Elkényeztette a sportrajongókat az idei Tusványos

Meglepetésvendég. Darnyi Tamás (jobb szélen) 30 éve nem szerepelt közönség előtt Fotó: nso

Székelyfödi, partiumi és magyarországi sportolók, sportvezetők is szép számmal kaptak meghívást az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényére. A Tusványoson javarészt új helyszín, a Buzánszky Jenő Sportterasz adott otthont a sporttal kapcsolatos beszélgetéseknek.

Többek között Marco Rossi, Gera Zoltán, Bölöni László, Ilyés Ferenc, Osváth Richárd is jelen volt az idei Tusványoson, a magyar kötődésű Kárpát-medencei klubokat pedig olyan sportvezetők képviselték, mint Diószegi László, Szondy Zoltán, Világi Oszkár vagy Kubatov Gábor.
Szerdán mindjárt rendkívül „erős” felhozatal fogadta a sportbarátokat az Aranycsapat legendás hátvédjéről elnevezett sportteraszon. Kezdésként Osváth Richárd, kerekesszékes paralimpiai ezüst- és bronzérmes vívó vallott pályafutásáról Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke társaságában. A sportoló felevenítette, hogy 9 évesen kezdett vívni szülővárosá-
ban, ám egy térdsérülés megakadályozta abban, hogy folytassa karrierjét az egészséges vívók között. Hazai lehetőségek híján Magyarországon keresett és talált megoldást, ahol a parasportmozgalom sokkal előrébb tart, mint Romániában. Nyugati szomszédunkban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekek találkozzanak parasportolókkal, például versenyek önkéntesei közé is lehet jelentkezni.
A kerekesszékes vívásban egyébként két kategória létezik, tudtuk meg: az egyikbe a különböző sérülésekkel, végtaghiányokkal vívók tartoznak, míg a másikba azok, akik gerincsérülés miatt egész életükben kerekesszékhez vannak kötve.
Magyarországon a Paralimpiai Bizottság igyekszik minél több sérült személy számára sportolási lehetőséget biztosítani, bár ennek vannak jogszabályi akadályai is, például nem lehet megkeresni balesetek sérültjeit vagy hiányossággal született gyermekek szüleit – közölte Szabó László. Osváth Richárd kiemelte a motiváció jelentőségét felnőttek és gyerekek számára egyaránt.
Panelbeszélgetés során szintén Szabó Lászlóval elemezték ki azt a helyzetet, amely azt követően alakult ki, hogy Rapport Richárd, magyarországi sakkmester csábító anyagi ajánlatot kapott a Román Sakkszövetségtől. A professzionális játékos egy szponzori felajánlásnak köszönhetően jutna komoly támogatáshoz, ha román színekben folytatná a pályafutását. Szabó, aki a Magyar Sakkszövetség elnöke is, kifejtette: a magyar válogatott a közelgő indiai sakkolimpiára készül, ezenkívül az is nagy hangsúlyt kap, hogy két év múlva Budapest lesz a világesemény házigazdája. Természetesen téma Rapport lehetséges országváltása is, amelyről csupán a nemzetközi sakkszövetség (FIDE) rövid leveléből értesültek.
A zászlóváltásnak nincsenek különösebb akadályai, a nemzetközi szabályok elég „lazák” erre vonatkozóan, derült ki. Ugyanakkor a magyar szövetség fog úgynevezett ellenkezést benyújtani a FIDE felé. Mint Szabó kifejtette: erkölcsi szempontból megkérdőjelezhető a versenyző átigazolása, hiszen a hazai szövetség és a magyar állam is komoly erőforrásokat fordított Rapport fejlődésére, aki egyébként 16 éves korától professzionális sakkversenyző. A sakkozó öt éve nem szerepelt a magyar válogatottban, ám az indiai sakkolimpián meghívást kapott a magyar keretbe.
