Eloszlatják a tévhiteket, felkészítenek a valóságra

Ismét megszervezi kiscsoportos babaváró foglalkozását a székelyudvarhelyi Anyák Egyesülete. Az eseményt szombaton, március 13-án tartják meg. A Babaváró – Család születik felkészítőn a leendő családokat látják el gyakorlatias, hasznos tanácsokkal, hiteles információkkal a baba születése utáni időszakról.

A Babaváró – Család születik ötlete 2019-ben fogalmazódott meg, hiszen az egyesület tagjai korábban azt tapasztalták, hogy a várandós nőket csak a várandósságra és a szülésre készítik fel, az utána következő időszakra azonban nem – tudtuk meg Fekete Évától, az Anyák Egyesületének vezetőjétől. Elmondta: hiánypótló kezdeményezésként jött létre ez a felkészítőnek is nevezhető workshop, amelyet az érdeklődők függvényében havi egy-két alkalommal tartanak meg.
– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy tudatosan készüljön valamennyi babát váró család a szülés utáni időszakra is, ami – tegyük hozzá – nem könnyű. A Babaváró – Család születik felkészítő ebben segít a családoknak, hogy hiteles információkat kapnak a babázásról, így már a babavárás időszakában megtanulhatják a párok, hogyan tudják a kisbabák igényeit felismerni. A szakemberek eloszlatják a tévhiteket, az anya és apa is megtanulja, hogyan alakul ki a kötődés, hogyan tudnak megfelelő figyelmet biztosítani gyermekeiknek már csecsemőkortól kezdve, de azt is, hogy tudnak egymásnak és a kicsinek segíteni, hogy gyorsabban kialakuljon a „kis család” érzése.
– Az a jó, hogy a mai fiatalok már nem azt gondolják, hogy a nő dolga minden, a szülés, gyereknevelés, hanem az apukák is aktívan ki akarják venni a részüket a gyereknevelésből. Ezért is jönnek el párként, ezért is szól pároknak ez a képzés – fogalmazott Fekete Éva. A résztvevők gyakorlatias információkat kaphatnak a szoptatásról, a helyes babahordozásról, kipróbálhatják a különböző eszközöket, de bemutatják a helyes pelenkázást, kipróbálhatják az egyszer használatos és a mosható pelenkákat, amelyek használata egyre elterjedtebb. Ugyanakkor a mozgásfejlődés, az éjszakai gondoskodás hasznos tudnivalóival is gazdagodhatnak. Mindezek mellett praktikus információkat kaphatnak arról, hogy mit vásároljanak meg, és mi a fölösleges az első időszakban. Nem utolsósorban közösségépítő célja is van a rendezvénynek – részletezte az egyesület vezetője, aki egyben a workshop egyik előadója is. Ő önkéntes szoptatási segítőként, dúlaként, okleveles gyermekgondozóként áll a párok segítségére. Mellette Hadnagy Ágnes gyógytornász, aki kismamatornát, baba-mama tornát is tart Székelyudvarhelyen, szakképzett hordozási tanácsadóként segíti a családokat. A Babavárónak ugyanakkor folytatása is van, miután a babák megszületnek, tematikus előadásokat szerveznek más szakemberek bevonásával, például fogápolásról, mozgásfejlődésről, szobatisztaságról.
– Célunk, hogy ne engedjük el a párok, családok kezét, hanem ahogy nő a gyermek, a továbbiakban is igyekszünk biztos háttérként, támaszként ott lenni számukra – fogalmazott Fekete Éva.
A járványügyi előírások betartása érdekében egyszerre 5-6 párt tudnak csak fogadni, az egész napos képzésnek az egyesület Kossuth Lajos utcai székhelye ad otthont. A képzésen való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Hadnagy Éva