Elfogadták Gyergyószentmiklós költségvetését

Elfogadta a gyergyószentmiklósi önkormányzat a város idei költségvetésé.

Elfogadta Gyergyószentmiklós idei költségvetését a városi önkormányzat csütörtökön. A városvezetés 113,5 millió lejnyi kiadással számol idén.

Optimista, az új lendület költségvetésének nevezte Csergő Tibor András , Gyergyószentmiklós polgármestere a tanácsosok elé terjesztett költségvetés-tervezetet. A bevételi oldalon közel 112 millió lejjel számoltak, ebben a tavalyról megmaradt másfél millió lejnyi többlet is benne van. Ebből befejznek néhány beruházást: a tanuszoda építését, öt utca felújítását. A Csodavilág Napköziotthon épületének felújítása biztosan véget ér idén. Látványos előrelépést várnak az ivó- és szennyvízhálózatok bővítésétől úgy a városban, mint a hozzá tartozó Gyilkostón, ott a derítőállomás  kell elkészüljön a következő tél beállta előtt a polgármester meglátása szerint. Az egészségügyre nagy hangsúlyt fektetnek idén, a kormánytól érkező rekordösszegű, 6.5 millió lejes támogatásból eszközfejlesztésre ruháznak be, és megtervezhetik idén a fertőzőosztály épületének teljes felújítását, illetve a régi kórház épületének rehabilitációs és palliatív ellátást biztosító központtá alakítását. A tanügy esetében, ahogy a polgármester fogalmazott, minden intézmény működtetése biztosított, emellett fejlesztések is várhatók: befejeződik a Batthyány Ignác Technikai Kollégium bentlakásának energiahatékonnyá tétele, és újabb napközit újítanak fel. Útépítésre, javításra, karbantartásra 11.4 millió lejt szánnak ebben a költségvetési évben. Az ivóvíz-készlet bővítését is tervbe vették, továbbá az elosztó hálózat további bővítését is. Nem szerepel viszont az idei beruházási listán többek közt a tömbházrehabilitációs program, a mobilitási terv és a főtér átrendezése. Ezekre nincs még aláírt támogatási szerződés, ezért nem szerepeltek a költségvetés tervezetben a polgármester elmondása szerint.

Továbbra is segítenék a kultúrával és sporttal foglalkozó civilszervezeteket, azonban új köntösbe öltöztetik a támogatási programot. A városvezetés elképzelése szerint most a városi sportklub illetve a művelődési központ írná ki a pályázatokat, a rendezvényeket pedig partnerségben szerveznék a pályázó szervezetekkel. Mint az ülésen kiderült: a VSK esetében pénzt nem rendeltek ehhez az elképzeléshez.

A tanácsülésen egyetlen konkrét módosító javaslat hangzott el. Tusa Szilárd azt kérte, a régi kórház tervezésére szánt összeget csoportosítsák át a mentőállomás garázsának felújításra. Ez egy tavaly ősszel elindított beruházás, a régi garázst elbontották, aztán elakadt a folyamat, a mentőautók pedig a szabadban teleltek. A javaslatot elvetette a testület.

– Reméljük, hogy az időjárás és a politikai stabilitás a szövetségesünk lesz és a betervezett munkálatok amelyeket a megye vezetésével és kormányszinten egyeztettünk és a szomszédos községek önkormányzataival is megbeszéltünk, mind megvalósulnak – mondta Csergő Tibor András.

Barabás-Pál Hajnalka