Természetesen Tusványoson is a labdarúgás volt a legnépszerűbb, külön panelbeszélgetést tartottak az erdélyi „focilázról”. a Kós Károly sátor vendége Diószegi László, a Sepsi OSK tulajdonosa; Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke; Jakab Zoltán, a Székelyudvarhelyi Futsal Klub elnöke; Habinyák István, a Nagyváradi AC elnöke és Patrik Perosa sportpolitikus volt. A beszélgetést Csinta Samu sportújságíró vezette.
Szondy Zoltán, a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia megalakulását idézte fel a hallgatóságnak. Mint elmondta: 2008 őszén a Gyimesekben lezajlott beszélgetés során vetődött fel az akadémia megalapításának ötlete, 2014-ben adták át a csíkszeredai akadémiai kollégium épületét, ugyanabban az évben pedig az U17-es csapat országos bajnoki címet ünnepelhetett. Az elnök beszámolt arról, hogy jelenleg 4 ezer fiatal futballozik az akadémiai rendszerben Székelyföldön, illetve Észak-Erdélyben. Jelenleg 15-20 román utánpótlás-válogatott kerettag található a akadémia rendszerében, ugyanakkor a magyar válogatottakhoz ritkán érkeznek meghívók – mutatott rá Szondy.
A Nagyváradról érkezett Habi-
nyák István visszatekintőjében felidézte az egykori Nagyváradi AC sikereit, a klub az első vidéki bajnoki címet tudhatja magáénak a magyar bajnokságban. Az 1944-es sikert követően a román bajnokságban is diadalmaskodni tudtak az elődök, akik iránti tiszteletből a 2018-ban alakult egyesület is a NAC nevet használja.
Az UEFA Konferencialigában érdekelt Sepsi OSK elnöke, Diószegi László először szurkolóként látogatta a sepsiszentgyörgyi nagypályás focicsapat mérkőzéseit, majd annak megszűnése után 5 évvel alapította meg az OSK-t, az elnök azt is felidézte, hogy 2016-ban szintén Tusványoson vetődött fel először a sepsiszentgyörgyi stadionépítés gondolata.
A beszélgetés során szóba került a Sepsi OSK és az FK Csíkszereda egymástól eltérő játékospolitikája. Míg a szeredai klubnál alapszabály, hogy a játékoskeret 80 százaléka magyar kell legyen, addig Sepsiszentgyörgyön az eredményességnek alárendelték a hazai játékosok szerepeltetését és javarészt idegenlégiós meg román futballisták lépnek pályára a klub színeiben. Elhangzott ugyanakkor az is, hogy országos viszonylatban Hargita és Kovászna megyében sportolnak a legkevesebben, ezen az arányon pedig a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia vezetősége mindenképpen változtatni szeretne.
A labdarúgás szerelmesei a továbbiakban is el voltak kényeztetve. Jelen volt a népzerű magyarországi szövetségi kapitány, Marco Rossi (a kapitánnyal való beszélgetésről lapunk pénteki számában olvashattak bővebben – szerk.megj.), valamint a magyar U21-es válogatott szövetségi edzője, az egykori legendás válogatott középpályás, Gera Zoltán is.
A múlt héten szerződéshosszabbítást kapott Gera személyes hangvételű beszélgetésben számolt be fiatalkori magánéleti nehézségeiről. A Pécsi MSC, a Ferencváros, a Fulham és a West Bromwich Albion egykori játékosa őszintén beszélt drogfüggőségéről, majd a megtalált istenhitről, ami kiszabadította reménytelen helyzetéből. Az egykori 97-szeres magyar válogatott focista jelenlegi munkájáról elmondta: ugyan főképp az a feladatuk az U21-es nemzeti csapat élén, hogy tehetséges fiatalokat „szállítsanak” a felnőttválogatottba, ám nem tesznek le a jó eredmények eléréséről, és szeretnének minél több meglepetést szerezni erősebb csapatok ellen is.
