Emberre támadt, mégsem tudják kilőni

Gyakran pusztítanak el állatokat a medvék. Keresik a megoldást FOTÓ: ZSOMBORI LEVENTE

Sok fejtörést okoznak a medvék Fel­ső­bol­dogfalva községben: a múlt hét elején egy fiatal férfira támadt rá, pénteken pedig egy haszonállatot csonkított meg két különböző példány. Zsombori Levente polgármester szerint a mezőgazdaságot, az állattenyésztést és az emberéletet is jelentősen veszélyeztetik a vadak, de a tarthatatlan helyzetre egyelőre nincs megoldás – hiába kaptak engedélyt a medve kilövésére múlt héten, nem tudták biztonságos körülmények között meghúzni a ravaszt.

Egyre nagyobb a gond, tizenegyből nyolc faluközösség kínlódik a településekre be­járó, gyakran emberre, állatra támadó medvékkel Felsőboldogfalva községben. A helyi polgármester, Zsombori Levente szerint a Székelyudvarhely melletti falvakban emelkedett a medvetámadások száma, de még az új jogszabály értelmében – ami lehetővé teszi az azonnali közbeavatkozást a veszélyes medvékkel szemben – sem sikerül mindig megoldani a problémát. A múlt héten Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke a közösségi oldalán tette közzé, hogy a Felsőboldogfalva községhez tartozó Patakfalván ismét emberre támadt, vélhetően ugyanaz a medve, ami már hónapok óta gondot okoz a helyieknek. Zsombori Levente elmondta, már május óta állandó a probléma: ugyanaz a nagyvad riogatja a pásztorokat és az állatokat, rendszeressé váltak a támadások.

Hetente többszöri esetek

A múlt héten egy fiatal, tizenkilenc éves fiút sebesített meg a patakfalvi állat. Mint kiderült: az érintett édesapja egy mezőgazdasági haszongép segítségével tudott közbeavatkozni, így sikerült elkergetni a vadat. A polgármester szerint a fiatal patakfalvi lakos állapota nem súlyos, de az elkövetkezendő időszakban további kórházi kezelésekre és rendszeres ellenőrzésre szorul. – Hála Istennek, nem történt tragédia, de így is az volt az első dolgunk, hogy lépéseket tegyünk a megfékezés érdekében – mutatott rá az önkormányzati vezető, hogy azonnal reagáltak a kialakult helyzetre, és igyekeztek a törvény értelmében keresni megoldásokat. Hozzátette, a kérvényt azonnal leadták, az érintett fél és az önkormányzat is egyetértett abban, hogy a folyamatosan ismétlődő esetek megkövetelik a kilövés jóváhagyását. – A polgármesteri hivatal, a rendőrség, az állatorvos, a vadásztársulat, egyszóval mindenki aláírta a kérést, így rendelkezésünkre állt huszonnégy óra a végrehajtásra. Viszont még a gyors intézkedés ellenére sem értünk célba – számolt be a sikertelen akcióról a boldogfalvi polgármester. Elmondása szerint hiába tudták előcsalogatni a medvét, a korábbi támadás miatt olyan felbolydult állapotba került, hogy a vadászoknak nem sikerült célba venniük. – Mivel az édesapa egy traktorral tudta elijeszteni a fiára támadó medvét, az állat annyira heves volt, hogy az előcsalogatáskor nem állt meg annyi ideig egy helyben, hogy biztonságos körülmények közt ki tudják lőni – tudtuk meg Zsombori Leventétől.

Szinte mindenki érintett

Elmagyarázta, nem céljuk kínozni a medvét, valamint úgy hiszi, hogy csak a probléma elburjánzásához vezetne, ha a kilövés helyett kizárólag megsebesítenék az állatot, így az elkövetkezendőkben inkább tovább járják a hivatalos utat. A rendelkezésre álló huszonnégy óra kicsúszott a kezük közül, de további intézkedéseket hajtottak végre, a polgármester jelezte a megyei tanács és a környezetvédelmi minisztérium felé, hogy már nem tudják kontroll alatt tartani a helyzetet. Zsombori Levente szerint a probléma nem részleges, gyakorlatilag minden faluközösség érintett. – Nagy a község, sok, szerteágazó településsel, de mondhatni Telekfalvától Lengyelfalváig szinte mindenhol tudunk problémás nagyvadakról – hangsúlyozta a polgármester, hogy a község lakosságát szinte kivétel nélkül érinti a medveprobléma. Árvátfalván – Székelyudvarhely irányába a Patakfalvát követő településen – szintén gyakran találkoznak egy bocsokkal sétáló medvével a lakosok, ahogy Telekfalván, Farcádban, Lengyelfalván sem kell fizetni a medvelesért. Zsombori Levente számszerűsítette a helyzetet: Felsőboldogfalvához további tizenegy falu tartozik, melyből nyolc településen állandó jelleggel kínlódnak a túlszaporulat miatti medvetámadásokkal. Megtudtuk, a környéken a medvekárok sem ritkák, hiszen Farcádban és Sükőben nemcsak dézsmálják az idei gyümölcstermést, de a cseresznyéseket szinte használhatatlan állapotban hagyják maguk után az állatok. A községből már szállítottak el medvét, viszont Zsombori Levente szerint továbbra is komoly problémát okoz az állandó vadjelenlét Felsőboldogfalva községben.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community