Élvezetes volt minden versenyautóban töltött pillanat

Cseh Vajk Imre az autósportban majdnem mindent kipróbált. Volt pályabíró, pilóta, de pár éve navigátor, Teslovan Adrian mellett pedig rengeteg győzelmet és bajnoki címet szerzett. A 2021-es idény viszont számára is a legjobb versenyév volt.

– Új autóval kezdtetek egy hosszú bajnokságot. Mennyire értékeled sikeresnek az elmúlt idényeteket?

– Ha egy tízes skálán kellene értékeljem, akkor tízes. Behunyt szemmel aláírtam volna a szezon elején ezt a számot, mint elérendő célt, és szerencsére össze is jött minden.

– Egy navigátornak nehéz versenygépet váltani?

– Minden autónak meg kell szokni a mozgását, amit a navigátor is érez a kagylóülésből. Azonkívül meg kell tanulni egy picit az új technikát is, ha netán a pályán szükség van a szerelésre, tudni kell, mikor és mihez lehet nyúlni. Szerencsére erre nem került sor.

– Aszfalt vagy murva? Melyik volt a kedvenc útfelületed a Mitsubishivel?

– Nekem mindegy volt, hogy milyen burkolaton megyünk. Élvezet volt minden talajon az egész év.

– Melyik volt az a rali, amelyikre elégtétellel emlékszel vissza?

– A Hargita Rali, ahol összetettben a második, a Bákó Rali, ahol összetettben a harmadik helyen zártunk. No meg a Nagyszeben Rali.

– Melyik volt az a rali, amelyikre nem szívesen emlékszel vissza?

– A Iași Rali. Az mindenkit megrázott. Egy versenytársat, egy barátot, egy volt közvetlen ellenfelet elveszteni, ráadásul egy versenyen, mindenkit megrázott. Napokig az eset hatása alatt voltam.

– Szerinted melyik volt az idény legjobb versenye és melyik a legrosszabbl?

– A Bukovina Rali tetszett a legjobban, lenyűgözően szép vidéken tartották a versenyt, gyönyörű volt a táj. A legrosszabb számomra a Nagyszeben Rali, ugyan kedvelem a murvát, de ott nagyon durvák a pályák, sok a kő. Viszont a Bákó Rali murvapályái voltak az idén a legjobbak.

– A Hargita Ralin melyik gyors tetszett a legjobban?

– Egyértelműen a Bucsin szelektív. Amikor egyben volt még a szelektív, ami egyébként az országos bajnokság leghosszabb gyorsasági szakasza volt aszfalton, akkor is tetszett, de ahogyan a tavaly mentünk rajta, kettéosztva, úgy is a kedvencem volt.

– A bajnokság során volt olyan pillanat, amit kudarcként éltél meg?

– Talán a Bucovina Rali, a szezon utolsó futama, ahol nem hoztuk a megszokott formánkat, de már nem volt tétje a harcnak géposztályunkban, hiszen korábban megnyertük már a bajnokságot.

– Mi volt a legviccesebb pillanat, amit együtt átéltetek a szezon alatt?

– A Nagyszeben Rali, ahol az utolsó beíró pont előtt az összetett ötödik helyén álltunk, amikor a rangsorban előttünk álló két pilóta tévedett, és nekünk az ölünkbe hullott a harmadik hely!

– A tavalyi évben kit tartottál a legjobb pilótának és navigátornak?

– Pilótának Sebastian Barbut, navigátornak pedig Bogdan Iancut. Viszont megjegyzem, versenytársaim szerint Teslovan Adrian volt az év pilótája: az igazság az, hogy nem sokan hitték azt, hogy első évünkben a Mitsubishi Lancer EVO 10-es versenygéppel géposztályunkban bajnoki címet szerzünk, a nyílt pontvadászatban pedig a harmadik helyen zárunk.

– Neked hogyan kezdődik el egy rali? És kezdjük onnan, hogy megjelenik egy versenykiírás…

– Két szabályzatunk van: az elsőt, az általános szabályzatot év elején a szakszövetség adja ki. Ezt még idény előtt átolvasom. A futamoknak van egy külön szabályzata, az harminc nappal a rali előtt jelenik meg. Természetesen ezt is elolvasom, kijegyzetelem a fontos dátumokat, mint például nevezési határidő, edzésre az iratkozás, pályabejárás, hivatalos edzés, technikai gépátvétel, rajtlista közzététele. Ellenőrzöm a szelektíveket, ha van régi pálya, utánanézek, hogy melyik évben mentünk rajta, ellenőrzöm a régi itinert. Igyekszem minél hamarabb elküldeni a nevezést is.

– Nézel-e vissza régebbi belső kamerás felvételeket, ha már ismert a szakasz?

– Nem szokásom, mert sok minden változhat, főleg murván a pálya körüli növényzet. Viszont pályabejáráson megy a fedélzeti kamera, ezt pedig a pilótám, Teslovan Adrian a verseny előtt végignézi.

– Mit használsz pályabejáráskor? A verseny előtt a jegyzeteidet újraírod?

– Golyóstollal írok egy direkt a navigátoroknak készült spirálos füzetbe. A verseny előtt átnézem a jegyzeteket, van, amit újraírok, de ez nem mindig fordul elő. Arra viszont figyelek, hogy könnyű legyen a füzetet kezelni, olvasható legyen, amit korábban leírtam, és könnyű legyen a verseny alatt diktálni.

– Fontos szerepe van egy navigátornak is a versenyautóban. Verseny alatt mik a teendőid?

– Gyakorlatilag már a versenykiíráskor kezdődik a munkám, hiszen én küldöm a nevezést, megszervezem a pályabejárást, amit természetesen, egyeztetek a pilótával. A hivatalos edzés, a shakedown alatt is szervezői munkát látok el, hiszen mi ezeket az alkalmakat használjuk ki arra, hogy partnereinkkel belülről is megismertessük a ralit. Ilyenkor a partnercégek képviselőit viszi végig a kijelölt pályán a pilóta, a meghívottakat előbb be kell öltöztetni versenyruhába, majd a kör zártával segíteni kell nekik visszaöltözni. Sokszor ezt percek alatt kell lebonyolítani. Tartom a kapcsolatot a szerelőkkel, ha gond van az autóval, már a gyors végén hívom, hogy tudják, érkezünk és mire számíthatnak. Kiszámolom az üzemanyag-szükségletet, amit a technikai stáb elő is készít. De az én feladatom az idő betartása, hiszen percre pontosan kell egyik időellenőrző ponttól a másikig közlekedni, a késés vagy a korán érkezés is büntetéssel jár. A szelektíveken pedig én diktálom az útvonalat a pályán, kanyarokat, azok erősségét, az egyenesek hosszát, szóval mondok és mondok.

– Verseny alatt több órát ültök az autóban. Ilyenkor mit fogyasztotok?

– Talán a legfontosabb étkezésünk a reggeli, általában valami könnyű ételt választunk, akárcsak a versenyt megelőző este. Verseny alatt csak energiaszeleteket fogyasztunk, sok vizet iszunk, mert meleg van az autóban, és sok a folyadékveszteség az izzadás során.

– Mire vigyázol a legjobban egy verseny alatt?

– Az időkre! Nekem a diktálás mellett a legfontosabb feladatom, hogy az előírt órakor és perckor érjünk be az időellenőrző pontokhoz.

Kopacz Gyula