Ember és szakember az élet szolgálatában

Tizedik éve, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban elkezdődött a mellkassebészeti tevékenység. Sikerült a többi mellett meghonosítani és funkcionálissá tenni egy szakágat – mutatott rá dr. Adrian-Cristian Dobrică mellkassebész egy zoomos szakmai konferencia keretében, ahol összefoglalta az elmúlt tíz év tevékenységét. Dobrică doktor az egy évtized alatt mintegy négyezer műtétet végzett, előadásában kiemelte a különleges eseteket. 

Szinte nem is hiszem, hogy már eltelt tíz év. Álomszerűen, hétfő–vasárnap, hétfő–vasárnap váltakozásával telt el az az időszak, és egyszer csak rájöttem, hogy már eltelt tíz év – kezdte összegzőjét a múlt héten lezajlott, Tízéves a mellkassebészet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban című konferencián dr. Adrian-Cristian Dobrică. Kiemelte, nem híve a dicséreteknek, a rendezvényt mérlegkészítésre érdemes alkalomnak tekinti. Felidézte, egy beszélgetés nyomán jött Csíkszeredába és megköszönte a bizalmat, amit a kórház akkori menedzsere, Demeter Ferenc és a megye vezetősége megelőlegezett neki. Mint rámutatott, mondhatni, hogy ez egy fogadás volt, amit talán most már szinte meg is nyert. „Ilyen pillanatokban rendszerint köszönőszavakkal szokás kezdeni, és én is azt teszem. Köszönöm a családomnak, hogy elvisel. A szakág, amelyet művelek, nem nagyon egyeztethető össze a családi élettel. Ez közismert tény, aki nagyműtéteket végez, az keveset van otthon, megértésre van szükség a család részéről. Ugyanakkor köszönetemet fejezem ki az intenzív terápiás osztályon dolgozó kollégáknak, akik nélkül a mellkassebészeti tevékenység nem működhetne. Erős intenzív terápiás csapat nélkül, amely fenntartja ezt a tevékenységet, nem léteznek egy kórházban sem nagyműtétek. Elsősorban az orvosokra gondolok, de ugyanúgy az asszisztensekre és betegápolókra is, akik milliméter pontosan ápolták a műtéten átesett pácienseket. Amint azt a bemutatómban is ismertetem, ezek többnyire nem voltak egyszerű esetek, és az, hogy szerencsésen túlélték ezeket a nagyműtéteket a betegek, az az intenzív terápiás csapattal való együttműködésnek is köszönhető. Megköszönöm ugyanakkor a munkát a sebészeti osztály és a műtőblokk alkalmazottainak, akikkel közösen ezen műtétek többségét elvégeztem, és akik munkája ugyancsak nélkülözhetetlen a szakág működésében. Köszönetemet fejezem ki továbbá a sebészkollégáknak, akik elviseltek, megértettek, segítettek, tanácsot adtak és bátorítottak. Ez a segítség felbecsülhetetlen számomra, és remélem, senkinek sem okoztam csalódást” – fogalmazott az orvos, aki megköszönte az együttműködést a kórház azon többi osztályának is, akikkel gyakran dolgoznak közösen, például a Sürgősségi Betegellátó Egység munkatársainak. Kiemelte a radiológiai osztállyal, a patológiai osztállyal, a fertőző betegségeket kezelő és tüdőgyógyászati osztállyal, a kardiológiai osztállyal való együttműködését is. Rámutatott, az egyes műtéteknél elért kiemelkedő túlélési és gyógyulási arányok mind a többi orvossal való együttműködésnek is köszönhetők.

Dr. Adrian-Cristian Dobrică a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen végzett, mint mondta, egy, a mellkassebészet terén hagyománnyal rendelkező központban szerzett képzést. Dr. Naftali Zoltán, a romániai mellkassebészet egyik úttörője indította el ezt a tevékenységet, és mentora dr. Boțianu Alexandru folytatta. Irányítása alatt Marosvásárhelyen volt alkalma kipróbálni a mellkassebészet minden területét a rezidenciátus időszaka alatt, ez pedig nagy segítséget jelentett számára akkor, amikor elkezdte az önálló tevékenységet.

„Minden műtét legfontosabb eredménye az életben maradó páciens”

Szereti az idézeteket, és ezt a Charles Mayótól származó mondatot tartja tevékenysége jelmondatának is – emelte ki az orvos. A kórház orvosaiból, vezetőségéből és a helyi sajtóból álló hallgatóság számára tartott bemutatójában ismertetett több, az elmúlt években megoldott esetet. Felvázolta, a mellkassebészet a mellkas falának, a mellhártyának és a szívburoknak, a tüdőnek, a gátornak a sebészeti problémáit, továbbá a mellkasi, háti és hasüregi régiók határán előforduló sebészeti problémákat oldja meg. A fotókkal is dokumentálva bemutatott nagyműtétek többsé­ge, mintegy 65-75 százaléka sürgősségi eset volt, többnyire traumatológiai sürgősségi eset – mutatott rá, a fennmaradó arányt a krónikus betegségek, nagyrészt onkológiai esetek teszik ki. A sürgősségek között volt olyan eset, amikor működésben lévő láncfűrész hasította fel a páciens oldalát, sok medvetámadás áldozatát ellátta, de gyakoriak praxisában a szúrt sebek vagy a különböző balesetekből származó sérülések is. „A történet rendszerint délután három-négy órakor kezdődik, nyáron, amikor kényelmesen éppen hazaértél, megebédelsz és pihennél néhány percet. Ilyenkor szokott szólni a telefon, doktor úr, ne haragudjon, de van egy páciensünk az ön számára, beleejtette a láncfűrészt a mellkasába. Vagy reggel hat órakor, amikor a kávéautomatánál állok, jön egy sürgősségi asszisztens azzal, hogy van egy esetük a számomra, a páciensnek kilátszik a tüdeje egy, a mellkasán lévő lyukon” – mesélte az orvos. Tréfásan utalt arra, amit szinte minden kollégája kihangsúlyozott, hogy Dobrică doktorra szükség esetén, éjjel vagy nappal, hét közben vagy hétvégén, de mindig lehet számítani.

