Emelkednek a helyi adók és illetékek

Adóemelésekről döntött a gyer­gyó­szent­mik­ló­si önkormányzati testület. Közel 320 ezer lejes bevételnövekedést remélnek az intézkedéstől.


A 2021-ben fizetendő helyi adók és illetékek volt a legfontosabb témája a helyi önkormányzati testület legutóbbi ülésének. Mint azt Csergő Tibor polgármester az előterjesztésben elmondta, egyrészt a törvény által előírt 3,8 százalékos inflációs kiigazítást kell elfogadni, ugyanakkor több adónem esetében további emelést is a tervezetbe foglaltak, annak érdekében, hogy nagyobb bevételhez jusson a város.

– Tekintettel arra hogy a következő években a beruházásokhoz nem kis önrészt kell hozzárendelni, illetve az intézmények fenntartása, a béralap növekedése olyan terheket ró az önkormányzatra, amelyek miatt nem lehet elkerülni a kisebb mértékű adó- és illetékemelést. Tízszázalékos emelést javasolunk, jelezve, hogy az elmúlt években egyáltalán nem volt adóemelés a városban – indokolta az intézkedés szükségességét Csergő.

Az egyetlen ellenszavazattal elfogadott határozat értelmében 10 százalékkal emelkedik a belterületek, illetve a járművek után fizetendő adó. Többet kell fizetni jövőben az építkezési engedély kiváltásakor, házszámok bejegyése esetén, és a válások bejegyzése is 50 százalékkal többe fog kerülni. Úgy becsülik, 317 ezer lejnyi többletbevételhez jut a város az adóemelés által. Megkeresés érkezett a testülethez a jogi személyek ingatlanadójának megfelezése érdekében, ezt viszont nem vállalták, mivel az komoly bevételkiesést jelentene. A vendéglátósok kérésére a székadót viszont megfelezték, ez pár száz lejes megtakarítást jelent az egységek számára.

Az ülésen döntöttek még a városmenedzseri állás létrehozásáról, és arról, hogy további 155 ezer lejt utalnak a Gyergyói Hoki Klubnak, ez lesz az utolsó kifizetés a három évre szóló támogatási szerződés alapján. A vízszolgáltatónak 250 ezer lej átutalását hagyták jóvá, hogy abból a vízháznál a szükség beavatkozásokat elvégeztesse, ezekre a munkálatokra a vízminőség javítása érdekében van szükség.