2021. augusztus 1, vasárnap.

Erdélyi döntő az Erste Ligában

A Csíkszeredai Sportklub után a Brassói Corona is bejutott a jégkorong Erste Liga fináléjába, miután a hatodik meccsen újfent hátrányból felállva nyerni tudott a Debreceni DEAC otthonában. Holnap kezdődik az egyik fél negyedik győzelméig tartó finálé.

Az első két hazai meccsét elveszítette a Brassói Corona a Debreceni DEAC ellen a jégkorong Erste Liga elődöntőjében, ám utána zsinórban három győzelmet arattak, ezzel megfordítva a párharc állását. Úgy utazhattak a több sebből vérző – Izacky és Novotny kiesése mély nyomot hagyott – DEAC otthonába, hogy amennyiben nyernek, akkor lezárják a párharcot, és bejutnak a fináléba.
A Brassó szerezte meg a vezetést McFadden révén, nagy gólt szerzett a bekk, de Turcotte kettős fórban egyenlített. A debreceniek büntetőt lőhettek a Kulesovval szembeni szabálytalanságért, ám Hári nem tudott túljárni Tőke eszén. A második harmadban a DEAC magához ragadta a vezetést: egy kivédekezett kiállítás után Pesztunov, majd Turcotte volt eredményes. A két találat között a Brassó is sokat veszélyeztetett, de Hetényi jól védett. A záróharmadban végül a Brassó a Debrecenre borította a pályát, és zsinórban szerzett 4 góllal megfordította a mérkőzés eredményét, így bejutottak a fináléba.

12 év után…
2009 után lesz újra két erdélyi csapat a fináléban. Akkor a Csíkszeredai Sportklub és a városi rivális, azóta megszűnt, HC Csíkszeredával találkozott. Az a párharc a HC győzelmével ért véget. A Brassó a 2013/2014-es idényben jutott el még a fináléig, amikor az Érsekújvár volt az ellenfelük. A felvidéki alakulat összesítésben 4–2-re nyert a fináléban.

Rajt holnap
A finálé, akárcsak az összes többi rájátszásbeli párharc, az egyik fél negyedik győzelméig tart. Az első két mérkőzést, holnap és szerdán, Brassóban rendezik, majd a párharc hétvégén Csíkszeredába költözik. A pályaelőnyt az alapszakasz-győzelmet megszerző Brassó élvezi.
A két csapat az idei szezonba öt alkalommal találkozott, amelyből négyszer a brassóiak és egyszer a csíkiak jöttek ki győztesen. A felek legfontosabb összecsapását is a Corona nyerte, még decemberben, amikor a Román Kupa fináléjában, meggyőző játékkal fektették két vállra a kék-fehéreket, megtörve azok hegemóniáját.

Szamankov az elődöntő legjobbja
A Csíkszereda és a Brassó is izgalmas csatában jutott be az Erste Liga döntőjébe. Mindkét együttesben akadtak játékosok, akik a fontos pillanatokban bizonyítottak, de közülük is kiemelkedett a Sportklub fehérorosz kapusának, Makszim Szamankovnak a teljesítménye, aki az első vesztes meccs után került a kezdőcsapatba, és fontos védésekkel segítette együttesét. Meccsenként 2 gólt kapott átlagban, a párharcot pedig 94,4 százalékos hatékonysággal zárta.
Szamankovval interjút is készített az ersteliga.hu. A Ferencváros elleni siker titkának azt tartotta, hogy a csapat betartotta a taktikai utasításokat, továbbá a legjobbkor lőtték a gólokat és önfeláldozóan védekezett a csapat.
„A továbbjutást nem az egyes játékosok érték el, hanem az egész csapat közösen. A legfontosabb, hogy bejutottunk a döntőbe, ennek nagyon örülünk” – jegyezte meg Szamankov.
A fináléra rátérve a fehérorosz–román kettős állampolgársággal rendelkező sportoló elmondta: „A playoffban minden momentum számít, bármilyen apróság eldöntheti a széria sorsát. Érdekes, izgalmas, emóciókkal teli meccseket várunk, a ligához méltó döntőre számítunk. Egyszerű meccsekre, könnyű szériára senki sem számíthat. A sorozat rájátszásának erőviszonyaira rátérve elmondta: „Az előző szezonban az ismert okok miatt nem tudtuk befejezni a rájátszást, így idén még érdekesebb számomra a jégen lenni, és nézni a többi meccs videóit is. Úgy érzem, ebben az évben minden párharc izgalmas, előre senki sem mondhatta meg, hogy kik lesznek a továbbjutók, az utolsó pillanatokig nyílt csatákat láthattunk. Nagyon szeretek az Erste Ligában játszani, a jégkorong támadóbb jellegű, mint Fehéroroszországban, több a lövés, több a gólhelyzet. Igaz, az alapszakaszban jobb lett volna kevesebb gólt kapnom.”

Erste Liga, elődöntő, 6. mérkőzés
Debreceni DEAC – Brassói Corona 3–5 (1–1, 2–0, 0–4)
Gólszerzők: Turcotte (14., 38.), Pesztunov (29.), illetve McFadden (5.), Gliga (48.), Valchar (55.), Klempa (58.), Finucci (60.).
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–2 a Brassó javára.

Erste Liga, döntő, műsor
1. mérkőzés, március 30., kedd: Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub (18.30)
2. mérkőzés, március 31., szerda: Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub (18.30)
3. mérkőzés, április 3., szombat: Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona (18.30)
4. mérkőzés, április 4., vasárnap: Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona (18.30)
5. mérkőzés, április 6., kedd: Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub (18.30)
6. mérkőzés, április 8., csütörtök: Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona (18.30)
7. mérkőzés, április 10., szombat: Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub (18.30)

HN-összeállítás

Kapcsolódó cikkek:

Nyeregbe pattantak: Csíksomlyón zárult a FerBiT

A csíksomlyói Nagy- és Kis Somlyó hegyek közötti nyeregben szervezett Székelyföldi Kerékpáros Találkozóval ért véget a 14. Ferences Biciklitúra (FerBiT) tegnap délután. (Fotók: László...

További lazítások léptek hatályba, módosultak a beutazók karanténfeltételei

Országszerte tovább enyhítették a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat, ugyanakkor vasárnaptól szűkült a karanténmentes „zöld zónába” sorolt országok listája és módosultak a beutazó kiskorúakra érvényes...

12–17 évesek számára is lehet igényelni a Moderna vakcináját

Vasárnaptól lehet időpontot kérni az oltási előjegyzések internetes platformján a tizenévesek immunizálására a Moderna vakcinájával, a Spikevax-szal – közölte a lakosság beoltását koordináló országos...

Legfrissebb