Elkezdték a karbantartást

Süllyedő úttest. Költséges az állapot megőrzése, a helyreállítás Fotó: Rátz-Illés Mária

A hónap végén kezdődik a megyei besorolású utak nyári karbantartása. A megyei jelzésű utak hossza csaknem 842 kilométer. A nyári karbantartásra elkülönített előzetes költségvetési összeg 2,2 millió lej, ez csupán töredéke a szükségletnek. A központi költségvetésből kapott pénz alig fedezi a kiadásokat, a fejlesztésekig szinte el sem jutnak. Az idéntől a Hargita Megye Tanácsa alárendeltségébe tartozó Hargita Útkezelő Vállalat végzi a munkát a megyei utakon.

Május végén indul a megyei besorolású utak nyári karbantartása. A megyei jelzésű úthálózat hossza csaknem 842 kilométer.
– Nem végezhetünk karbantartási munkálatokat azokon a szakaszokon, amelyekre megkötött beruházási szerződésünk van, valamint a lezárt útszakaszokon sem, a Bélbor és Suceava megye határán, illetve a Balánbánya és Hágótő közötti 125-ös úton sem – számolt be lapunk kérdésére Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. – 2,2 millió lej az előzetesen elkülönített költségvetés az idei nyári karbantartásra, ez töredéke az igényelt összegnek, sajnos a központi költségvetésből kapott pénz alig fedezi a téli karbantartást, nemhogy a nyárit és netalán a fejlesztéseket. Ez azt vonja sokszor maga után, hogy más tevékenységektől kell elvonni a forrást, így nehezen lehet hosszú távon tervezni a legsürgősebb és legfontosabb problémák tekintetében – jegyezte meg a megyeelnök.
Hozzátette, összesen 44 szakaszon végzi a Hargita Útkezelő Vállalat a kaszálást, ott, ahol ez indokolt.
– Egyre több munkálatot tud vállalni a saját útkezelő vállalatunk. Így idén a teljes Csík térségi nyári karbantartást a Hargita Útkezelő Vállalat végzi, főként azért, mert kisebb feladatokat kell elvégezzen. Ezeket korábban a nagyobb cégek elhanyagolták, késtek, a kaszálást például őszre hagyták, annak ellenére, hogy a szerződést tavasszal kötöttük – mondta Borboly.
Önkormányzati választások előtt a kampányt folytató polgármesterek gyakran emlegetnek a településekhez közeli utakat, amelyek karbantartásához, korszerűsítéséhez a megyei tanács segítségét kérik. Ilyen a Fitód és Hosszúaszó közötti, tervezés alatt álló öt kilométeres szakasz a 123C jelzésű úton.
A megyeelnök elmondása alapján többször konzultáltak a lakossággal, nem mindig volt egyhangú az igény, hogy egyáltalán elkezdjék az út építését.
– Mi bízunk benne, az út megépítésével újra megtelik élettel a település. Jelentős lehetőség ez a fiatalok számára, ezzel is ösztönözzük a családalapítást – hívta fel a figyelmet az elnök, aki szerint ez által megszűnne a település zsákfalu jelleget. – Hosszú távon átjárhatóvá kell tegyük Pottyond felé is – fűzte hozzá Borboly.
A Csíkszentmárton határa és az egerszéki eltérő közötti munkálatokkal az elnök elégedett. Az út alapozása folyik, törtkőréteget terítenek le. Beépítettek egy új átereszt és megöntötték a betonkamrákat az áteresz nyílásainál. Az aszfaltozott részen pedig az út melletti részt erősítik meg.
A Csíkszentkirályt Olasztelekkel összekötő út építése turisztikai vonzerővel rendelkezne, hangzott el egy korábbi kihelyezett megyei tanácsülésen Csíkszentkirályon.
– Vállaltuk, hogy a községgel közösen igyekszünk ezt az útvonalat megépíteni. Két éve a hatszázalékos visszaosztásból 60 ezer lejjel támogattuk Csíkszentkirály önkormányzatát a tervek elkészítésére – mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke.
Ugyanakkor kiemelte, hogy a szomszédos Ukrajnában zajló konfliktus és a gazdasági válság miatt az építőanyagok ára rövid idő alatt az egekbe ugrottak, no meg a nyersanyag-beszállítás is akadozik.
– Minden beruházási szerződésünk veszélybe került. Amire rendbe tudtuk tenni a régi, rossz terveket, sikerült kivitelezőkkel szerződést kötnünk, és a járványhelyzet megszorításait is megszüntették, a gazdasági válság miatt kivétel nélkül az összes beruházásunk veszélybe került. Erre a helyzetre jelenleg Bukarestben sem látszik, hogy körvonalazódna a megoldás, források hiányában ezek a beruházások félbemaradnak – osztotta meg aggodalmát Borboly Csaba.

Vlaicu Lajos

: an accessible web community