Előremenekül a Gordon

Új épület nőtt a Gordon tejüzeme mellé. Több lábon álló termelés, kereskedelem, logisztika

Ötmillió eurós beruházással keményít a székelyszentléleki Gordon tejfeldolgozó. A termelési csarnok bővítése mellett logisztikai raktár is épül a gyár mellé. A fejlesztéssel a termelési és a kereskedelmi részleget is erősítik, ezzel próbálva ellensúlyozni a tejpiac labilitását.

Új épület nőtt a Gordon tejüzeme mellé. Több lábon álló termelés, kereskedelem, logisztika
Új épület nőtt a Gordon tejüzeme mellé. Több lábon álló termelés, kereskedelem, logisztika

[dropcap]A[/dropcap] tejválság ellenére is jelentősen növeli tejfeldolgozó kapacitását a székelyszentléleki tejfeldolgozót működtető Gordon Prod Kft. Az 5 millió eurós, azaz több mint 20 millió lejes beruházásból 1,86 millió eurót uniós támogatásból, a 2007–2013-as Vidékfejlesztési Program 123-as intézkedésére benyújtott pályázatból teremtik elő, a többit önrészből biztosítja a cég. A Gordon tejfeldolgozó napi kapacitását ezzel 60 ezer literről 100 ezer literre növelik, ugyanakkor a beruházás részeként egy logisztikai raktárat is építenek.
– Hat beállós modern készáruraktár épül, amelynek a felső szintjén 350 tonna készterméket tudunk tárolni. Az épület alsó szintjén csomagolórészleget alakítunk ki, ugyanitt még két hideg raktár kap helyet, amiben 250 tonna félkésztermék tárolható – tájékoztatta lapunkat Magyari Piroska. A Gordon cég tulajdonosa elmondta: fontosnak tartja a több lábon állást, ezért a termelés mellett a kereskedelmi részleget is erősítik. A Gordon jelenleg a tizedik legnagyobb romániai tejfeldolgozó, a beruházástól pedig a cég piaci pozícióinak erősödését várják.
– Először arról volt szó, hogy a kivitelezés szeptember 29-ig kell kész legyen, de nagyon nehezen mentek a közbeszerzések. Nagyon sok akadály gördült elénk, ezért késtünk egy kicsit a gépek beszerzésével. Nagyon reméljük, hogy meghosszabbítják a szerződést december 31-ig vagy még tovább – mondotta Magyari Piroska.

Nagyobb a tejkínálat
Elmondta, a beruházásra azért is szükség volt, mert a jelenlegi termelőüzemet kinőtték.
– Nem tudjuk, mit hoz a világ. Ha nem lesz érdemes tejfeldolgozással foglalkozni, akkor lesz egy logisztikai raktárunk, ahol kereskedelmi tevékenységgel foglalkozhatunk. A cég több lábon fog állni. Félünk, a veszély mindig megvan. A tejfeldolgozás nagyon labilis ipar, nagyon változékony és ezeket a sokkokat ki kell bírni. Ma már nem lehet csak a tejfeldolgozásban bízni – állítja Magyari Piroska. Úgy véli, a tejpiacon jelenleg nagyobb a kínálat, mint a kereslet: az orosz embargó hatásait érzi az európai piac, ugyanakkor a tejkvóta megszűnésének érezhető következményei vannak a romániai tejpiacon is. Az unióban nőtt a termelés, aminek hatására csökkentek az árak – magyarázta a tejfeldolgozó tulajdonosa.
– Nehezen tudjuk felvenni a versenyt az uniós termelőkkel, éppen ezért építettük ezt a logisztikai raktárat. Ha az lesz a megoldás, hogy éppen mástól vett tejterméket áruljuk, akkor ezt fogjuk csinálni – hangsúlyozta Magyari Piroska.

Nehéz az értékesítés
A cégvezető szerint folyamatosan nőtt a tejfelvásárlásuk: az idén 10-15 százalékkal. Akik hozzájuk fordulnak, azoktól felvásárolják a tejet, jegyezte meg a tulajdonos. Magyari Piroska legendáknak nevezte azokat a híreszteléseket, miszerint cégük importtejből dolgozna. – Tejet nem hoztunk be külföldről – jelentette ki Magyari Piroska.
A cég tulajdonosa szerint az idén április 1-ig – vagyis a tejkvóta felszabadítása dátumáig – a Gordon is reális árat fizetett a tejért, ezt követően viszont a tejmennyiség növekedése az átlagos felvásárlási árak csökkenését is maga után vonta.
– Ezt az idén úgy oldottuk meg, hogy a plusztejet alacsonyabb áron számoltuk. Azt a mennyiségű tejet, amit a téli hónapokban is szoktak szállítani, a téli árban fizettük, a fölöslegért kevesebbet adtunk. Átlagosan 80 banit és 1 lej 35 banit adtunk a tejért – mondotta a tulajdonos. Az 50 banis tejár létezését cáfolta a tulajdonos.
A 215 személyt foglalkoztató cég vezetője szerint nagyon nehéz a késztermék értékesítése. Az árverseny jelenti a legnagyobb kihívást a termelő számára. Az üzlethálózatok inkább az olcsóbb termékeket vásárolják. Ha nem tudják kialkudni a minimális árat, ha van jobb ajánlatuk külföldről, akkor inkább azt választják. Magyari Piroska ezen nem is csodálkozik, rámutatva: kilónként 2,35 eurós áron helybe hozva, külföldről ők is akármilyen sajtot meg tudnak vásárolni.

Daczó Dénes

: an accessible web community