Elfogadta a parlament az uniós helyreállítási alapról szóló rendeletet

Fotó: gov.ro

Ratifikálta a parlament szerdán az európai sajátforrás-rendeletet, amely a tagországi hozzájárulások növelését irányozza elő az uniós helyreállítási alap létrehozása érdekében.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) csak azzal a feltétellel volt hajlandó a ratifikáláshoz szükséges kétharmados többséget biztosítani, ha a kormánykoalíció előzőleg bemutatja a parlamentben az országos helyreállítási és ellenállóképességi tervet (PNRR).

A PNRR-nek szentelt szerdai parlamenti ülésen Florin Cîțu miniszterelnök arról beszélt: a vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes hitel formájában Románia rendelkezésére álló 29,2 milliárd eurós keretet az ország fejlesztésére, beruházásokra és reformokra fordítják. Úgy értékelte: ez egy rendkívüli lehetőség Románia számára, hogy „lépcsőfokokat átugorva” csökkentse lemaradását az Unió fejlett országaihoz képest.

A miniszterelnök elmondta: múlt heti brüsszeli látogatása során arról biztosította európai partnereit, hogy kormánya véget vet a közpénzek pazarlásának, és hatékonyabban használja fel a rendelkezésére álló forrásokat. A reform nem jelenti a bérek és nyugdíjak csökkentését, hanem fenntarthatóvá teszi a rendszert, hogy 2030-ban is legyen a nyugdíjakra fedezet – magyarázta.

Az egyes ágazatokra előirányzott keretösszegek felsorolásakor Cîțu megerősítette: Románia a PNRR legnagyobb részét – 7,6 milliárd eurót – infrastruktúra-fejlesztésre, autópálya- és vasútépítésre fordítja. „Ebben a kormányzati ciklusban át fogunk kelni az autópályával a Kárpátokon” – ígérte Cîțu arra utalva, hogy eddig nem sikerült gyorsforgalmi összeköttetést teremtetni Erdély és a többi országrész között.

A PNRR parlamenti bemutatásán a kormánypártok képviselői és szenátorai nem szólaltak fel, ami az ellenzéki szónokok szerint azt bizonyítja: a Cîțu-kabinet még őket sem avatta be abba, hogy el akarja téríteni, a politikai klientúrának játszaná át a Románia rendelkezésére álló pénzt.

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke úgy értékelte: a Cîțu-kabinet által kidolgozott PNRR nem „helyreállítási”, hanem „megszorítási” terv. Szerinte a kormány túl nagy árat fizettet a társadalommal azért, hogy hitelre költekezhessen. Azzal vádolta a kormányt, hogy évekre be akarja fagyasztani a közalkalmazotti béreket és a nyugdíjakat, emelni akarja a nyugdíjkorhatárt, el akarja törölni a korkedvezményes nyugdíjazást, az „ingyenpénz” (vissza nem térítendő támogatások) hasznosítása helyett, első dolga adósságba verni az országot, a törlesztéshez szükséges pénzt pedig adók és illetékek növelésével próbálja előteremteni.

A PSD azt is a Cîțu-kormány szemére vetette, hogy nem juttat helyreállítási forrásokat az öntözőberendezések és a földgáz-hálózat fejlesztésére. Az ezekre előirányzott támogatásokat valójában az Európai Bizottság utasította el, környezetvédelmi szempontokra, a zöld energiaforrások előnyben részesítésére hivatkozva.

Ciolacu rámutatott: pártja támogatja az európai helyreállítási tervet, ezért megszavazza a sajátforrás-rendelet ratifikálását, de a Cîțu-kormány által „dugdosott” PNRR-t kudarcnak tartja, ezért a PSD június 14-én bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen.

A sajátforrás-rendeletet 378 (a szükségesnél 67-tel több) támogató vokssal ratifikálták a jelen lévő képviselők és szenátorok. A két ellenszavazattal és három tartózkodás mellett megerősített rendelet megszavazása előtt az euroszkeptikus és nacionalista szólamokkal frissen a törvényhozásba került Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) törvényhozói kivonultak a teremből.

 HN-információ