Éltek a lehetőséggel a gazdák

Hargita megyéből mind a 24 támogatásra jogosult szarvasmarhatartó élt a rendkívüli, állatonkénti 100 eurós válságtámogatás igénylésének lehetőségével. Azokról a gazdákról van szó, akik 91 tehénnél és két évet betöltött üszőnél nagyobb állománnyal rendelkeznek. A szeptember 29-ig kérhető válságtámogatásra a megyéből egy sertésfarm, egy szárnyastelep, továbbá egy puly­kanevelő farm is jogosult.

Nem hagyták az utolsó na­pokra a támogatási ké­rel­meik benyújtását a né­pesebb, 91 tehénnél nagyobb állománnyal rendelkező állattartók. Bár a határidő csak szeptember 29-én jár le, Hargita megyéből immár valamennyi támogatásra jogosult szarvasmarhatartó igényelte az egészségügyi világjárvány gazdasági hatásainak enyhítésére felajánlott tehenenkénti 100 eurós támogatást – tájékoztatta tegnap lapunkat Haschi András, a kérelmeket fogadó Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Hargita megyei igazgatója.

– Tudtunk mindenkiről, kinéztük az adatbázisból, így a megyéből gyakorlatilag 24 olyan szarvasmarhatartót azonosítottunk, aki belefér a képletbe, azaz megfelel a támogatási paramétereknek. Napokkal ezelőtt mindannyian benyújtották támogatási kérelmeiket. A szarvasmarhatartókon kívül ugyanakkor van három olyan gazdálkodónk, akik szintén jogosultak a rendkívüli Covid-19-válságtámogatásra. Közülük az egyik sertéstenyésztéssel foglalkozik, ő már benyújtotta a támogatási kérését, és van két szárnyastartónk is, akiket ma vagy legkésőbb a holnapi nap folyamán várnak a munkatársaink – mondta Haschi András. A két, támogatásra jogosult szárnyastartó farm közül az egyiken tyúk-, a másikon pedig pulykaneveléssel foglalkoznak – részletezte a szakember.

A nagyobb állományú, legkevesebb 91 felnőtt nősténnyel rendelkező szarvasmarhatelepek számára szánt válságenyhítési támogatásra összesen 35,7 millió lejt különített el a kormány. A jószágonkénti 100 eurós támogatást azok a szarvasmarhatartók igényelhetik, akik 2020. július 1-jén az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) nyilvántartójában kilencvennél több, 24 hónapnál idősebb üszővel és tehénnel rendelkeztek. További követelmény, hogy a támogatást igénylő gazdaság jogi képviselője a múlt év végéig nem állt átszervezés, felszámolás vagy csődeljárás alatt, illetve magánszemélyek esetében – ugyancsak a múlt esztendő végéig – nem született a felszámolásra vonatkozó jogerős bírósági döntés. A támogatás tehenenként 100 euró, ám az illető gazdaság szintjén a járványügyi támogatás maximális összege nem haladhatja meg a 100 ezer eurót. A szarvasmarhatartóknak felajánlott válságenyhítési támogatásra jogi személyiségként működő farmok, magánszemélyek, engedélyezett magánszemélyek, egyéni és családi vállalkozások is jogosultak.

Nincs hír a kisgazdálkodóknak járó támogatásról

Egyelőre nem kaptak semmilyen hivatalos információt az 5–90 szarvasmarhát nevelő gazdákat 1000 és 7000 euró közötti összegekkel kecsegtető támogatási program indulásáról a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) területi képviseletei – mondta el lapunknak Haschi András, az APIA Hargita megyei vezetője. Megjegyezte, a támogatási program részletei csak az erről szóló jogszabály elfogadása és a Hivatalos Közlönyben való publikálását követően lesznek egyértelműek, így jelenleg azt sem lehet tudni, hogy a támogatási kérelmeiket a gazdák mikortól nyújthatják be.

A farmonkénti legtöbb 7 ezer eurós Covid-19-támogatást azok a szarvasmarhatartók igényelhetik, amelyek tehénállománya ötnél nagyobb, de nem éri el a 90 főt – jelentette be korábban Adrian Oros mezőgazdasági miniszter. A pénzügyi segítséget azokra az üszőkre és tehenekre kalkulálják, amelyek 2020. július 1-jén betöltötték a 24 hónapot, valamint az állategészségügyi nyilvántartóban is szerepelnek. A támogatás mértékét az 5–10 számosállattal rendelkező gazdaságok esetében 1000 euróban, 11 és 20 közötti állománnyal rendelkezők esetében 2500 euróban, 21 és 30 számosállat között 3500 euróban, 31 és 40 számosállat között 4750 euróban, 41 és 50 számosállat között 5000 euróban, 51 és 60 számosállat között pedig 6000 euróban határozták meg. A maximálisan igényelhető 7 ezer eurós támogatást azok a jószágtartók kérhetik, akiknek az állománya 61 és 90 számosállat között mozog. A támogatási kérelmek elbírálására az év végéig, a megítélt támogatási összegek kifizetésére pedig a 2021. június 30-ig lesz ideje az APIA-nak – szögezte le két héttel ezelőtt, a támogatási program ismertetésekor a mezőgazdasági miniszter.