Elhúzódhatnak a tárgyalások

Klaus Johannis államfő türelemre intette polgártársait tegnap az elhúzódó kormányalakítási tárgyalások miatt, kifejezve reményét, hogy a jobbközép Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS-nak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) sikerül megállapodnia a közös kormányzásról.

Az elnök szerint nem kell megbélyegezni a koalícióra készülő pártokat, amiért tisztségekért harcolnak. A politika nemcsak elvekről szól, a programokat emberek ültetik gyakorlatba, természetes, hogy minden párt a legjobb embereit akarja döntéshozói helyzetbe juttatni – magyarázta. Szerinte a leendő kormánykoalíció stabilitását szolgálja, ha a pártok közti esetleges feszültségekre már most megkeresik a megoldást.

Johannis leszögezte: kész kormányalakítási megbízást adni annak a miniszterelnök-jelöltnek, akinek a személyében meg tud egyezni a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ, legyen szó – a miniszterelnöki tisztségről a választások után lemondott – Ludovic Orbanról, a PNL által múlt héten javasolt Florin Cîțuról vagy bárki másról.

Az elnök ezzel gyakorlatilag megüzente volt pártjának, a PNL-nek, hogy – a választási kampánnyal ellentétben, amikor nyíltan a PNL támogatására bíztatta híveit – nem akar már beavatkozni a koalíciós egyezkedésbe vagy párton belüli hatalmi csatákba. Az alkotmány egyébként éppen a kormányalakításnál adja a legnagyobb hatalmat az államfő kezébe: az elnöknek ugyanis nem kötelező a parlamenti pártok által javasolt miniszterelnök-jelöltet kinevezni, ha egyetlen pártnak sincs abszolút (ötven százalék feletti) többsége, hanem bárkit megbízhat kormányalakítással.

Arra az újságírói kérdésre, megfontolja-e a jobbközép koalíció megalakulását hátráltató hatalmi viták közepette, hogy a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjének adjon kormányalakítási megbízást, Johannis azt mondta: tudomása szerint a PSD nem tárgyal senkivel, illetve senki sem tárgyal a PSD-vel kormánytöbbség kialakításáról, többség híján pedig a PSD nem tarthat igényt a kormányzásra.

Megalakult az RMDSZ új képviselőházi és szenátusi frakciója

Megalakult az RMDSZ új képviselőházi és szenátusi frakciója. Az szövetség új, december 6-i választáson mandátumot nyert képviselői és szenátorai tegnap Kolozsváron üléseztek és megválasztották a frakciók vezetőségét – közölte lapunkkal az RMDSZ. A képviselőházi frakcióvezetői tisztségre Csoma Botondot, a szövetség Kolozs megyei parlamenti képviselőjét választották. A frakcióvezető-helyettesi feladatokat Szabó Ödön Bihar megyei és Benedek Zakariás szórványképviselő, a titkári feladatokat Nagy Szabolcs Szatmár megyei parlamenti képviselő látja el. A szövetség szenátusi frakcióvezetőjének Cseke Attila Bihar megyei szenátort, Fejér László-Ödön Kovászna megyei szenátort frakcióvezető-helyettesnek, Császár Károly Maros megyei szenátort pedig a frakció titkárának választották – áll a közleményben.

Karácsony előtt nem lesz kormány, bár jó lenne

Az elnök szerint kizárt, hogy karácsony előtt beiktassák az új kormányt. Úgy vélekedett, a koalíciós tárgyalások akár két-három hetet is igénybe vehetnek, ugyanakkor megígérte: nem hagyja kormány nélkül az országot, ha a jobbközép pártok nem képesek megegyezni egymással. Arra a felvetésre, hogy Nicolae Ciucă ügyvivő kormányfő, védelmi miniszter „maradhatna a kormány élén”, amíg lejár a koronavírus elleni oltási kampány, amelyet őt irányít, Johannis azt mondta: a koalíciós tárgyalások elakadása nagymértékben a sajtón keresztül történt üzengetésnek tudható be, ezért legalább ő tartózkodni szeretne attól, hogy olyan tanácsokkal álljon elő, amelyeket nem kértek tőle.

– Az optimális az lenne, hogy az új kormányt rögtön karácsony után beiktatnák, de látják, hogy a tárgyalások néha jól és gyorsan mennek, majd megfeneklenek. Nem hiszem, hogy jó lenne nagyon sürgetni a politikusokat, meg kell előzni azokat a hibákat, amelyeket Romániában már elkövettek a koalíciók létrehozásakor, nevezetesen, hogy a tárgyalásokon nem beszélik meg a kényes dolgokat, és ennek eredményeként a koalíció egy idő után felbomlik. Inkább tárgyalják meg alaposan a kényes dolgokat is, találjanak megoldásokat vagy közelítsék az álláspontokat, és azt követően a lakosság és Románia hasznára kormányozzanak – nyilatkozta Johannis.

