Erkölcsi válságban

Az ország kormánya folyamatosan válságban van. A nép, az istenadta csak pislog, és várja csendben a negyedik hullámot, míg odabent a fővárosban áll a bál. Florin Cîţu kormányfő szerint a lemondott USR PLUS miniszterei úgy viselkednek, mint az elkényeztetett gyerekek. Szerinte az országgal akkor történt a legnagyobb rossz, amikor az USR PLUS szövetségre lépett a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR). Számára felfoghatatlan, hogy a magát jobboldalinak valló koalíció szélsőséges párttal szövetkezik, majd maga mellé akarja állítani a szocialistákat is. Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be az AUR-ral közösen. A szociáldemokraták is kötik az ebet a karóhoz: csak akkor szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt, ha siker esetén előre hozott választásokat tartanak. A PNL két hét haladékot kért a bizalmatlansági indítványon szereplő aláírások hitelességének megvizsgálására, ám kérését elutasították. Szavaztak is, de nem volt meg az egyszerű többség. Ludovic Orban, a képviselőház PNL-s elnöke tegnap a parlament összevont házbizottsági ülése után azt nyilatkozta, hogy elküldi a kormánynak az USR PLUS és az AUR által benyújtott bizalmatlansági indítványt, és megpróbálja meghatározni annak menetrendjét, mondta, miután a PNL, a PSD és az RMDSZ ismét bojkottálta az ülést, és az negyedszer is határozatképtelen volt. A PNL fontolgatja, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a bizalmatlansági indítvány menetrendjéről szóló értesítést, ha azt Ludovic Orban elküldi ma a kormánynak. Szerintük erről csak a szenátus és a képviselőház közös házbizottsága dönthet, a képviselőház elnökének nincs ilyen jogköre, ezért az állami intézmények között kialakult konfliktus miatt az alkotmánybírósághoz fordulnak.

Szóval van baj elég, valóban kiábrándító, hogy míg számos fontos tervezet vár elfogadásra az elkövetkező időszakban, és az ország érdekeit kellene szem előtt tartani, addig zajlik az erőfitogtatás, a hatalommal és a szavazópolgárok bizalmával való visszaélés. Követni sem lehet a fővárosban történő eseményeket, szemmel láthatóan mindenki mindenkivel csatározik. Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter azon sajnálkozott, hogy a kormányfő bevonja az egészségügyet a politikai harcba. Cîţu azzal vádolta meg a minisztert a hétvégén, hogy nem adott pénzt az oltásközpontoknak, és az egészségügyben dolgozók már vagy két hónapja nem kaptak fizetséget munkájukért. Mihăilă pedig azt állítja: ugyan még áprilisban tájékoztatta Cîţut a pénzügyi helyzetről, és külön felhívta a figyelmét, hogy nincs elég pénz fizetésekre és egyéb költségekre, kiegészítést is kért, és ígéretet is kapott arra, hogy majd kiegészítik a büdzsét. Megy a sárdobálás, mindenki a saját udvaráról igyekszik átdobni a szomszéd portájára.

Iskolakezdés előtt néhány nappal pedig elkezdtek foglalkozni azzal is a politikusok, hogy uramisten, kezdődik az iskola. Az oktatási miniszter szerint mindenképp el kell kerülni az online oktatásra való áttérést, mi, szülők is ezért imádkozunk, míg az orvosok az egészségügyi kockázatokat hangsúlyozzák. El kell ismernünk, nem könnyű ekkora fejetlenség közepette vezetni egy országot, de annak népét az orránál fogva annál egyszerűbb.

Nagyálmos Ildikó

: