Borbély Lénárd: erősíteni az összetartozás érzését

Fotó: Borbáth Katalin

Minden alkalommal nagy örömmel érkezik Székelyföldre Borbély Lénárd, Csepel polgármestere. A pénteken véget ért 6. Székely–Magyar Labdarúgótorna helyszínén beszélgettünk az eseményt kezdeményező városvezetővel.

– Egy év kihagyás és egy csonka mezőnnyel megszervezett torna után újra teljes létszámmal játszanak a fiatalok itt Csíkszeredában az Ön által megálmodott labdarúgótornán. Milyen érzésekkel érkezett ismét Székelyföldre?

– Ide mindig jó érzésekkel érkezem. Igazából hazaérkezünk, és jól érezzük magunkat.

– Mi késztette arra, hogy kezdeményezze a torna megszervezését 2016-ban?

– A hetediket kellene most tartsuk, de ugye, egy év kimaradt, ezért hatodik alkalommal rendezzük meg. Egyrészt nagyon színvonalas mérkőzéseket láthatunk, úgy érzem, Székelyföldön kezd elmélyülni ez az esemény, tudnak róla, ismerik. Ami számomra még ennél is fontosabb, amiért életre hívtam és a konzulátus és az FK Csíkszereda segítségével megszervezzük évről évre, az az összetartozás érzésének erősítése. A torna legfőbb célja tulajdonképpen ez lenne, hogy a gyerekekben és a velük érkező szülőkben elmélyítsük a Székelyföld iránti szeretetet, és a magyar–magyar kapcsolatok kialakulását, erősítését is szeretnénk ösztönözni. Az utánunk jövő generációknak is kötelességünk továbbadni a reményt és ezt az életérzést. Hogyan szerepeltek a csepeli csapatok?

– A csepeli csapatainkkal teljes egészében meg vagyok elégedve, függetlenül a konkrét eredményektől. Az első napon nagyarányú győzelmeket arattunk, a második nap nagyon jó játékot mutattak a játékosaink, és ma (szerdán – szerk. megj.) a kicsik nyertek, a nagyobbakhoz pedig most igyekszek vissza szurkolni. Az a játék, amit látok, kezd hasonlítani a valódi focihoz.

– Milyen programok várnak a küldöttségre?

– A csepeli gyermekeinknek és a szülőknek minden napra szerveztünk programot. Tegnap például az alcsíki részen voltunk szekérrel, ma meglátogatjuk Sepsiszentgyörgy újonnan elkészült arénáját, visszük majd a gyerekeket fürdőbe is. Csütörtökön volt egy nagy közös nap: az összes gyereket, aki részt vett a tornán, meghívtuk közös főzésre, ebédre, délutáni programra. Megfordultak a szerepek, és a szülők, edzők húztak focicipőt, a gyerekek pedig szurkoltak nekünk.

– Jövőre következhet a folytatás?

– Mindenképpen erőt ad számunkra az is, hogy Kövér László házelnök úr idén is elvállalta a torna fővédnökségét. Mivel ez egy nagyon jó program és lelki kapcsolódási pont, mindenképpen érdemes tovább csinálni. Rajtunk, csepelieken nem fog múlni.

Farkas Endre

: an accessible web community