Ellenőrizték a vízminőséget

Fejest a medencébe! Kedvezett az időjárás a fürdőzőknek Fotó: Archív

Az elmúlt három év legjobb strandszezonjáról számoltak be lapunknak a szabadtéri medencéket üzemeltető vállalkozók. Bár a jó idő egy kicsit későn jött, a nyár második felében igazi fürdeni és napozni való idő volt a térségben, ez pedig a strandok forgalmán is meglátszik – mondták a vállalkozók. A csíkszeredai strandok vízminőségét a megyei közegészségügyi igazgatóság ellenőrizte.

Fejest a medencébe! Kedvezett az időjárás a fürdőzőknek Fotó: Archív
Fejest a medencébe! Kedvezett az időjárás a fürdőzőknek Fotó: Archív

[dropcap]A[/dropcap] nyári időszakban többször is ellenőrizzük a strandok állapotát, ezt jól tudják a szabadtéri medencéket üzemeltető vállalkozók is, ezért megpróbálnak az egészségügyi és higiéniai előírásoknak megfelelően eljárni. Az elmúlt években nem volt arra példa, hogy strandot zárt volna be a megyei közegészségügy –közölte lapunkkal dr. Bokor Márton.
A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság munkatársa szerint az idei ellenőrzések során sehol nem találtak kihágásokat vagy rendellenességet.
– Ilyenkor megvizsgáljuk a víz klórszintjét, a tisztítórendszer hatékonyságát, mintát veszünk a medencékből és mikrobiológiai próbát végzünk a vízen – sorolta dr. Bokor Márton.
A megyei közegészségügyi igazgatóság tájékoztatása szerint tehát a csíkszeredai strandok vízminősége megfelel az előírásoknak, mint ahogy az időjárás is kedvez a medencéket üzemeltető vállalkozóknak.
– A 2013-as, 2014-es nyarak után egyáltalán nem panaszkodhatunk, hiszen az elmúlt hónapban a fürdőzőknek kedvezett az időjárás. Ez a napi forgalmunkon is látszik, átlagosan 80 ember fordul meg a Szeredai-strandon, hétvégén azonban volt már 500 vendégünk is – tudtuk meg Karácsony Szilárd strandüzemeltetőtől.
Szintén elégedett az idei forgalommal a zsögödi strand üzemeltetője, itt átlagosan 60-70 fürdőző fordul meg naponta.
A Szeredai-strandon napközben akár a 27 Celsius-fokot is eléri a a víz hőmérséklete, a zsögödi strand forrásvize ennél valamivel hűvösebb, idén viszont csúcshőmérsékletet mértek a medencékben.
– A Csíki-medencére jellemző nyári időjárás mellett 21 Celsius-foknál melegebb vízhőmérsékletet nem nagyon mértünk a medencékben, idén viszont a 22 Celsius-fokot is meghaladta ez az érték – számolt be lapunknak Böjthe Mária.

Pál Bíborka