2021. augusztus 1, vasárnap.

Első meccsen elvették a Brassó pályaelőnyét: Előnyben a Csíkszeredai Sportklub

Nagyon okos játékkal, jókor jött gólokkal és egy újabb parádés Szamankov-teljesítménnyel lenullázta a Csíkszeredai Sportklub a Brassói Coronát a jégkorong Erste Liga döntőjének első felvonásán. A kék-fehérek így már az első meccsen elvették a brassóiak pályaelőnyét. További rekordot is megdöntöttek a csíkiak.

ABrassói Corona elsőre, vagy a Csíkszeredai Sportklub harmadjára! Ez a kérdés a jégkorong Erste Liga idei kiírásának döntőjében, ahová a két erdélyi csapat jutott be. A hatalmas tét mellett ráadásul presztízs csata is ez a javából, hiszen a két fél állandó jelleggel hatalmas harcban van egymással.
A döntő előtt esélylatolgatásokba senki nem mert belemenni, hiszen az erőviszonyokat tekintve két nagyon azonos szintű csapatról van szó. A szezon során az egymás elleni meccsek a Cenk alattiaknak jöttek ki jobban, ám a rájátszásra fordulva a Jason Morgan–Hozó Levente edzőpáros állandóan tudott valami meglepőt, valami újat mutatni a csíki oldalon. Alaposan működött a „boszorkánykonyha”.
A döntő első meccsére is sikerült megkeverni a lapokat. No nem Szamankov helye kérdőjeleződött meg, hanem ezúttal mindkét orosz légiós – Kuljas és Loginov – helyet kapott a keretben, ám ennek az elődöntő során hihetetlen munkát végző Tousignant esett áldozatául. Ugyanakkor volt jó hír is: a Ferencváros elleni mérkőzésen fejsérülést szenvedő Fodor visszatérhetett. A túloldalon nem volt meglepetés: a kapuban a jobb formában levő Tőke kezdett, míg Dame-Malka és Zagidulin maradt ki a légiósok közül.
A csapatok lassú tempóban kezdték az összecsapást – ez végül 60 percen át igaz volt –, és igyekeztek egymás kiismerésével eltölteni az első perceket. Ezt leghamarabb a Sportklub unta meg, és össztűz alá vette Tőke ketrecét. Sorra jöttek a helyzetek, de Becze, Taratuhin, vagy épp Blackwater sem találta meg az utat a hazai ketrecbe. A vendéglátók a harmad felét átlépve kezdtek éledezni, ahol a Finucci-Gliga-Fowlie trió volt leginkább elemében. A 13. percben megszületett a mérkőzés első kiállítása. Hatalmas brassói lehetőségekkel. Előbb a Klemap–Tranca duó ugrott ki, ám utóbbi az üres kapuba mellé lőtt. A fór során Szamankov tartotta a lelket a csíki csapatban, aki nem engedett semmit, sőt a kiegészülést követően Becze szólóba került, de kihagyta a lehetőséget. A hátrányt így kivédekezte a Sportklub, majd fordult a kocka. Valchar kiállítása után a kék-fehérek gyakorolhatták az előnyös játékot. Tették mindezt remekül, és a 18. percben Bíró Tamás pofozta be a korongot Tőke hálójába. Kuljas passza viszont felért egy góllal. A harmad végül egy áthúzódó hazai emberelőnnyel zárult.
Ezt viszont könnyedén kivédekezte a Sportklub, majd a 25. percben kettőre növelték az előnyüket. Egy korongért Bíró Tamás harcolt nagyot és a kapu mögül kihagyhatatlan helyzetbe hozta Casaneanut, aki csak az üres kapuba kellett továbbítsa a pakkot. A folytatásban a Brassó igyekezett tempót váltani, míg a Sportklub tördelte a játékot. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a házigazdák legtöbb esetben a kékről lőhettek és a lecsorgó korongokból éltek. Ám ami helyzetük volt, azt vagy a csíki védelem, vagy Szamankov hatástalanította.
A zárófelvonáshoz érkezve az volt a kérdés, hogy a Sportklubnak sikerül-e megtörni a hazaiakat, vagy a Brassó talál egy gólt és életre kelnek. Előbbi forgatókönyv érvényesült. A Sportklub ugyanis a második emberelőnyét is kihasználta. Ehhez viszont kellett némi szerencse is: Balckwater középre tett korongjába Gliga ért bele szerencsétlenül és a játékszer Combs elé került, aki az üres kapuba továbbította azt. A gól után szinte azonnal a Brassó került előnybe, ám ez a lehetőség inkább rájuk nézve volt veszélyes, hiszen Blackwater szólózhatott, de akárcsak Becze, ő is kihagyta a lehetőséget. A folytatásra a Brassó egyre inkább feladta a meccset, a Sportklub pedig könnyedén dobálta ki a korongokat a harmadból és egyértelműen az idő pörgetésére játszottak. A Coronának végül esélye sem volt közel kerülni a kék-fehérekhez.
A mérkőzés tempója jócskán elmaradt az elődöntőkben látottakhoz képest. Ugyanakkor John Anthony Combs lett az Erste Liga, vagy elődje a MOL Liga rájátszásának leggólerősebb játékosa. 16 góljával ugyanis megelőzte Ladislav Sikorcint, aki 15 gólig jutott, amikor még a HSC Csíkszeredát erősítette.

; Erste Liga-döntő
Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub 0–3 (0–1, 0–1, 0–1)
Gólszerzők: Bíró Tamás (18.), Eduard Casaneanu (25.), John Anthony Combs (44.).
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Sportklub javára.

A döntő további műsora
2. mérkőzés, március 31., ma: Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub (18.30)
3. mérkőzés, április 3., szombat: Csíkszeredai Sport-
klub – Brassói Corona (18.30)
4. mérkőzés, április 4., vasárnap: Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona (18.30)
5. mérkőzés, ha szükséges, április 6., kedd: Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub (18.30)
6. mérkőzés, ha szükséges, április 8., csütörtök: Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona (18.30)
7. mérkőzés, ha szükséges, április 10., szombat: Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub (18.30)

Darvas Attila

Kapcsolódó cikkek:

Nyeregbe pattantak: Csíksomlyón zárult a FerBiT

A csíksomlyói Nagy- és Kis Somlyó hegyek közötti nyeregben szervezett Székelyföldi Kerékpáros Találkozóval ért véget a 14. Ferences Biciklitúra (FerBiT) tegnap délután. (Fotók: László...

További lazítások léptek hatályba, módosultak a beutazók karanténfeltételei

Országszerte tovább enyhítették a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat, ugyanakkor vasárnaptól szűkült a karanténmentes „zöld zónába” sorolt országok listája és módosultak a beutazó kiskorúakra érvényes...

12–17 évesek számára is lehet igényelni a Moderna vakcináját

Vasárnaptól lehet időpontot kérni az oltási előjegyzések internetes platformján a tizenévesek immunizálására a Moderna vakcinájával, a Spikevax-szal – közölte a lakosság beoltását koordináló országos...

Legfrissebb