Erdélyben viharok, a délkeleti megyékben kánikula várható

Illusztráció | Fotó: sourabhkrishna806/Pixabay

Viharokra és heves esőzésekre figyelmeztető előrejelzéseket bocsátott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Románia területének háromnegyedére kiterjedő sárga, illetve narancssárga jelzésű riasztás szerda reggelig érvényes.

A másodfokú viharriasztás szerint kedd 10 órától szerda 10 óráig Erdély nagy részében, Olténiában, Munténia északnyugati térségeiben és elszórtan a hegyekben villámlásoktól és viharos erejű széllökésektől kísért felhőszakadások várhatók. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 40-60, helyenként a 70-80 litert négyzetméterenként.

Az elsőfokú viharriasztás szerint ugyanebben az időszakban az ország délnyugati, déli, északi és északkeleti régióiban fokozott légköri instabilitásra, heves széllökésektől és villámlásokról kísért záporokra lehet számítani. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 25-40 litert négyzetméterenként, jégeső is lehetséges.

Másfelől a keddi nap folyamán 13 délkeleti megyében sárga jelzésű hőségriasztás lesz érvényben. A hőmérséklet nappali csúcsértéke 34 és 37 fok között váltakozik, a hőérzet-index meghaladja a kritikus 80 egységet.

Agerpres

: an accessible web community