2021. június 22, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

Erste Liga-bajnok a Csíkszeredai Sportklub

A hatodik meccsen eldőlt a jégkorong Erste Liga-döntő sorsa, hiszen a Csíkszeredai Sportklub a második felvonásban nyújtott lehengerlő játékának köszönhetően megnyerte a trófeát. A bajnoki arany mellett több különdíjat is sikerült megszerezni.

Úgy léphetett jégre a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapata az Erste Liga döntőjének hatodik mérkőzésén a Brassói Corona ellen, hogy amennyiben győzni tud, elhódítja a bajnoki trófeát, és 10 év után újfent felérhetnek a csúcsra.
Mondhatjuk, hogy már a tavalyi szezonban is sikerült, hiszen megosztott bajnoki címet ünnepelhettek a Ferencváros-Telekommal együtt, amely szezont a koronavírus-járvány miatt kellett félbeszakítani, de annak sem sportszakmai, sem más jellegű értéke nem igazán volt. Viszont egy háborúban az utolsó csatát megnyerni hatalmas feladat, és ezt Hozó Levente, a csíkiak másodedzője is jelezte a mérkőzést megelőzően.
A bajnoki címért küzdő Sportklub és az életben maradásért játszó Brassó ennek megfelelően nagyon óvatos játékkal rukkolt elő a mérkőzés első felében a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán, ahol a bajnoki trófea már ott volt a csarnokban. A hazai oldalon nem volt változtatás a keretben, míg a túl oldalon Dave MacQueen két helyen is változtatott. Polc helyett megint Tőke kezdett, míg Dame-Malka pihent, ám helyette Carlson kapott bizalmat, ugyanakkor Molnár Zoltán sem öltözött be.
Jócskán érződött a mérkőzés tétje. A csapatok egymás hibáira vártak, és ezt előbb a Sportklub tette meg: egy eladott korongból szépen fordult a Brassó, és Fowlie lőtte ki Adorján hosszú felsőjét.
A második felvonás egygólos hazai hátrányról indult. A kék-fehérek nagyon elszántan jöttek ki az öltözőből. Gyakorlatilag az első korongbedobástól kezdve beszorították a vendégeket, és sorra vezették a veszélyesebbnél veszélyesebb támadásokat. Ennek pedig meg is lett az eredménye: a 24. perc végén Becze egy szerencsés találattal egyenlített, majd pár percre rá már az előny is megvolt. Taratuhin egy váratlan lövéssel a röviden csapta be Tőkét. A Brassó ekkor padlón volt, a Sportklub hatalmas rohamait viszont állta Tőke és a védelem, egészen a 37. percig. Ekkor újfent Becze volt eredményes, aki egy kapu mögül visszatett pakkot fonákkal vert be a ketrecbe. A Corona viszont nem adta fel, és alig egy percen belül, mondhatjuk a semmiből, McFadden révén visszajött a meccsbe.
A záróharmad egy gyors gólváltással indult. Előbb Blackwater talált be, majd Fowlie állította vissza az egygólos különbséget. Innentől kezdve a Sportklub kezdett az idővel is játszani, magabiztosnak tűntek és közben a kontrák lehetőségeit lesték. És meg is voltak a meccskorongok, amellyel le lehetett volna zárni a nyitott kérdéseket, de Combs előbb szólót rontott, majd Becze vasat talált. Az utolsó percekhez közeledve a vendégek mestere lehozta a kapust, ezt viszont a csíkiak nagyon gyorsan gólra váltották: Farkas talált be az üres kapuba.
Ezzel pedig eldőlt minden: a Csíkszeredai Sportklub újra felért a csúcsra. Két évvel ezelőtt finálét játszhattak, de elbukták. Tavaly megosztott bajnoki címnek „örvendhettek”, míg az idén már a pályán hódíthatták el a bajnoki serleget.

