Elindult az erdélyi lótenyésztést segítő magyar program

Hortobágy, 2020. június 11. Az erdélyi lótenyésztõknek szánt négy tenyészmén az átadáson, a Mátai Ménes lótenyésztési központban 2020. június 11-én. Elindult az erdélyi lótenyésztést segítõ program, a magyar kormány négy mént juttat el erdélyi gazdákhoz, így segítve az ottani lótenyésztést. MTI/Czeglédi Zsolt

Elindult az erdélyi lótenyésztést segítő program, amelynek keretében a magyar agrárminiszter négy mént adott át csütörtökön a hortobágyi mátai majorban. A méneket erdélyi gazdákhoz szállítják.

Nagy István agrárminiszter az erdélyi lótenyésztõknek szánt négy tenyészmén egyikét simogatja a Mátai Ménes lótenyésztési központban 2020. június 11-én. 
MTI/Czeglédi Zsolt

Az erdélyi lótenyésztést támogató programot indított a magyar agrártárca. Nagy István miniszter a lovak tegnapi átadásán kiemelte: a magyar kormány számára kiemelten fontos, hogy a Kárpát-medence hagyományaira építve a magyar lótenyésztés ismét a világ élvonalába kerüljön, ennek jegyében tartozik az agrártárcához hét nemzeti ménes.

A szakemberek ezekből választottak ki négy hibátlan mént, amelyek kihelyezésével segítik az erdélyi lótenyésztést, lótartást, a mezőgazdaság fellendítését – mondta Nagy István.

A lovak két Kolozs megyei fogadóállomásra és két Hargita megyei tartóhoz kerülnek: Tordára az Őrségi Nemzeti Parkból egy hidegvérű muraközi, Magyarfenesre a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. méneséből egy nóniusz, Gyergyószárhegyre a Bükki Nemzeti Park méneséből egy szintén védett, őshonos magyar lófajta, egy mezőhegyesi félvér kerül, míg Gyergyóremetén a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon tenyésztett angol telivér ad új lendületet az erdélyi lótenyésztésnek – sorolta a magyar agrárminiszter.

Nagy István hozzátette: a felajánlott mének népszerűsítik a magyar őshonos fajtákat és az angol telivért, amely több magyar lófajta kialakításában vett részt.

A tárcavezető elmondta: figyelemmel kísérik, hogy a kísérleti jelleggel kihelyezett mének közül melyik fajta, milyen hatást gyakorol az erdélyi heterogén ménállományra küllemi tulajdonságokban, munka- vagy sportteljesítményben.

Az eredményeket időről-időre szakemberek értékelik, és döntenek arról, hogy a mének maradjanak-e Erdélyben, vagy térjenek vissza eredeti, magyarországi ménesükbe – jegyezte meg.

Az erdélyi lótenyésztõknek szánt négy tenyészmén az átadáson, a Mátai Ménes lótenyésztési központban 2020. június 11-én. 
MTI/Czeglédi Zsolt