Építik az új lelátót: A lakók megértését kérik

Az alapozási munkákkal folytatódik az FK Csíkszereda új stadionrészének építése. A sajtó képviselői tegnap terepbejárás során tájékozódhattak az éppen zajló munkafolyamatokról. A kivitelező cég és a klub a lakók türelmét kéri a következő időszakban.

Épül az FK Csíkszereda stadionjának új lelátórésze és klubháza, jelenleg az alapozási munkák zajlanak. A talaj szerkezete miatt előzőleg szükséges volt betoncölöpöket elhelyezni a készülő épület alá, 178 darab ilyen betonoszlop került a földbe – tájékoztatott Szilveszter Zsigmond műszaki ellenőr, a kivitelező ING Service képviselője.
Az elhelyezett betoncölöpök megszilárdulásának teljes ideje két hét, ezt követően terheléses vizsgálatnak vetik őket alá. Ezzel párhuzamosan nekilátnak az ásásnak és a vasazásnak, hogy a gerendázat kialakítása is elkezdődjön – hangzott el a bejárás során.
– Problémamentes volt a kivitelezés első fázisa, jelenleg az alapozás gerendázatának elhelyezését készítjük elő. A vasazat behelyezése előtt a kiálló részeit a betoncölöpöknek le kell törnünk ahhoz, hogy a gerendahálózat és a cölöpök összhangban tudjanak funkcionálni. Ez a törési folyamat zajjal jár, és terveink szerint 15 munkanap alatt fogjuk elvégezni. A haladás időjárástól is függ, de szeretnénk mielőbb túlesni ezen a zajos munkafázison – részletezte a szakember. Hozzátette: az ezt követő munkafolyamatok nem igénylik nagyobb gépek használatát, reményeik szerint nem fogják a környéken lakókat zavarni.
Ráduly Róbert Kálmán, az FK Csíkszereda beruházásokért felelős igazgatója elmondta: igyekeznek a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozni a lakóknak, a munkát továbbra is csak hétköznapokon végzik, hétvégéken nem dolgoznak.

Jövőben lesz kész
A romániai másodosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő FK Csíkszereda stadionjának nyugati oldallelátójának kivitelezési szerződését februárban írták alá a klub és a kivitelező ING Service Kft. képviselői. A tervek szerint az új létesítmény a jövő év tavaszára készül el. A beruházás nyomán 1400 férőhelyes fedett lelátó mellett sajtópáholy, televíziós közvetítő- és kommentátorállások is készülnek, valamint a klubházba költözik az FK irodai személyzete is, számukra két kisebb irodát és egy közös teret alakítanak ki a mindennapi munkavégzéshez. Ezenkívül ott lesznek majd a felnőttcsapat öltözői, az edzőterem, az elsősegélypont, a doppingszoba és a szertár is. A magyar kormány által támogatott beruházás összértéke 15 millió lej.

Farkas Endre