Emelt fővel harcoljatok!

Örömmámor a Puskásban. A magyarok Lipcsében is megviccelnék a Nationalelfet | Fotó: NSO

Négy nap múlva Lipcsében a németek, egy hét múlva a Puskásban az olaszok ellen próbál pontot, pontokat csenni a magyar labdarúgó-válogatott, amely négy forduló után vezeti csoportját a Nemzetek Ligájában a német, az olasz és a sereghajtó angolok előtt. Marco Rossi csapata az első helyért, és ezáltal a négyes döntőbe jutásért is versenyben van, ugyanakkor az utolsó helyen is végezhet.

Marco Rossi szövetségi kapitány rendre igyekszik bebizonyítani, hogy a válogatott nem egy szűk, kiváltságos elit klubja, hanem bárkinek lehetősége van beverekedni magát a nemzeti együttesbe. Erre most a Zalaegerszeg 22 éves hátvédjének, Mocsi Attilának is lehetősége lesz, ő is készülhet a két nagyágyú elleni mérkőzésre. Az újonc mellett ismét a keret tagja a szerb–magyar kettős állampolgárságú, verbászi születésű Kerkez Milos is. A 19 éves tehetség a győri akadémiáról került a Milanhoz, majd idén januárban a holland AZ Alkmaar felnőttcsapatához, ahol a csütörtöki Európa-liga-csoportmérkőzésen az utolsó negyedórában szerephez jutva két gólpasszal vette ki részét csapata Vaduz felett aratott 4–1-es győzelméből.
Visszatér a nemzeti csapatba Varga Kevin. A 26 éves középpályás idén nyáron bő ezer kilométerrel délkeletebbre tette át székhelyét: az isztambuli Kasimpasától a szíriai határ közelében fekvő, Aleppótól alig száz kilométerre található Antakyába. A négyszázezres város Hatayspor nevű csapata, mely története során két évvel ezelőtt jutott fel először az élvonalba, hat bajnoki mérkőzésen szerzett egy pontjával pillanatnyilag utolsó a török Szuperligában.
Jó hír, hogy sérülése után újra magára öltheti a címeres mezt az Eszék futballistája, a csupaszív Kleinheisler László is. Mindkét mérkőzést kénytelen lesz viszont kihagyni a bombaformában lévő Sallai Roland, a Freiburg játékosa, akit a Leverkusen elleni meccsen olyan csúnyán arcon talpaltak, hogy műteni kellett, és mindössze néhány centin múlt, hogy nem vakult meg a fél szemére. Nem állhat Rossi mester rendelkezésére a Felcsúton futballozó Nagy Zsolt sem, aki szintén gólt szerzett Wolwerhamptonban, az angolok elleni kiütéses győzelem során.
Nem szeretnénk olvasóink kedvét szegni, ezért most inkább nem soroljuk fel, kik és milyen kluboktól érkeznek a német és az olasz válogatottba, de láttunk már csodát a magyaroktól, s ahogy a mondás tartja, hiába, hogy papíron jobbak az ellenfelek, a mérkőzést füvön játsszák. Rossi mester mindenesetre a tőle megszokott visszafogottsággal nyilatkozott a kerethirdetéskor: „A magyar válogatott tagjai tudják, hol a helyük, az Anglia vendégeként elért 4–0-s siker ellenére a nemzeti csapatban változatlanul nincsenek fenomének. A srácok ott egészen kiváló teljesítményt nyújtottak, de attól még nem lettünk aranycsapat. Azt szeretném, ha a következő két meccsünkön sem félnénk, bátran futballoznánk, hogy emelt fővel jöhessünk le a pályáról és örömet tudjunk szerezni a szurkolóknak” – mondta az 58 éves szakvezető.
A magyar válogatott soron következő két mérkőzésére érthetően óriási az érdeklődés a szurkolók részéről. Percek alatt minden jegy elkelt a vendégszektorba a német–magyar mérkőzésre, így több mint kétezer magyar szurkoló biztathatja Szalaiékat Lipcsében, de a hírek szerint a hazai szektorokba is nagyon sok magyar váltott jegyet. Az utolsó hazai mérkőzésre, az Európa-bajnok olaszokkal szembeni összecsapásra pár óra alatt találtak gazdára a belépők a Puskás Arénába, így telt ház, 67 ezer néző előtt fut ki majd a gyepre Roberto Mancini Európa-bajnok együttese.

Nemzetek Ligája, a 3. csoport állása

1. Magyarország 4 2 1 1 7–3 7
2. Németország 4 1 3 0 8–5 6
3. Olaszország 4 1 2 1 5–7 5
4. Anglia 4 0 2 2 1–6 2

 

Hátralévő mérkőzések: 5. forduló, szeptember 23., péntek: Németország – Magyarország, Olaszország – Anglia (mindkettő 21.45); 6. forduló, szeptember 26., hétfő: Magyarország – Olaszország, Anglia – Németország (mindkettő 21.45).

Jakab Árpád

: an accessible web community