Emelkedtek a biztosítási díjak

A biztosítási piacon kialakult káosz a mezőgazdasági gépek azon tulajdonosait is érinti, akiknek kötelező gépjármű-biztosítást (RCA) kell kötniük. Miután a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) visszavonta a City Insurance működési engedélyét, az RCA-díjak emelkedtek, sőt, egyes esetekben megkétszereződtek.

A díjak a biztosítási pi­acon annyira megemelkedtek, hogy az antena3.ro szerint egy 45 éves magánszemély, aki szeptember 6-án 416 lejt fizetett kötvényére, most ugyanezen kötvényre 891 lejt kellene fizetnie, ez körülbelül 110 százalékos drágulást jelent. Közúti traktorok esetében is kötelező az RCA, és a gazdáknak is többet kell fizetniük. Mind a sofőrök, mind a szállítók felháborodtak, és azt mondják, hogy az utolsó megoldásuk az utcára vonulás lesz.
A HotNews.ro által megkérdezett brókerek adatai azt mutatják, hogy az Euroins, a második legnagyobb RCA-biztosító – amelynek olyan alacsony díjai voltak, mint a City-nek – bizonyos esetekben akár 600 lejjel is emelte a tarifákat, és más biztosítók is ugyanezt a tendenciát követték.
A KRESZ arra kötelezi a traktorok és a kombájnok tulajdonosait, hogy kössenek RCA-biztosítást, amely átvállalja az általuk okozott károk megtérítését.
A szakweboldalak szerint mezőgazdasági traktorok, kombájnok, vetőgépek, gréderek, közúti felszerelések, bálázók, ekék biztosíthatók. A járművek, berendezések közúti balesetek, lopás, természeti jelenségek, tűz vagy robbanás esetére biztosítottak. A biztosítás fedezi továbbá a sérült berendezések szállítási költségeit, a károk korlátozásának költségeit, vagy a biztosított vagyon megmentése érdekében okozott károkat. Ezenkívül egyes biztosítótársaságoknál a gazdálkodók választhatnak a különleges kockázatok elleni biztosítást vagy a biztosított berendezés által más személyeknek okozott károk polgári jogi felelősségének fedezésére szólót is.

A leginkább érintettek a fuvarozók, akik magasabb viteldíjakkal fenyegetnek

A biztosítási díjak emelkedése miatti kétségbeesésükben a fuvarozók magasabb díjakkal fenyegetnek, és ez azt jelenti, hogy sok szállítással járó termék vagy szolgáltatás drágul.
– Ez láncszerű áremelkedést jelent. Mert az egy dolog, hogy egy évre 8 ezer lejt fizetünk RCA-ra, és teljesen más dolog, hogy fél évre 17 ezer lejt költünk erre. Feltételezem, hogy a fuvardíjakat is 20–30 százalékkal kell emelnünk ilyen körülmények között, csak azért, hogy ezt a RCA-díjemelést fedezhessük – jelentette ki Vasile Ştefănescu, a COTAR elnöke az idézett forrás szerint.
A szakemberek két okkal indokolják a díjak növekedését. Először is, sok biztosító nem függ az RCA kötvényeitől, ezért nem akarja, hogy a City Insurance ügyfelei átvándoroljanak hozzájuk, másrészt, tekintettel a nagyon nagy keresletre, a piaci szereplők a nyereség lehetőségével spekulálnak. Az igazi probléma pedig az, hogy az állami hatóságok nem avatkoznak be a díjak felső határába.

Mi történik, ha City Insurance-nál kötött biztosítást?

A több mint 3 millió hazai biztosított, akiknek érvényes szerződése van a csődbe ment vállalattal, továbbra is fedezett marad a garanciaalap által, azaz lejártáig érvényes marad a RCA-biztosításuk. Ebben az esetben a károsult a továbbiakban nem magát a biztosítót keresi fel kár esetén, hanem a garanciaalaphoz fordul. Elméletileg mindennek simán kell mennie, de a gyakorlatban a szervizek képviselői már arra panaszkodnak, hogy nagy gondok vannak a pénzzel, és nem merik megjavítani az ilyen biztosítással rendelkező autókat.
– A City Insurance helyzetével, amely a csőd szélén áll, az RCA-kötvények díjai emelkedtek. Így, ha két héttel ezelőtt RCA-biztosítást kötött valaki egy szabványos, 1,4-es motorral ellátott, 2005-ös autóra, amelynek 38 éves a tulajdonosa, körülbelül 565 lejt fizetett, most ugyanezt a kötvényt 858 lejjel lehet megvenni – állította Silvian Trandafir, az Antena3 riportere a News Hour műsorban, a CNN-en.

HN-információ