Emésztő gondok: az irritábilis bélszindrómáról

Dr. Dana Braic a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fiatal gasztroenterológus szakorvosa, néhány hónapja dolgozik a kórházban. Csíkszeredába vezető útjáról beszélgettünk, de kérdeztük egy sokakat érintő emésztési tünetegyüttesről, az irritábilis bélszindrómáról is.

 

– Mikor kezdte el a munkát a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban?

 

– Augusztus közepétől dolgozom a csíkszeredai kórházban. Előbb a pandémiás szabályoknak megfelelően, meghatározott időre alkalmaztak, majd 2021. január elsejétől foglaltam el sikeres versenyvizsga nyomán meghatározatlan időre a szakorvosi állást.

 

– Hogy érzi magát itt? Megszokta a munkát, a kollégákat?

 

– Jól érzem magam itt, hisz első perctől kezdve meleg fogadtatásban volt részem mind az orvoskollégák, mind az asszisztensek részéről, és úgy gondolom, jól beilleszkedtem a csapatba. Kellemes a munka itt, ezen az osztályon.

 

– Honnan érkezett Csíkszeredába?

 

– Születésileg nagyváradi vagyok, az orvosi egyetemet pedig Kolozsváron végeztem el és a rezidensi időszakot is ott töltöttem. Csíkszeredától mindkettő távol van, de hát, ilyen az élet. Egyetemistaként ismerkedtem meg Kolozsváron a férjemmel, aki csíkszeredai. Amikor végeztünk, választanunk kellett a szülővárosaink között. Felmértük a lehetőségeket, és megismerve a csíkszeredai kórház helyzetét, vonzó volt számomra ez a kínálat, így ide jöttünk. Ami igazán különböző itt, az az időjárás, de mivel már régóta járok ide, így már ezt is megszoktam. Amikor ide költöztünk, már tudtam, hogy hová jövök.

 

– Egy, a szakterületén gyakran előforduló betegségről, az irritábilis bélszindrómáról is szeretném kérdezni. Mennyire gyakori ez a probléma?

 

– Egyre gyakrabban előforduló tünetegyüttes. A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek elterjedésével ennek a megjelenése is gyakoribb. Nagyobb arányban jelentkezik nőknél, de érinti a férfiakat is. Tünetei a rendszertelenül jelentkező hasi fájdalmak vagy a gyomorműködést érintő változások, a széklet mennyiségének vagy a székelés számának a változásai. Ebben a tünetegyüttesben fontos hamar kizárni a szervi okokat, a szervi elváltozásokat. Ennek érdekében vérvizsgálatokat, echográfiás vizsgálatot és – ami nagyon fontos – vastagbéltükrözést végzünk. Ahogy haladunk előre az életkorral, ötven év felett az említett tünetek összekapcsolhatók a vastagbél-, illetve végbélrák tüneteivel, mindenekelőtt azt kell megvizsgálnunk, hogy ez a betegség fennáll-e. Ha kizártuk ennek a gyanúját, akkor következhet az irritábilis bélszindróma kezelése. Ezt egyénileg, a beteg tulajdonságait, toleranciaszintjét figyelembe véve végezzük. Van számos gyógyszer, amit használni tudunk e szindróma kezelésében és amelyre másként reagálnak, egyéni érzékenység szerint a páciensek, ezért fontos személyre szabva alkalmazni ezeket. Fontos része a kezelésnek a diéta, a betegek egy része a tünetei enyhülését tapasztalja már a diéta bevezetése után is. A diéta is személyre szabott kell legyen, hisz másként reagálnak az egyes betegek az egyes élelmiszerekre. Ez mind tüneti kezelés.

 

– Gyógyítható ez a betegség?

 

– Ez nagymértékben függ a betegektől is. Az irritábilis bélszindrómával diagnosztizált betegek sajnos hajlamosak arra, hogy sokat foglalkozzanak a betegségükkel, a tünetekre koncentráljanak. Az aktív, a mindennapi életben is tevékeny betegek többségénél gyakran javulás érhető el a kezelés révén, enyhülnek a tüneteik. Vannak ugyanakkor olyan betegeink, akik idősebbek, kevesebbet mozognak, tevékenykednek és idejük nagy részében a betegségükre, a tüneteikre figyelnek. E betegeknél – és a betegek jelentős részéről van itt szó – a tünetegyüttes sajnos rendszerint hosszasan fennáll.

 

– Melyek még az okai ennek a betegségnek?

 

– A tünetegyüttest kiváltó okok nem teljesen tisztázottak. Vannak olyan neuro-gasztroenterológiai tanulmányok, amelyek szerint a betegség kialakulásában szerepe van a bélrendszerben található idegsejthálózat esetleges problémáinak. Ugyanakkor számos olyan kockázati tényezőt azonosítottak már, amelyek szintén hozzájárulnak a betegség kialakulásához. Ilyen például a nem megfelelő étkezés, a stressz, a társadalmi aktivitáshoz köthető okok, a mozgáshiány. A mozgást mindig ajánljuk, és a testmozgás bevezetése segíthet a tünetek enyhítésében, főként azon betegeknél, akiknél székrekedéssel nyilvánul meg a betegség.

 

– Az említett tényezők közül melyiket tartja a legfontosabbnak a tünetek enyhülése elérésének érdekében?

 

– Szerintem az irritábilis bélszindróma kezelésének legfontosabb eleme a beteggel való kommunikáció. A páciensnek meg kell értenie, hogy nincs szervi elváltozás a panaszai hátterében, és meg kell értenie a betegségét azért, hogy az orvossal együtt dolgozva tudják elérni a tünetek enyhülését.

 

– Mikor javasolt orvoshoz fordulni? 

– Amikor hasi fájdalmak jelentkeznek, akkor ajánlott orvoshoz menni, előbb a családorvoshoz, majd, ha ő úgy gondolja, akkor gasztroenterológus szakorvoshoz.