Elkezdődött a Csíki Jazz

Fotó: László F. Csaba

Bossa nova dallamok csendültek fel csütörtök este a Mikó-vár színpadán, és ezzel elkezdődött a 12. Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál. A nulladik napon, szerdán már volt egy koncert a Kulissza Kávézó előtti színpadon, és a hétvégén számos koncerttel, illetve kísérő programokkal várják az érdeklődőket.

Brazil zenével kezdődött el a 12. Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál: a rendezvény első napján a nagyszínpadon a Mara & Cauê Project előadását tekinthették meg a dzsesszrajongók csütörtök este, majd Pocsai Kriszta és a Bágyi Balázs New Quartet lépett fel, utánuk pedig a magyarországi Random Trip könnyűzenei közösség előadását hallgathatta meg a közönség. A koncertek után jam session volt az Ant Barban. A fesztivál nulladik napján, szerdán a Random Trip előadói zenéltek a Kulissza Kávézó előtt felállított Petőfi színpadon.

A dzsesszfesztivál idén is vonzó az érdeklődőknek, hiszen már a szerdai koncertet is sokan meghallgatták, és a Mikó-várban már elkezdődött a dzsesszfestészet is, a vár udvarán felállított sátorban a Nagy István Művészeti Középiskola diákjai alkotnak.

A Mikó-várban pénteken a bukaresti RVQ, majd a németországi Grey Paris, utánuk pedig az amerikai Nat Osborn Band koncertezik. Szombaton délelőtt és kora délután gyermekfoglalkozás lesz a vár előtti téren, este pedig a franciaországi Camille Bertault lép fel, utána pedig a magyarországi Hot Jazz Band fog zenélni. Vasárnap este a Sárik Péter Trió, Luiza Zan és Gyárfás István koncerteznek, és az utolsó fellépő a fesztivál sztárvendége, Tigran Hamasyan lesz.

A rendezvény ideje alatt a városban dzsesszvonat közlekedik, amelyre délután a gyerekek ülhetnek fel, éjjel pedig a fesztivál közönségét szállítja a vonat, 23 és 24 óra között a Mikó-vártól az Ant Barhoz. Ezenkívül lesznek délutáni koncertek a Kulissza Kávézó előtti Petőfi színpadon, amelyek ingyenesen meghallgathatók, és minden este jam session lesz az Ant Barban.

Péter Ágnes

: an accessible web community