2021. április 14, szerda.
Hirdetéscustom_html_banner1

Elfogadható csoport

Kisorsolták a férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportjait Krakkóban, ahol kiderült, hogy a magyar válogatott Dániával, Oroszországgal és Montenegróval került azonos kvartettbe. Esély van a továbbjutásra, ami azért is fontos, mivel kvalifikációs torna a jövő évi olimpiára.

Dániával, Oroszországgal és a montenegrói csapattal került azonos csoportba a magyar férfi kézilabda-válogatott a januári lengyelországi Európa-bajnokságon. A pénteki, krakkói sorsoláson az is kiderült, hogy Talant Dujshebaev szövetségi kapitány együttese Gdanskban játssza a csoportmérkőzéseit. A kvartettből az első három jut tovább a középdöntőbe.
A dánok a világ közvetlen élvonalához tartoznak, a londoni olimpián hatodikok, a két évvel ezelőtti Eb-n ezüstérmesek, a januári, katari vb-n pedig ötödikek voltak. Az oroszok már nem olyan erősek, mint korábban, a legutóbbi vb-n csak a 19. helyen zártak, a 2014-es dániai Eb-n pedig éppen a magyarok mögött, a kilencedikek lettek. A montenegróiak a vb-ről és az olimpiáról lemaradtak, míg a legutóbbi kontinensviadalon az utolsó, 16. helyen végeztek.
Az olimpiai negyedik, Eb-nyolcadik magyar válogatott számára roppant fontos, milyen eredménnyel zár az Eb-n, hiszen lemaradt az idén januárban rendezett katari világbajnokságról. Emiatt már csak a kontinensviadalról tud olimpiai selejtezőt érő helyezést elérni.
A vb és az Eb összevetésén derül ki, hogy mely csapatok jutnak el a jövő áprilisban esedékes kvalifikációs tornákra. Az Eb-ről az aranyérmes egyből olimpiai kvótát szerez, ha a világbajnok franciák nyernek, akkor az ezüstérmes.
A magyarok akkor jutnak el selejtezős tornára, ha a svéd, szlovén, szerb, orosz, norvég, macedón, izlandi, montenegrói és fehérorosz együttes közül legfeljebb egy végez előttük.
Az Eb-csoportok: A csoport (Krakkó): Franciaország, Lengyelország, Macedónia, Szerbia; B csoport (Katowice): Horvátország, Izland, Fehéroroszország, Norvégia; C csoport (Wroclaw): Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovénia; D csoport (Gdansk): Dánia, Magyarország, Oroszország, Montenegró.

Bajnokok Ligája
Az MKB-MVM Veszprém, a MOL-Pick Szeged, a Nagybányai Minaur férfi, valamint az FTC-Rail Cargo Hungaria és a Bukaresti CSM női csapatai alanyi jogon főtáblás a kézilabda Bajnokok Ligájában, ugyanakkor a 2013-ban és 2014-ben győztes Győri Audi ETO KC és a Nagybányai HCM női együttesei selejtezőre kényszerülnek a 2015/2016-os kiírásban.
Az európai szövetség szombaton tette közzé, hogy a női BL-ben a magyar bajnok Ferencváros tagja a 16-os főtáblának, míg a Győr és a HCM – mivel elveszítette az NB I döntőjét a fővárosiakkal szemben – a fennmaradó két hely egyikére pályázik. A két kvalifikációs tornát szeptember 12-én és 13-án rendezik, a két győztes jut a 16 közé.
A férfiaknál az előző idényben finalista veszprémiek, valamint a negyeddöntős szegediek is az úgynevezett erősebb ágra kerültek, így ők az A, illetve B csoportban szerepelnek majd. A nagybányai együttes viszont a gyengébbik ágon lesz érdekelt.
Harminchét csapat nevezett a BL-re, ebből 16 – köztük a Veszprém és a Szeged – az A-B ágon küzdhet a továbbjutásért: a csoportok első helyezettjei közvetlenül a negyeddöntőbe jutnak, a 2–6. helyezettek a nyolcaddöntőbe, míg a 7–8. pozícióban végzők kiesnek. A nem automatikus BL-indulással rendelkező nem bajnokcsapatok közül hat együttes jelentkezését fogadták el, a Szeged mellett a Montpellier, a Plock és a Flensburg került az erősebb ágra, míg a C-D ágon a Metalurg és a Skjern küzdhet (ebből a két csoportból összesen csak két gárda jut be a nyolcaddöntőbe). A C-D ágon lesz érdekelt Nagyábánya, hol két hatos csoport lesz. Az első kettő jut tovább, majd keresztbe játszanak, és a győztesek jutnak a nyolcaddöntőbe. A férfiaknál és a nőknél is pénteken 19.30-tól, Bécsben tartják a BL selejtezőinek, valamint főtáblájának sorsolását.

Kapcsolódó cikkek:

Kormányprogram révén újul meg a csíkmadarasi és a korondi iskola

Iskolákat, utakat és járdákat újíthatnak fel, illetve egy új kulturális központ is épülhet a 106 476 282,95 lej értékű finanszírozásból Székelyhídon, Csíkmadarason, Korondon, Hátszegen, Zágorban...

Az első dózis oltás után 18 ezernél többen fertőződtek meg

Országos szinten az oltási kampány december 27-ei kezdetétől április 11-éig 18.630 (0,81 százalék), a koronavírus elleni oltás első dózisával beoltott személynek lett pozitív a...

Zsuzsi mesevilága: a csupa rózsaszín sütiműhely

András Zsuzsi tíz éve készít süteményeket, tortákat. Amikor elkezdte, alig volt 9 éves. „Minden egy szülinapi bulival indult: egy adag muffint készítettünk édesanyámmal ajándékba...

Legfrissebb