Élmények útján a fejlődésért

Lovasterápia: bevált módszer a fejlesztésben Fotó: Salvator Alapítvány

Megújult környezetben, igazi gyermekparadicsomban várja foglalkozásaira az érintetteket a gyergyószentmiklósi Salvator Alapítvány. A Mocsár utcai lovaspálya nagy játszótérrel, mezítlábas parkkal bővült az elmúlt években, idéntől ráadásként állatsimogató is létesült, és készül a fedett lovaspálya is, amely jelentős mértékben megkönnyíti a foglalkozások lebonyolítását.

Harmadik kiadásához érkezett idén a Megtartó LÓerő elnevezésű program a Salvator Alapítványnál: ennek keretében 15 fogyatékkal, illetve krónikus betegséggel élő gyermek fejlesztését tudják biztosítani.
– A Hargita megye különböző településeiről érkező gyermekek fejlesztése mellett élményekkel is szeretnénk gazdagítani őket, ezért idéntől állatsimogatót hoztunk létre, ahol szamarak, pónik, kecskék és juhok jelenléte teszi boldoggá a résztvevőket. Nem mellékes az sem, hogy a családjuk számára is minőségi időt és feltöltődési lehetőséget tudunk nyújtani, a foglalkozások végén maradnak még, és közösen játszanak – mondta el érdeklődésünkre Gáll Katalin pszichológus, lovasterapeuta, az alapítvány vezetője.
Az elkövetkezőkben az alapítvány működtetőinek régi álma is megvalósulni látszik: a magyar kormány támogatásával fedett pálya épül, így a tevékenységek időtartama is hosszabb lehet, nem kell a nyári időszakra szorítkozniuk, és egy hirtelen jött eső elől is lesz, ahová behúzódni.
A nyolc évvel ezelőtt elindított lovasterápiás tevékenységekre Hargita megye minden részéből érkeznek fogyatékkal, illetve krónikus betegséggel élő, 2–18 év közötti gyermekek, hogy az alapítvány tevékenységei által lehetőséget kapjanak a fejlődésre, a közösségi élet megtapasztalására. Az alapítvány programjait kezdetektől a Közösségért Alapítvány és a MOL Románia támogatja pályázatai által; jelenleg közel ötven gyermek vesz részt valamilyen foglalkozáson.
Gáll Katalin elmondta: az elkövetkezőkben szeretnének nyitni a város különböző civil szervezetei felé, lehetőséget adva nekik, hogy megtapasztalják a játszótér, a mezítlábaspark és az állatsimogató nyújtotta kikapcsolódást.
A Salvator Alapítvány éves programjai augusztus végén zárulnak: szeptember elején lesz a gyermekek munkájának megünneplése, közösen a résztvevők családtagjaival és a szervezet támogatóival.

Boncina-Székely Szidónia

: an accessible web community