Elhalasztották a Makk-Egészség Tábor második részét

Gyermekjáték a nyári táborban | Fotó: A Makk-Egészség Tábor közösségi oldala

Egészségi okok miatt elnapolta az Artera Egyesület a Makk-Egészség Tábor nevű gyermektábor-sorozatának második állomását. A mozgásra és tudatos étkezésre nevelő gyermektábor helyszíne az alapítvány kadicsfalvi székhelye lett volna.

A hat és tizenkét éves korosztályú iskolásokat megszólító tábort a szervezők három különálló alkalommal szervezik meg idén nyáron. Eredetileg augusztus elsején kezdődött volna a második rendezvény, de egészségi okok miatt elnapolták.

– Az első, júniusi tábort sikeresen megszerveztük, a további kettő esetében sajnos fennakadás történt: az augusztus elsején startoló alkalmat betegség miatt későbbre halasztjuk, reméljük, mindkét további rendezvényen jól tudnak szórakozni nálunk a gyermekek – jelentette be Lőrincz Zsuzsanna, az alapítvány vezetője. Ugyanis azt tervezik, hogy későbbi időpontban megszervezik a most elnapolt tábort, illetve még egy alkalommal megszervezik a rendezvényt idén nyáron.

Lőrincz Zsuzsanna az alapítvány tevékenységéről is beszámolt. Kifejtette: a székelyudvarhelyi Artera Alapítvány 1999 óta szervez hagyományőrző jelleggel különböző közművelődési és interkulturális programokat, céljuk a székelyföldi és Kárpát-medencei hagyományok ápolása. Az alapítvány vezetője elmondta: idén már második évben szervezték meg Jakab Tekla vezetésével a Makk-Egészség Tábort, de végül kénytelenek voltak a hónap végére halasztani az augusztus elsejére tervezett alkalmat – betegség miatt. A három turnusra ütemezett tábor célcsoportja a hat és tizenkét év közötti gyermekek, mindhárom alkalommal körülbelül harminc kisiskolásnak biztosítanak szabadidős elfoglaltságot a nyári szünetben.

Lőrincz Zsuzsa szerint az Artera Alapítvány arculatától kissé eltérő sporttábor nem rendhagyó ötlet, állandó helyet adnak a nyári gyermekeknek szánt rendezvényeknek: nyelvtáboroktól kezdve egészen az egészséges életmódig mindenféle eseményre lehet számítani programkínálatukban.

–  A Csoóri Sándor Alap segítségével fel tudtuk újítani az Artera Míves Alkotók Házát, a friss termekben egész évben várjuk az érdeklődőket, de a nyári időszakban választékosabb gyermekprogramokat biztosítunk, különböző tematikához adjuk hozzá a hely jellegzetességét – részletezte a kadicsfalvi székhelyen működő programokat a „házigazda”. Elmondta, a helyszín ideálisan illeszkedik az alapítvány arculatához, viszont a kisebbeknek is tökéletes színtér: kicsit városon és kicsit falun is vannak, gyakorlatilag Székelyudvarhely külvárosában, a várossal egybeépült településen töltik az időt. Arra, hogy miért pont sportra neveli egy hagyományőrző alapítvány a gyermekeket, azt a választ kaptuk, hogy az Artera munkatársai tudatosan kínálnak választási lehetőséget a szülőknek és gyermekeknek, hiszen így csak mellékesen lopják be másodtevékenységként a kézműves- és népművészeti tevékenységek szeretetét a kisebbek életébe.

– Egy angoltáborba is ugyanúgy beszervezünk egy bútorfestést, nemezelést. Ezek a foglalkozások iránytól és érdekeltségtől függetlenül részei a Artera-táboroknak, célunk, hogy azoknak is lehetőséget adjunk a hagyományaink megismerésére, akik kevésbé érdeklődnek az alapítvány hétköznapi tevékenysége iránt – számolt be a kézműves-foglalkozások szerepéről Lőrincz Zsuzsanna. Elmondta, a táborok fontos részei az alapítvány tevékenységének, ezért mielőbb készülnek az elmaradt alkalomra. Hozzátette, a Makk-Egészség Tábor elsődlegesen a mozgás és egészséges táplálkozás létfontosságát szolgálja játékos keretek között, ezért két kiváló, sportban jártas szakember foglalkozik a gyermekekkel a tábor ideje alatt.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community