Enni vagy nem enni?

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc

Lenni vagy nem lenni: az itt a kérdés… – ki ne ismerné a méltán híres Shakespeare-idézetet? Ez jutott eszembe minap, nem voltam ugyan filozofikus hangulatban, inkább megrökönyödve.
Történt ugyanis, hogy a heti bevásárlást intézve az egyik üzletből jöttem ki, kezemben szorongatva a kasszaszalagot, és hitetlenkedve néztem a bevásárlókosár tartalmát, ami semmivel sem volt több, mint máskor, mégis sokkal nagyobb összeget fizettem érte. Míg végigböngésztem a méretes cédulát, hogy mit mennyiért vásároltam, egyre fennebb kúszott a szemöldököm, és a homlokom is egyre ráncosabbá vált. Hihetetlen, de valós: napról napra drágulnak az élelmiszerek, és ki tudja, meddig tart ez a folyamat. 
Az Országos Statisztikai Intézet nemrég közzétett adatai szerint szeptemberhez képest októberben a legnagyobb mértékben a cukor ára emelkedett, 11,85 százalékkal kell többet fizetnünk érte, de a krumpli, a tojás, a zöldségek és a konzervek ára is több mint 5 százalékkal drágult meg az elmúlt hónapban. Jó hírrel is szolgáltak a statisztikusok: az étolaj ára ugyanis csökkent, bár ez szinte elenyésző, mindössze 0,03 százalékkal lett olcsóbb. Nem csoda, hogy ezt szinte senki nem vette észre. A statisztikákból az is kiderült, hogy a tavalyi év hasonló időszakához képest 20,58 százalékkal fizetünk többet az élelmiszerekért. Lassan, de biztosan ott tartunk, hogy csak azért dolgozunk, hogy legyen, amit megegyünk, s akkor még nem is beszéltünk arról, hogy miből fizetjük ki a számláinkat, amelyek értéke szintén jóval több, mint egy évvel ezelőtt volt. 
A Shakespeare-idézet körül forogtak gondolataim, és rögtön át is írtam a fejemben, hogy a mai világ nagy kérdése a lenni vagy nem lenni helyett az enni vagy nem enni. E feltevésen kell elgondolkodnunk alaposabban a közeljövőben, illetve az enni, de mennyiért és mit kérdéskör problematikáján is merenghetünk, annak érdekében, hogy milyen élelmiszereket válasszunk ahhoz, hogy mégis valamennyire egészségesen táplálkozzunk, és ne csak ,,élelmiszer jellegű” készítményekre fussa, amelyek mint a viccben, a mogyorós csoki esetében, nyomokban faágat és egy-két mókust is tartalmazhatnak. Ez azonban már egy másik történet.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!