Elijesztéssel próbálkoznak

Fiatal állat. Kárt és bosszúságot okoz | Fotó: Hadnagy Álmos

Az utóbbi időben egyre gyakrabban észlelték medve jelenlétét Farkaslaka község különböző részein, a lakott területeken. A nagyvad éjszaka garázdálkodik a kertekben, udvarokon, különböző kisebb háziállatokat zsákmányolva okoz kárt és bosszúságot a gazdáknak.

Fancsali István, a Gordon vadásztársaság igazgatója elmondta, egy fiatal állatról van szó, amely feltehetően annak a nőstény medvének a már leválasztott bocsa, amely évekig Kecsetben garázdálkodott és három bocsával rettegésben tartotta a falubelieket.
– Mivel a falu mellett nőtt fel gyakorlatilag, ezért ezt szokta meg, ezt tanulta normális viselkedésként, és most tovább folytatja a környéken a garázdálkodást – vélekedett. Elmondta, Kecsetben, Farkaslakán, Nyikómalomfalván is felbukkant már, hiszen látták a nyomát és az utána maradó kárt. A Gordon vadásztársulat vezetője kiemelte, fiatal példányról lévén szó, ezért elijesztéssel próbálkoznak, mindenekelőtt azonban a legfontosabb az lenne, hogy ,,tetten érjék” a vadat.
– Azt szeretnénk elérni, hogy az ember és falu félelmet és fájdalmat jelentsen számára. Éppen ezért arra kérjük a község lakóit, hogy ha valaki a saját portáján észleli a medvét, azonnal értesítsen, hogy a helyszínen gumilövedékkel ráijeszthessünk, és rájöjjön, az embertől félni kell. Jelenleg ugyanis minden bizonnyal nincs ennek tudatában – fogalmazott.
Elmondta, a Gordon vadásztársaság rendelkezik ugyan egy kártevő medve kilövésének engedélyével, ám előbb elijesztéssel próbálkoznak, ha azonban ez nem használ és továbbra is a falvakba jár garázdálkodni, akkor a kilövés elkerülhetetlen lesz.
– A 81-es rendelet szerint első lépés az elijesztés vagy a befogás. Nálunk a befogás sajnos nem működik, hiszen, ha be is fognánk, akkor sem lenne hová elszállítsuk. Medvét más vadászterület nem fogad, a mi területünkön pedig nincs hová elengedni – részletezte. Mint mondta, eddig nagyon szerencsés módon választotta ki útvonalait az állat, hiszen még gyakorlatilag sem is látták, nemhogy esélyük legyen ráijeszteni. A gazdákat továbbra is arra kérik, hogy jelentsék a helyi polgármesteri hivatalnál az őket ért károkat, hiszen azt megtéríti az állam. Idén Farkaslaka községben már több mint tíz esetben jelentettek medve által okozott vadkárt.

Hadnagy Éva

: an accessible web community