Ritka pillanatokat élhettek át azok, akik pénteken beültek a Buzánszky Jenő Sportteraszra, ahol négy ország magyar identitású csapatainak csúcsvezetői találkoztak. Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke; Világi Oszkár, a Dunaszerdahelyi AC tulajdonosa; Diószegi László, a Sepsi OSK első embere és Zsemberi János, a Topolyai SC tulajdonosa, valamint Kelemen Árpád sportmenedzser volt a Szöllősi György által vezetett beszélgetés vendége.
– A Sepsi fel fogja venni a versenyt és ki fogja érdemelni, hogy olyan csapatokkal emlegessék egy szinten, mint a DAC, a Topolya. Ugyanakkor mindig felnézünk a Fradira. Mindig Budapestre nézünk, sokat tanultunk és próbálunk sok mindent átvenni. A jövő hétre azt kívánom, hogy azt tegyék, mint mi tegnap – utalt Diószegi László a Sepsi OSK csütörtöki Olimpija Ljubljana feletti győzelmére.
A vállalkozó kitért arra is, hogy magyar kötődésű csapatként számos megkülönböztetést és támadást kell elszenvedniük. Példaként említette, hogy Konferencialiga-mérkőzésüket egyik román televíziós csatorna sem tűzte műsorára, ugyanakkor a román sportsajtó zokon vette, hogy a klub közösségi oldalán a közvetítést csak magyar kommentárral lehetett megtekinteni. Megjegyezte továbbá, hogy aktuális bajnoki mérkőzésükön nem lesz jelen a VAR videobíró rendszer (A mérkőzést egyébként furcsa időpontban, tegnap 12 órakor játszották – szerk. megj.).
Ilyés Ferenctől, a székelyudvarhelyi származású, egykori magyar válogatott kézilabdázótól megtudhattuk, hogy számára a piros-fehér-zöld színekben való szereplés jelentett „mindent”.
– Kaptam meghívást a román utánpótlás-válogatottba, de sok negatív élményem volt azonkívül is, hogy a többiek kisebbségnek neveztek. Nem nagyon bánom, hogy nem fogadtak be. Amikor Szegedre kerültem, akkor kapcsoltak csak a románok, hogy lehet, elveszítenek. Győzködtek, hogy nem úgy vannak már a dolgok, mint régen, válasszam őket, de én erre azt mondtam: ez a vonat már elment… Eldöntöttem, hogy magyar válogatott leszek, pedig akkor még semmi garancia nem volt erre. Még csak a szegedi ifiben játszottam. Aztán amikor eljött a pillanat, nagyon boldog voltam – idézte fel Ilyés.
Hogy mi minden volt még Tusványoson? Megtudtuk, hogy Bölöni Lászlóról film készül, ugyanakkor az egykori BEK-győztes labdarúgó már a harmadik fejezeténél tart önéletrajzi könyvében. A szakember legújabb állomáshelye a franciaországi Metz csapata, ahol a másodosztály kihívásainak kell megfelelnie, miután több ajánlatot is visszautasított (többek között nem lett a román válogatott szövetségi kapitánya sem).
Jó hír, hogy a magyar női vízilabda-válogatott visszatér Székelyföldre, és a jövő tavasszal, a fukuokai világbajnokság előtt újra itt szeretnének feltöltődni, hiszen már egyszer bevált. Emellett azt is tervezik, hogy segíteni szeretnék, hogy elinduljon a pólóoktatás is vidékünkön.
Noha nem szerepelt az előzetes programban, a „vizes” előadáson a jelenlévők hatalmas meglepetésére megjelent a pódiumon Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó is, aki 1992 óta nem szerepelt közönség előtt, nem adott interjút, most viszont viccelődve mesélte, hogy mutattak medvét neki Tusnádon, de szerinte kutya volt, mindenesetre nem várta meg, hogy kiderüljön, milyen állatról van szó…

Farkas Endre

: an accessible web community