Hirdetés

Elítélték Romániát az azonos nemű párok jogainak megsértése miatt

Elítélte kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Romániát, amiért elutasítja az azonos nemű párok kapcsolatának polgári jogi elismerését.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Elítélték Romániát az azonos nemű párok jogainak megsértése miatt
Illusztráció Fotó: Hargita Népe Archív

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Buhuceanu és mások kontra Románia ügyben hozott határozatában a strasbourgi székhelyű nemzetközi igazságszolgáltatási intézmény hétfős bírói testülete öt szavazattal kettő ellenében megállapította, hogy a román állam megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikkét. Ez a paragrafus a családi és a magánélethez való jog tiszteletben tartását írja elő.

Összesen huszonegy azonos nemű pár panaszolta be 2019-ben és 2020-ban a román államot az Emberi Jogok Európai Bíróságán, amiért a hatóságok elutasították az élettársi kapcsolatuk bejegyzését a polgári törvénykönyv tiltására hivatkozva. A panaszosok arra hivatkoztak, hogy így számos olyan jogtól megfosztották őket, amelyeket a romániai törvények a házaspárok számára biztosítanak.

Az EJEB megállapította, hogy Romániának kötelessége volt biztosítani az azonos neműek kapcsolatainak polgári jogi elismerését és megfelelő védelmét, még akkor is, ha a védelem formáját és típusát illetően bizonyos mérlegelési jogköre volt. A kormánynak az azonos neműek házasságával kapcsolatos érvei közül egyik sem írhatja felül a panaszosoknak a kapcsolatuk elismeréséhez fűződő érdekét – olvasható a határozatban.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!