Eredményre várnak a gazdaegyesületek

A legtöbb egyesület tejhűtőtankra vagy tejminőség-ellenőrző berendezésre pályázott. Döntésre várva Fotó: Domján Levente

Öt szarvasmarha-tenyésztő egyesület a tejbegyűjtő csarnokaik felszerelésére szánt tejhűtőtankok és tejanalizátorok vásárlásához, a lövétei gazdaegyesület pedig az őszi állatkiállítás szervezési költségeinek részfinanszírozására kérte a múlt pénteken lejárt pályázati határidőig a megyei önkormányzat Vidékfejlesztési Egyesületének anyagi támogatását. Döntés várhatóan holnap születik.

A legtöbb egyesület tejhűtőtankra vagy tejminőség-ellenőrző berendezésre pályázott. Döntésre várva Fotó: Domján Levente
A legtöbb egyesület tejhűtőtankra vagy tejminőség-ellenőrző berendezésre pályázott. Döntésre várva Fotó: Domján Levente

 

[dropcap]L[/dropcap]egkésőbb hétvégéig – lapunk információi szerint csütörtökön – bírálja el Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete a tejcsarnokokat működtető gazdaegyesületek múlt héten benyújtott, eszközvásárlási támogatásra szóló pályázatait. Ekkor derül ki, hogy az intézmény a rendelkezésére álló keretösszegből egyenként mennyivel tudja az egyesületek kezdeményezéseit támogatni, tájékoztatta lapunkat Márton István, a Vidékfejlesztési Egyesület igazgatója.
A múlt pénteken, augusztus 14-én lejárt határidőig az egyesületek zöme tejhűtőtankok és tejminőség-ellenőrző készülékek vásárlására kért résztámogatást: a Vidékfejlesztési Egyesület a tavasszal odaítélt 30 ezer lej után ez alkalommal a pályázóknak 65 ezer lejes finanszírozási keretet kínált. A vissza nem térítendő támogatás nagysága amúgy a tervezett beruházás legtöbb 49 százalékáig terjedhet.
Határidőig összesen hat Hargita megyében bejegyzett juh- és szarvasmarha-tenyésztő egyesület nyújtotta be pályázati anyagát. A gyergyóremetei, a csíkjenőfalvi, a csíkszentmiklósi, az etédi és a kányádi gazdaegyesület ezerliteres tejhűtőtankok és ecomilk-készülékek beszerzéséhez kért résztámogatást, a jenőfalvi egyesület ugyanakkor a tejanalizátor mellett egyszerre két hűtőtank vásárlását is tervezi. A hűtőtartályok – űrméret függvényében – átlagosan 20-25 ezer lejbe, míg a tejminőség-ellenőrző készülékek 8-10 ezer lejbe kerülnek: a vidékfejlesztési egyesület pályázati kiírása révén a gazdaegyesületek a tejcsarnokok fejlesztéséhez szükséges eszközök beszerzési költségeinek felére tudtak támogatást igényelni, részletezte Márton István.
A pályázati kiírás a kistérségi állatvásárok szervezési költségeihez is résztámogatást kínált: a lehetőséggel csak a Lövétei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete élt. A lövétei állatkiállításra a szervezők tervei szerint októberben kerül sor.
– Előzetesen a nagyga­lamb­falviak is akartak állatkiállítási támogatásra pályázni, de végül nem nyújtották be igénylésüket. Hogy miért nem, azt nem tudom – jegyezte meg Márton.

Domján Levente

: an accessible web community