mint a kinti ültetvényen – mesélte Norbert.
Kérdésünkre elmondták, hogy természetes praktikaként első perctől alkalmazták a társnövények ültetését, mint a bazsalikom és a büdöske. Ezek a növények az erős illatuk miatt távol tartják a rovarokat, a bazsalikom közelsége pedig a paradicsomok ízvilágára is pozitív hatással van.
Természetesen olyan külső tényezők is befolyásolják a zöldségtermesztést, amelyekkel szemben nincs minden esetben megoldás. A vadakkal is szembe kellett néznie a Kurkó testvérpárnak, aminek következtében a napraforgó nagy része oda is veszett. A fóliákat villanypásztor veszi körbe, amely kellő védelmet nyújt, hiszen esténként a kert közelében halad el egy bocsos medve, amely már próbálkozott a bejutással, szerencsére sikertelenül.

A csapatmunka látható eredményei                                                                                             Fotó: László F. Csaba

Értékesítési nehézségek

Idén megnövekedett az Ákosék által megtermelt paradicsomok mennyisége, így az értékesítés is nagyobb fejtörést okozott, mint előző évben.
– Domokoson, ha igény van rá, szívesen házhoz szállítjuk. Ez érvényes a városra is, viszont ehhez egy megfelelő időpontot kell találnunk, amikor utunk van arrafelé. Tavaly nem volt gond, talán két hirdetés után minden termény elfogyott. Idén több lett, így a piacra is járunk a zöldségekkel.

Minőség és megbízhatóság

A tapasztalatok azt mutatják, hogy van igény a vegyszermentes, háztáji termékekre, viszont ha a minőség elvárásokat is fölülmúl, sok esetben sokallják az árakat.
– Kicsik vagyunk ahhoz, hogy egy nagy termelővel versenyezzünk ár szempontjából. Ők olyan vidékeken termelik a zöldséget, ahol feleannyi akadállyal kell megküzdeniük, mint nekünk. Az éghajlat sem hasonlítható össze – vélekedett egyöntetűen a testvérpár.
Norbert megjegyezte, hogy olyan fajta paradicsomuk is van, amely sokkal inkább rezisztens, nagyra nő, élénk piros színe lesz, és az alakja közel áll a tökéletes kerek formához. Mint megtudtuk, piacon sok esetben nem hiszik el, hogy ez náluk termett, és úgy vélekednek az emberek, hogy valószínűleg más tájakról érkezett a zöldség.
– Igyekszünk, hogy több emberrel és családdal is kialakuljon egy bizalmi kapcsolat. Véleményünk szerint az, hogy a piacon konkrétan a termelővel találkozik a vásárló, és annak a szemébe nézhet, aki annak a terméknek a teljes növekedését végigkísérte, teljesen más, mint ha csak más termékét értékesítenénk – tették hozzá.

Minőségben és ízvilágban is gazdag termés                                                                                 Fotó: László F. Csaba

Alapvető tevékenység

A jövőbeni tervekhez tartozik, hogy fejlesszék a kertet, egy központosított fűtésrendszert szeretnének létrehozni, illetve a termékpalettát is bővíteni. Bár sok nehézségbe ütköztek és ütköznek a mai napig, biztosak a lépéseikben, és sosem merült fel a feladás lehetősége.
– Nagyon sokat számít, hogy mi magunknak termeljük meg a zöldséget, és nyugodt szívvel kínáljuk azt családtagjainknak is. Minden lehetséges esetben kerüljük a vegyszerezést, természetes módon védekezünk, de legtöbbször igyekszünk inkább megelőzni a betegségek kialakulását – mondta el Norbert.
Fiatalként az ő figyelmüket is megosztja a nagyvilág, Ákos egyetemen tanul, Norbert pedig informatikusként dolgozik a mindennapokban.
– Ha mi, fiatalok, nem műveljük ezt a tevékenységet, előbb-utóbb mi leszünk az idősek, és a gyerekeinknek nem lesz, honnan mindezt megtanulniuk. A következő generáció nem lesz tudatában annak, hogy mit eszik meg. Tehát nekik is alapszükséglet lesz a gazdálkodás, legyen szó növénytermesztésről vagy állattenyésztésről. Természetesen sok a munka, áldozatokat kell hozni, de bármit is nézünk, áldozat nélkül sehol sem születik eredmény. Ha elvárjuk, hogy külföldről hozzák be a zöldségeket, akkor egy ehhez hasonló járvány következtében akár élelem nélkül is maradhatunk. És ez csupán azért van, mert nem szeretnénk a szabadidőnket és munkánkat erre fordítani – részletezte Norbert.
Ákos úgy véli, hogy természetesen mindenki számára elsődleges szempont a jövedelem, de ebben az esetben nem csak ennyiről van szó: fontos, hogy az ember lássa és tapasztalja munkájának gyümölcsét. Hozzátette, megéri gazdálkodni, hiszen mind a család, mind az emberek egyre inkább értékelik a szívvel végzett kétkezi munkát, és pozitívan értékelik az eredményét is.

Szilágyi Dalma-Orsolya