Becze Tihamér joggal érdemelte ki a döntő legjobb játékosa címet FOTÓ: LÁSZLÓ F. CSABA

Erste Liga, döntő, 6. mérkőzés

Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona 5–3 (0–1, 3–1, 2–1)
Gólszerzők: Becze (24., 37.), Taratuhin (29.), Blackwater (44.), Farkas (59.), illetve Fowlie (19., 46.), McFadden (39.).
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–2 a Sportklub javára.

Különdíjak
Az Erste Liga legjobb kapusa: Hetényi Zoltán (Debreceni DEAC).
Az Erste Liga legjobb hátvédje: Joshua MacFadden (Brassói Corona).
Az Erste Liga legjobb csatára: John Anthony Combs (Csíkszeredai Sportklub).
Az Erste Liga döntőjének legjobb játékosa: Becze Tihamér (Csíkszeredai Sportklub).

Boldog csíkiak, bánatos brassóiak
Fordulatokkal teli, érzelemdús döntőt vívott egymással a Csíkszeredai Sportklub és a Brassói Corona a jégkorong Erste Ligában. A minden eldöntő hatodik meccs utáni edzői nyilatkozatokból értelemszerűen két ellentétes vélemény nyilvánul meg.
Jason Morgan, SC Csíkszereda: Néhány olyan dolog miatt, amit nem lehet befolyásolni, másabb volt a mérkőzés. Elég későn, 21 órától kezdtünk, volt áramingadozás is, ami miatt a második harmad később kezdődött. Ennek ellenére nagyon jó mérkőzést játszottunk, a fiúk mindvégig betartották az utasításokat. A második harmad elején hátrányban voltunk, de nagyon akartuk ezt a győzelmet, ami meg is látszott, számtalan helyzetünk volt, gólokat is szereztünk. A srácok önfeláldozóan vetődtek minden korongba, Tousignant törött orral állt vissza játszani. De Kuljas, Szamankov, Yellow Horn, akik nem kaptak lehetőséget, az egész szezonban, amikor kellett, ott voltak, és mindig azt a pluszt nyújtották, amire szükségünk volt. A végső győzelem a teljes csapat munkájának köszönhető, egytől egyig, mindenki hihetetlen melót tett bele ebbe az aranyba. Szép volt, fiúk!
Dave MacQueen, Brassói Corona: Természetesen csalódott vagyok a vereség miatt. Az első harmadban nagyon jól kezdtünk, több nagy helyzetünk is volt, sikerült a vezetést megszerezni. A második harmadban viszont a Csíkszereda ránk jött, meg is fordította az eredményt, de vissza tudtunk kapaszkodni. A végére nem maradt elég átütő erő. Az ellenfélnél olyan klasszis játékosok vannak, mint Becze, Blackwater, Wishart, és még sorolhatnám, akik a fontos pillanatokban tudtak villanni, nekünk ezt kell megtanulnunk. Két perccel a vége előtt a kapusuk is hatalmas védést mutatott be, ezek a kulcsmomentumok döntenek el egy ilyen párharcot. A mi játékosaink pontosan azt kell megtanulják, hogy ezekben a pillanatokban a győztes döntéseket hozzák meg.

Darvas Attila

Kapcsolódó cikkek:

Megnyílt a hazájukból elüldözött németek dokumentációs központja Berlinben

Évtizedes viták és előkészületek után hétfőn hivatalosan megnyitották Berlinben a második világháború után a hazájukból elüldözött németek történetét feldolgozó dokumentációs központot és múzeumot.   A második...

Szijjártó Péter: Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát

Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát, ugyanis a nemzeti közösségek sokhelyütt nehéz helyzetbe kerültek és támadás alatt állnak a...

Lukács Antal pere: Házi őrizet helyett hatósági felügyelet

Megszüntette a házi őrizetet és hatósági felügyelet alá helyezte a Brassói Ítélőtábla Lukács Antal és Bálint Enikő vádlottakat. Az intézkedés 60 napig érvényes. Ez...

Legfrissebb