Elhunyt II. Erzsébet királynő

Elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója – közölte csütörtökön a Buckingham-palota. A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Frissítés: Vezető politikusok fejezték ki részvétüket a brit királyi családnak.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára.
Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

A Buckingham-palota először csütörtökön kora délután adott ki közleményt arról, hogy az uralkodó orvosi felügyelet alatt áll, miután orvosai „aggasztónak” találták egészségi állapotát.
A közlemény nem részletezte az aggodalom okát.
Az a tény azonban, hogy a Buckingham-palota közzétette a csütörtöki hivatalos nyilatkozatot, önmagában rendkívüli jelentőségű volt, mivel az udvar a legindokoltabb eseteken kívül szinte soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról.

A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

II. Erzsébet királynő halálhírét az udvar közleménye alapján, az előre kidolgozott protokollnak megfelelően a Press Association közszolgálati brit hírügynökség tette közzé csütörtök este.
Ezzel egy időben a királynő személyi titkára értesítette az uralkodó haláláról Liz Truss brit miniszterelnököt, a londoni külügyminisztérium pedig hivatalos értesítést küldött a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országai közül annak a tizenötnek, amelyeknek most is a mindenkori brit uralkodó az államfője. Ezek közé tartozik Kanada, Ausztrália és Új-Zéland.
Csütörtök estig az udvar nem közölte, hogy Károly milyen uralkodói nevet vesz fel.

Az új brit király teljes neve Károly Fülöp Artúr György, és az uralkodó ezek közül bármelyiket választhatja. Ha a Károly név mellett dönt, III. Károly néven léphet az Egyesült Királyság trónjára.

Az ilyen esetekben összehívott trónutódlási tanács (Accession Council) várhatóan péntek délelőtt ül össze, és formálisan is királlyá nyilvánítja az új brit uralkodót.

II. Erzsébet királynőtől a halála esetére kidolgozott, London Bridge művelet nevű protokoll alapján várhatóan tíz nap múlva vesznek végső búcsút egykori angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor-kastélyban, ott, ahol néhai édesapja és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

A lojalitás és a köz szolgálata iránti elköteleződés példaképének nevezte Erzsébet királynőt a brit királyi családnak küldött részvétüzenetében Klaus Johannis államfő. Mint írta, „Őfelsége több mint hetvenéves uralkodása alatt a modern kor történelmét alakította”.

„Több mint hét évtizeden át volt az Egyesült Királyság uralkodója, a világ egyik legtiszteltebb, sokak által szeretett államfője. Mi, erdélyiek azt is számontartottuk, hogy ükanyja révén egy régi erdélyi család leszármazottja volt. Ma elhunyt II. Erzsébet. Halálával véget ér egy történelmi korszak. Isten nyugosztalja” – írta Facebook-bejegyzésében Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke.

A román királyi család nevében Margit hercegnő, a korona őre megrendülését fejezte ki a brit uralkodó elhunyta kapcsán. Mint a királyi család közösségi oldalán olvasható, II. Erzsébet brit és I. Mihály román király Viktória királynő leszármazottjai voltak, Erzsébet mindvégig tartotta a kapcsolatot a román királyi család tagjaival, „mérhetetlen segítséget nyújtva és példaképül szolgálva”.

Orbán Viktor magyar kormányfő rövid bejegyzést tett közzé közösségi oldalán: „Isten nyugosztalja II. Erzsébet királynőt!”

„A nőtől, az édesanyától, a királynőtől, az európai államfőtől búcsúzunk – közölte a magyar köztársasági elnök II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodójának halálhírére reagálva csütörtök este a Facebook-oldalán. Novák Katalin azt írta: mély megrendüléssel értesült II. Erzsébet királynő haláláról, egyúttal őszinte részvétét fejezte ki a királyi család tagjainak. „Szomorú szívvel és tisztelettel búcsúzunk a XX. századi brit és európai történelem egyik legmeghatározóbb alakjától. Mi, magyarok sokat tanultunk II. Erzsébettől a nemzetért és a családért való kiállásban” – tette hozzá az államfő, jelezve: II. Erzsébet „emlékét szívünkben megőrizzük!”.
Emmanuel Macron francia államfő „Franciaország barátjának, a hazáját és az évszázadát meghatározó szívek királynőjének” nevezte a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynőt, az Egyesült Királyság uralkodóját. „Őfelsége II. Erzsébet királynő a brit nemzet egységét és folytonosságát testesítette meg több mint hetven éven át. Megőrzöm emlékemben Franciaország barátját, a hazáját és az évszázadát meghatározó szívek királynőjét” – írta a Twitteren a francia elnök franciául és angolul, miután egy fotót is posztolt a 96 éves korában elhunyt brit uralkodóról.
Nicolas Sarkozy volt elnök (2007–2012) közleményében kiemelte, hogy II. Erzsébet királynő „a két ország közötti megingathatatlan barátság és az azt megalapozó értékek jelképe volt”. „Megőrzöm egy briliáns és szabad, nehéz feladatához hű szellem, egy alázatos és nagyvonalú személyiség emlékét, aki teljes nemzedékeket inspirált” – írta a volt államfő, aki megemlékezett a királynő „mosolyáról, hatalmas jóságáról és vidámságáról”, valamint „annyira finom brit humoráról” is.
Frissítés:

III. Károly néven lépett az Egyesült Királyság trónjára a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő legidősebb fia – közölte csütörtök este a Clarence House, az eddigi trónörökös londoni hivatala. III. Károly király teljes neve Károly Fülöp Artúr György, és az uralkodó ezek közül bármelyiket választhatta volna. Károly néhai nagyapjának, a csütörtökön elhunyt királynő édesapjának szintén négy keresztneve volt, az első az Albert, és trónra lépése előtt a családban mindenki csak Bertie néven emlegette. Királyként azonban utolsó keresztnevét, vagyis a Györgyöt választotta, és VI. György néven uralkodott 1952-ben bekövetkezett haláláig.

Liz Truss brit miniszterelnök még az udvar bejelentése előtt felfedte a döntést, a Downing Streeten elmondott megemlékező beszédében ugyanis már III. Károlyként üdvözölte az új uralkodót.

Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös.

MTI/Hargita Népe

: an accessible web community