Dr. Adrian-Cristian Dobrică a kórház megbízott kutatási igazgatója is. Tudományos tevékenységéről elmondta, 26 értekezését mutatta be az elmúlt években, továbbképző rendezvényeket szervezett orvosok és asszisztensek számára.  Két orvosi szakkönyv társszerzője, egyik az országban, másik Svájcban jelent meg a Springer Kiadónál. „Megtiszteltetés számomra, hogy ezen könyvek szerzői között lehetek” – mondta.

Jellemvonások saját és a kollégák szemszögéből

„Ez a tíz év elröppent, esetről esetre, kihívástól kihívásig. Elismerem, hogy szeretem a kihívásokat. Szigorú is vagyok, elsősorban magammal szemben és az együttműködő partnerekkel szemben is. A következő évtől ezt a szigorúságot és elvárási szintet emelni fogom. Mert végeredményben megéri. Ahogy ma reggel az intenzív terápiás kollégákkal beszéltük, mindenen felül és mindenen túl az a legfontosabb, hogy számos olyan eset volt, hogy a beteg mondhatni „holtan” jött be ebbe a kórházba, és az együttműködésünk révén a lábán ment innen haza. Örvendek, hogy ebben a kórházban így tudunk segíteni az embereken. Itt nem rólam van szó, hanem arról, hogy a többi hasonló tevékenység mellett sikerült meghonosítani és funkcionálissá tenni egy szakágat. Ezeket mind fenn kell tartani, stimulálni kell, és a hálás páciensek meghozzák majd az elégtételt, mind az alkalmazottak, mind a kórház és a megye vezetősége számára” – mondta a mellkassebész. 

A konferencián a kórház több orvosa videoüzenetben gratulált és ismertette azt, hogyan dolgoztak együtt az elmúlt évtizedben a mellkassebésszel. Dr. Jankó Sándor, a sebészeti osztály főorvosa kiemelte, Dobrică eredményesen végez nagy és komplex műtéteket, ugyanakkor rámutatott, az országban összesen mintegy hatvan mellkassebész dolgozik, ezért is különösen értékes a munkája. „Olyan nincs, hogy ezt az embert ne érjük el, éjjel vagy nappal és mindig segít a többi sebésznek is” – mondta még el dr. Jankó Sándor. Dr. László Imre sebész főorvos felidézte, ő vezette a sebészeti osztályt akkor, amikor Dobrică doktor Csíkszeredába jött, és nagy várakozásokkal tekintettek elébe. „A sebészeti aktivitás kiszélesedését és minőségének növelését vártuk tőle. Ez be is igazolódott. Azelőtt is elláttuk a mellkassebészti eseteket, de most egy minőségileg magasabb és kompetensebb tevékenység zajlik ezen a téren. Kitűnő szakembert ismertünk meg benne, aki az általános sebészetben is otthon van és egy kitűnő embert, aki lelkiismeretesen látja el feladatát” – mondta a sebész főorvos. Dr. Szántó András ortopéd-traumatológus főorvos arra mutatott rá, nagy szükség volt mellkassebészre a kórházban, hisz nagyon sok a mellkasi trauma. „Nagy segítség volt számunkra és jó az együttműködésünk, főként a politraumás, többrendbeli sérülésekkel érkező betegek ellátása terén” – mondta. Köszönetét fejezte ki az együttműködésért és támogatásért a tüdőgyógyászati csapat, üdvözölték az orvost a sebészeten dolgozó kollégái. Dr. Bartha István, az intenzív osztály vezetője azt mondta, életeket mentettek Dobrică doktorral együtt eddig is, és ezután is ezt fogják tenni. Szakmai bemutatón ismertette a mellkasban előforduló daganatok, elváltozások jellegét dr. Ilyés Ágota patológus szakorvos, a sürgősségi osztály csapata pedig közös fotóval fejezte ki üdvözletét. Dr. Kacsó Jolán, a Sürgősségi Betegellátó Egység főorvosa azt mondta, dr. Adrian Dobrică csapatuk nélkülözhetetlen tagja, professzionalista, szakmája iránt fanatikusan elhivatott ember, aki úgy tűnik, sosem fárad el. Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere úgy jellemezte az orvost, mint aki mindig jelen van a kórházban, a műtőben, a sürgősségen, a folyosón, a járóbeteg-rendelőben, nemcsak fizikailag, hanem a lelkével is.

A mellkassebészeti konferencia végén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának Mihai Emi­nescu-­díjával tüntette ki dr. Adrian-Cristian Dobricăt. A megyei tanács elnöke azt mondta, az egész megye számára értéket képvisel Dobrică doktor munkája, ittléte biztonságot szavatol. „Személyesen több tíz olyan emberről van tudomásom, akiket sikeresen látott el a mellkassebész. Medvetámadások áldozatai is vannak köztük, de Covid-betegek is, akik utólag elmondták, hogy megmentette az életüket. De nemcsak a sebészeti tevékenysége segítette a kórházat, hanem az intézmény működésére fordított figyelme, az érdekében tett lépések a kormánynál, a parlamentben” – fejtette ki Borboly Csaba. A díj méltatásában elhangzott, a mellkassebész szakorvos szakmája iránti odaadása és szenvedélye hozzájárult a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház tekintélyének növeléséhez és egyben Hargita megye fejlesztéséhez.