Elrajtolt a Fuss Neki! Gyergyóban is

Először szervezik meg a más városokban már jól ismert adománygyűjtő eseményt Gyergyószentmiklóson. Az első Fuss Neki! Gyergyó célja forrást teremteni a gyergyószéki egyesületek és alapítványok közösségi ügyeinek támogatására. A program keretében nagykövetek futnak a jó ügyekért, őket lehet majd támogatni, és ezáltal gyűl össze a támogatás a civil szervezetek kezdeményezéseire.

A sporteseményen alapuló közösségi adománygyűjtő rendezvényre augusztus 8-ig várják a gyergyószéki civil szervezetek jelentkezését – tájékoztatott Elekes István, a program felelőse. A regisztrációt követően a részt vevő civil szervezetek saját nagyköveteket toboroznak, akik egy hónapig arcukat adják az általuk kiválasztott jó ügyekhez, ez idő alatt lehet őket támogatni adományokkal. Szeptember 25-én közös futással zárják az adománygyűjtést, de kerékpárral is meg lehet tenni a kijelölt távot.

Napjaink gazdasági és társadalmi helyzetében a civil szervezetek munkája létfontosságú, ahogy az is, hogy legyenek olyan csoportok, amelyek kiállnak egy ügy mellett, tenni akarnak a változásért, azért, hogy élhetőbbé váljanak a Gyergyói-medence települései. Ezeknek a kezdeményezéseknek támogató közösség hiányában sosem volt könnyű dolguk. A Fuss Neki! Gyergyóval ezen szeretnének változtatni a program megálmodói. Elérnék, hogy mindazok, akik kiállnak egy jó ügy érdekében, megtapasztalják a közösség támogató erejét – tette hozzá a programfelelős.

Eddig összesen öt civil szervezet regisztrált az eseményre, de az igény nagyobb, hiszen ennél többen is megkeresték már a szervezőket. A gyergyo.fussneki.ro weboldalon várják mindazon egyesületek, alapítványok vagy csoportok jelentkezését, amelyek a változás motorjai szeretnénk lenni a Gyergyói-medence valamelyik településén.

A program idén a Civil háromszög a közösségi filantrópiáért elnevezésű projekt keretében valósul meg, partnerségben a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvánnyal, a csíkszeredai The House Egyesülettel és a gyergyói Műhely Egyesülettel. A kezdeményezést az Active Citizens Fund Románia támogatja, Izland, Liechtenstein és Norvégia finanszírozza a 2014–2021 EGT Alapok által.

Fórika Dóra

: an accessible web community