Élményfürdő a borvizek földjén

Az építkezés még éveket vehet igénybe. Tervek és kritikák | Fotó: Lőrincz Csaba

Gaz, szemét és romos épületek uralják Homoródfürdő látképét. Szentegyháza önkormányzata bizakodik, hogy a forgalmas megyei út melletti telep remélhetőleg turisták ezreit vonzza a jövőben a borvízforrásaival és gyógyvizeivel. Ennek érdekében élményfürdőt építenek és gázvezetékeket fektetnek le.

Élményfürdőt építene Szent­egy­háza önkormányzata Ho­mo­ród­für­dő­re, Lőrincz Csa­ba polgármester reményei szerint szeptember végétől az építkezéshez szükséges anyagi források után nézhetnek. A kivitelezési terv szerint beltéri wellnessrészleggel, valamint kül- és beltéri medencékkel szeretnék vonzóbbá tenni a borvizeiről híres fürdőtelepet. A polgármester szerint jelenleg is sokat dolgoznak a városhoz tartozó Homoródfürdő ráncba szedésén, de nincs könnyű dolguk, rengeteg kritikát kapnak. Az elöljáró nem tagadta, az önkormányzat hatáskörébe tartozó területeken is van min javítani, elsődlegesen a szemetelés visszaszorítása és a területek tisztán tartása lenne a céljuk. A polgármester szerint a telepnek kizárólag a turizmus adhat jövőt.
– Homoródfürdőnek alapvető problémája a szennyvízhálózat hiánya. Amint turisztikai célokat tűzünk ki, ez egy nélkülözhetetlen részlete a település jövőjének, egyelőre ezen is dolgozunk Kápolnásfalu önkormányzatával és Hargita Megye Tanácsával közösen – adta tudtunkra a polgármester, hogyha még nem is látszik, de állandó jelleggel foglalkoznak a Csíkszereda és Székelyudvarhely közötti, turizmusra alkalmas településsel.
Hozzátette: sok szempontból nehéz dűlőre jutni, hiszen az ingatlanok többsége magánkézben van, a területek tulajdonosi összetétele is igen változatos.
A tervezett élményfürdő esetében már tisztázták a beruházásra kiszemelt terület tulajdonviszonyát, és kénytelenek voltak lebontani különböző, időközben romossá vált épületeket: a hajdani tábor által használt szálláshelyeket, kantint.
– Az építkezés még éveket vehet igénybe, de a jövőre nézve egy leromlott, a településképet rondító részt fognak helyreállítani – tudtuk meg a polgármestertől.
Lőrincz szerint Ho­mo­ród­für­dő potenciális úti céllá lehetne, de a rehabilitáció hosszú időt igényel, annak ellenére is, hogy már az elődei is igyekeztek foglalkozni a problémával.
– A gázhálózat építésére már készítettünk tervet: Kápolnástól fektetnénk le vezetékeket Ho­mo­ródfürdőre. Az élményfürdő a hajdani, életveszélyes állapotban lévő kantinok helyén fog épülni, a romokat sikerült elbontani, de a következő lépés – amire szintén kész a tervünk –, hogy a villanyvezetékeket teljesen újrahúzzuk – mutatott rá a polgármester, hogy az évekig használatlanul álló épületeket teljesen le kellett bontani és minden tekintetben az alapoktól építkeznek.
Hozzátette: céljuk egyedi fürdőhelyet létrehozni a természeti források felhasználásával, de mindenekelőtt szeretnék felmérni, hogy milyen hatással lesz egy ilyen mértékű beruházás a környezetre.
– Tanulmányt készíttettünk azzal a céllal, hogy kiderítsük, hogyan használhatjuk kezelésekhez a már adott homoródi forrásokat – mutatott rá az önkormányzati vezető, hogy a wellnessrészleg mellett egy, a környék természeti adottságait kihasználó gyógyfürdőt képzelnek el az élményfürdő részeként.
Homoródfürdő jövőbeli befektetés Szentegyháza számára, ezért a polgármester szerint nem céljuk gondozatlanul hagyni a területet, de csupán a lehetőségeikhez mérten tudnak tevékenykedni, apró lépésekkel haladnak. Az utóbbi hónapok munkája beérni látszik, Lőrincz épp bukaresti látogatása során válaszolt a kérdéseinkre: sikerült jogot szerezni a borvízkutatási tanulmányhoz.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community