Elkezdődött a 25. Botorka Fesztivál

Rendek között, vonók mögött. Fergeteges koncertre számítanak

Huszonötödik kiírásához érkezett a balánbányai Botorka Néptánc­fesz­tivál. A Botorka Művelődési Egyesület szervezésében zajló rendez­vénysorozat tegnap kezdődött és vasárnapig tart. A negyedszázados születésnap középpontjában a néphagyományok megőrzése és a szórakozás áll. A szervezők szeretnék, ha a balánbányai magyar közösségnek is ünnep lenne ez az esemény, ezért kérik, hogy minél többen kapcsolódjanak be a programokba.

Színes programkínálattal várnak a huszonötödik alkalommal megrendezett Botorka fesztiválra, Balánbányára minden érdeklődőt. Az ünnepélyes megnyitót tegnap estére tervezték a kultúrotthonban, a nyitórendezvény az Isteni kéz című film vetítése volt. Az első nap táncházzal zárult.
A fesztivál főszervezői – a Nexus Alapítvány, a Zakariás Antal Egyesület, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ – szerint a rendezvény kiváló alkalom tapasztalatcserére, szakmai megbeszélésekre. Lehetőség adódik bemutatkozásra, közös táncra, intézményes és baráti kapcsolatok kialakítására, megerősítésére. És mivel ünnepelni barátok között szoktak, a balánbányaiak a hozzájuk közel álló néptáncegyütteseket, köztük magyarországi csoportokat hívtak meg.
– A huszonötös szám méltó megünnepléséért olyan programokat szerveztünk, amelyek a megye életében is bizonyos szempontból premiernek számítanak. Az Isteni kéz film tegnapi bemutatója után a szászcsávási zenészek lepték meg a közönséget. Ezután jött a második meglepetés: mivel a szászcsávási zenészek jóbarátok a Kedves Zenekarral, ők a közönség között ültek, és így hozzájuk csatlakozva kialakult egy nagyon jó hangulatú zenélés – számolt be lapunknak Sándor Csaba Lajos fő szervező.
Továbbra is változatos program várja a résztvevőket és nemcsak a táncegyüttesek tagjait, hanem minden látogatót: kirándulás, közös főzés, történelmi körút és persze sok-sok tánc. Három napon át minden este fergeteges táncházban rophatják a résztvevők.
– A mai napot a természetnek, a túrázásnak szánjuk, megnézzük, mitől is szép Balánbánya – fűzte hozzá Sándor Csaba Lajos.
Ma este Rendek között, vonók mögött – népzenészsorsok a XXI. századból címmel rendhagyó koncertet tartanak Kolozsváron élő népzenészek.
Az esemény összefoglalója szerint a népzene nem koncertzene, legalábbis a saját, eredeti közegében sosem volt az. „Olyannyira a mindennapok része volt, hogy a falusi ember számára igazából nem is nagyon létezett más zene azon kívül, mint amit ma népzenének hívunk. Ez a korszak már lezárult, mégis sokaknak – még ha nem is éppen úgy, mint annak idején – a népzene mindennapos dolognak számít, és ezzel együtt egyre gyakrabban kerül fel a színpadra is egy-egy koncert erejéig. Koncertjük témája a mában és nem a múltban keresendő, a népzenét pedig mint eszközt és nem mint bemutatandó tárgyat használjuk. Milyen ma a népzene? Milyen ma népzenésznek lenni? Milyen, amikor magunknak zenélünk? Milyen, amikor másnak? Mi történik két táncrend között? Milyen az élet a vonó mögött? Ezeket a kérdéseket próbálják megválaszolni, felhasználva azt a hangzásvilágot, amely a Kárpát-medencére oly jellemző volt” – olvasható az ajánlóban.
– Ezek a zenészek a szemem láttára nőttek fel. Miután megalkották ezt a műsort, nemhogy érdemes, de kell rájuk figyelni – fűzte hozzá a szervező.
Sándor Csaba Lajos továbbá kiemelte, hogy a néptáncegyüttesek legtöbb idejüket a színpadon töltik, előadásokra készülnek folyamatosan. A Botorka fesztivál különlegessége abban is rejlik, hogy itt lehetőségük van a szabadtáncra, felszabadulásra és az ismerkedésre.

Adorján Zsófia