Eltörölték Borboly bírságát

Jogerősen semmissé nyilvánították azt a jegyzőkönyvet, amellyel 3000 lejes büntetést szabtak ki Borboly Csabára, Hargita megye tanácselnökére az úzvölgyi megemlékezés szervezéséért. Ezt a megyét vezető elöljáró tegnap gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatóján jelentette be, ugyanakkor a parlamenti választás eredményeiről is beszélt. 


Borboly először a csendőrséggel vívott jogi küzdelemről beszélt.

– Szerdán volt az ítélethirdetés, a jegyzőkönyvet semmisnek nyilvánították. Ez azt jelenti, hogy törvényesen voltunk ott június 6-án. Van jogerős ítélet arról is, hogy a  temető programhoz kötött látogatása törvényes – részletezte Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnökét a Hargita megyei csendőrség tavaly bírságolta meg a június 6-i úzvölgyi incidens miatt. A kiküldött jegyzőkönyv szerint a politikusnak 3000 lejt kellett fizetnie be nem jelentett rendezvényen való részvételért, vagy ilyen szervezéséért.

A sajtótájékoztatón ugyanakkor a parlamenti választásokra is kitért az elöljáró, megköszönte a bizalmat  és a választásokon való részvételt. Úgy nyilatkozott: Hargita megye viszonylag jól szerepelt a választáson, ami a részvételt illeti, azonban mégsem elégedett.

– Történelmi lehetőséget szalasztottunk el. El lehetett volna érni akár a nyolc fölötti százalékot is, e tekintetben van tanulsága a kampánynak. A politikusok jobban kell éreztessék a munkásságuk eredményét, mert ha ez a trend folytatódik, ha legközelebb masszív román részvétel lesz, nem érjük el az öt százalékot – mutatott rá a megye első embere. Hozzáfűzte: a Szövetségi Állandó Tanácsban döntöttek arról, hogy elkezdik a kormányalakítási tárgyalásokat. Egy jobbközép kormány létrehozása a céljuk, természetesen az RMDSZ részvételével. A megyeelnök szerint mindenképpen olyan minisztériumokban kell gondolkodnia az RMDSZ-nek, amelyekben hathatósan segíthet a magyarlakta vidékek fejlesztésében.  

A Gyergyó térségi beruházások helyzetére is kitért Borboly. Elmondta, a remetei úton folytatják a munkálatokat, a tölgyesi úton is dolgoznak még, amíg lehet. Ezenkívül Gyergyóalfaluval kivitelezési szerződést írak alá: egy újabb járdaszakasz épül majd Szárhegy irányába. Tegnap a megyei tanács egyházi pályázati programja keretében az örmény katolikus plébániával 130 ezer, a Szent Miklós Plébániával 100 ezer lej értékű támogatási szerződést írtak alá a templomok tatarozási munkálataira.