Orban szerepvállalása a vita tárgya 

Az USR-PLUS nem fogadja el a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető, a miniszterelnöki tisztségéről pártja választási kudarca után lemondott Ludovic Orban visszatérését a – két párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével – megalakítandó bukaresti koalíciós kormány élére. Ezt tegnap közölte Facebook-oldalán az USR-PLUS, miután a képviselőház elnöki tisztségét magának követelő Orban előző nap felajánlotta, hogy a PNL átengedi az USR-PLUS-nak a házelnökséget, ha megkapja a koalíciós partnerek támogatását Ludovic Orban visszatéréséhez a miniszterelnöki posztra. Az USR-PLUS közölte: tekintetbe véve Orban lemondását és az USR-PLUS-szal szemben vállalt kötelezettségei teljesítésének elmulasztását, a PNL elnökének visszatérése egy új kormány élére nem felel meg a jobbközép szavazótábor elvárásainak, amely „új kezdetet”, egy reformokra vállalkozó kormányt szeretne.

Tegnapi közleményében a párt­szövetség leszögezte: az USR-PLUS-nak mind az általa javasolt Dacian Cioloș társelnök, mind a PNL által múlt héten javasolt Florin Cîțu jelenlegi pénzügyminiszter kormányfőjelöltsége támogatható megoldás, és az USR-PLUS kész folytatni a tárgyalásokat a PNL-vel és az RMDSZ-szel a parlamenti többség kialakítása és a közös kormányzás érdekében. A koalíciós tárgyalások elakadtak, miután az USR-PLUS nem egyezett bele, hogy Orban legyen a képviselőház elnöke, és a PNL adja a kormánykoalíció miniszterelnökét is. A tisztségek egyikét az USR-PLUS is magának követeli.

Helyesli a kormányzati szerepvállalást az EMSZ

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) helyesnek tartja, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részt kíván vállalni Románia kormányzásában a következő négy évben. Erről Csomortányi István és Mezei János társelnökök beszéltek tegnap délután, az EMSZ-RMDSZ együttműködési megállapodás értelmében megválasztott Kulcsár-Terza József és Zakariás Zoltán parlamenti képviselőkkel közösen tartott kolozsvári sajtótájékoztatójukon. Mindkét társelnök hangsúlyozta: sikeres volt az a rendszer, mely alapján az önkormányzati választásokon jelöltjeik versenyeztek, a parlamenti választásokon pedig összefogtak az RMDSZ-szel. Ezen összefogás eredményeként jutott az EMSZ két képviselője az RMDSZ listáján a román parlament alsóházába. Csomortányi István hozzátette: az EMSZ parlamenti képviselőinek az is feladata lesz, hogy segítsék az EMSZ-es polgármesterek bukaresti ügyintézését.

Hangoztatta: mindenben partnerei lesznek az RMDSZ-nek, ami a magyar közösség érdekeit szolgálja. Mezei János azt tartotta fontosnak, hogy az RMDSZ-szel kötött megállapodásban rögzített pontokat meg tudják valósítani. Kulcsár-Terza József elmondta, hogy a képviselőház emberi jogi bizottságában szeretné folytatni azt a munkát, amelyet az elmúlt parlamenti ciklusban megkezdett. Zakariás Zoltán hozzátette: az egészségügyi bizottságban dolgozna legszívesebben, hiszen ő az egyedüli orvos az RMDSZ alsóházi frakciójában. Csomortányi István újságírói felvetésre elismerte, hogy Biharban nem működött jól az összefogás a kampányban. A partiumi megyében az idők során éles ellentét alakult ki az RMDSZ és az EMSZ helyi vezetői között. Úgy vélte, járna egy bocsánatkérés az RMDSZ részéről, amiért az önkormányzati választások kampányában nemzetárulóknak titulálták az EMSZ jelöltjeit. Arra az újságírói felvetésre, hogy megtörténhet, hogy bihari RMDSZ-es politikusok kerülnek miniszteri vagy házelnöki tisztségekbe, Csomortányi István kijelentette: nem egyszerűsítené a magyar–magyar párbeszédet, ha terhelt múlttal rendelkező személyek jutnának kulcspozíciókba. Hozzátette: azért dolgozik, hogy az erdélyi közéletben ne a Bihar megyei állapotok váljanak elfogadottá. A társelnökök az MTI kérdésére azt tartották fontosnak, hogy az EMSZ és az RMDSZ között legyen folyamatos kommunikáció. Mezei János hozzátette: ígéretet kaptak Kelemen Hunor RMDSZ-elnöktől, hogy a fontos döntések előtt egyeztetnek. Mezei azt is megjegyezte, hogy az EMSZ-nek is vannak olyan szakemberei, akiket a kormány megalakulása után jó szívvel tudnak ajánlani különböző kormányzati tisztségekbe.