Emelik a napi ellátás összegét

Kórházi folyosó. Több jut betegellátásra | Fotó: László F. Csaba/archív

Nőtt a betegellátásra fordítható összeg – tájékoztatta a Hargita Népét Duda Tihamér-Attila, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója, ismertetve a szerdán elfogadott vonatkozó kormányhatározatot. Mint mondta, a kifizetések augusztusban kezdődnek június elsejéig visszamenőleg.

A kormány a szerdai ülésén a társadalombiztosításon belül az orvosi segítségnyújtást, gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket tartalmazó csomagra, illetve ennek keretszerződésére vonatkozó határozatot fogadott el
– Mostantól a népegészségügyi egységek az Egységes Országos Egészségbiztosítási Alapból szerződött és kiegyenlített összegeken túl az élelmezési pótlék összegének kifizetésében részesülnek. Így az élelmezési támogatáshoz kapcsolódó költségek, amelyeket a kórházak eddig a biztosítók által a folyamatos hospitálási szolgáltatásokért fizetett díjakból viseltek, egyéb kiadások – például a betegek kezeléséhez szükséges gyógyszerek vagy gyógyászati segédeszközök beszerzésének – támogatására fordíthatók – közölte Adela Cojan, az országos Egészségbiztosítási Pénztár ideiglenes elnöke.
Mint mondta, a folyamatos kórházi ápolás során nyújtott egészségügyi szolgáltatásokért a biztosítók által megállapított díjakból az étkezési hozzájárulás összegének emelése és az étkezési költség kifizetésének megszüntetése hozzájárul a betegek elégedettségének és a fekvőbetegeknek biztosított feltételek színvonalának folyamatos növeléséhez a kórházi kezelés során.
– A jogszabály rendelkezik a népegészségügyi egységek élelmezési hozzájárulási összegének biztosításáról az állami költségvetésből, az Egészségügyi Minisztérium költségvetésén keresztül az Egységes Országos Egészségbiztosítási Alap (román rövidítése, FNUASS) költségvetésébe való átutalással. Így a népegészségügyi egységek a FNUASS-szal szerződött és kiegyenlített összegeken felül részesülnek az élelmezési hozzájárulás összegének kifizetéséből is – mondta Duda Tihamér-Attila, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója.
Hozzátette: e tekintetben az állami kórházak az egészségügyi miniszter rendeletével jóváhagyott minta szerint kiegészítő szerződést kötnek azokkal az egészségbiztosítókkal, amelyekkel szerződéses viszonyban állnak a kórházi egészségügyi szolgáltatások ellátására.
– A nyár elejétől népegészségügyi egységeknél a beteg vagy kísérő kategóriában megemelték az élelmezési hozzájárulás összegét: kórházi betegek (gyerekek és felnőttek), betegek és kísérők számára 22 lej naponta. A HIV-pozitív, TBC-vel, AIDS-szel, hepatitisszel, daganatos betegséggel és cukorbetegséggel kórházba került betegeknek ez az összeg 33 lejt jelent naponta – mondta a Hargita megyei biztosítópénztár vezetője. – Az étkezési támogatás mind a biztosítottak, mind pedig egészségügyi biztosítással nem rendelkező személyeknek egyaránt jár – hívta fel a figyelmet Duda Tihamér-Attila.
Hozzátette, a népegészségügyi osztályon végzett folyamatos kórházi ápolás során nyújtott egészségügyi szolgáltatásoknak megfelelő alapcsomagon, illetve minimális egészségügyi szolgáltatási csomagon belül az összeg jelentősen nő. A tizenöt napos határidő lejárta után, előreláthatóan augusztusban, június elsejéig visszamenőleg kifizeti az Egészségbiztosító Pénztár az összeget – mondta az igazgató.

Vlaicu Lajos

: an accessible web community