Eleven szépkorúak

Társaság és programok a magány ellen. Tapasztalattal rendelkező, hasznos tagjai a városnak Fotó: Demeter Adél-Hajnalka

A Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára (NYÖP) már 1952 óta létezik Székelyudvarhelyen. Az idei hetvenedik évben háromnapos rendezvényen ünneplik meg, hogy a pénztár égisze alatt ma már nyugdíjasklub, összetartó közösség és baráti társaság működik.

A szerdánként rendszeresen megtartott heti kiértékelőn mi is bepillanthattunk a NYÖP működésébe tegnap délelőtt. Úgy tűnik, nagy erőkkel készülnek a jövő hónap végi jubileumi ünnepségre: hetven éve működik a székelyudvarhelyi Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára. Az egyesület vezetőtanácsosai közt Bitai Magdolna és Nagy Éva, a jelenlegi, valamint hat évvel korábbi elnök, Ráduly Mária pénzügyi felelős, Kacsó Teréz, a szociális ügyek és foglalkozások felelőse, Balázs Árpád kultúrfelelős, illetve Horváth Sándor gazdasági felelős ülhet. Ők azok, akik a fizetett alkalmazottak mellett állandó odaadással dolgoznak a székelyudvarhelyi, valamint környékbeli települések nyugdíjasaiért.
Hamar kiderült, a feladataik messziről nem korlátozódnak a helyi idősek anyagi támogatására, a NYÖP egy kulturális, értékmentő és közöségi egyesülés – egy hely, ahol az idősek társaságban tölthetnek minőségi időt. Bitai Magdolna hat évvel ezelőtt foglalta el az elnöki széket, szolgálati ideje alatt tartottak már kézművestáborokat, járnak a helyi vásárokra, de részt vesznek a Fuss Neki! adománygyűjtő akción, és angolkurzusokat is szerveznek.
– Hetven év nem kevés idő, egy ember életét is átfogja. Visszatekintve, valóban nem azzal a céllal indult el az egyesület, amivel mi ma foglalkozunk, hiszen a háború utáni időszakban anyagi problémákra keresték a megoldást, s még ha a pénztár eredeti funkciója ma működik is, nem ez a tevékenységeinknek a legfontosabb része már – mutatott rá az elnök, hogy az egyesület a mindenkori szükségleteket elégíti ki, ezért jelenleg társaságot, programot és kultúrát nyújtanak az udvarhelyszéki szépkorúaknak. Nőnapot, pedagógusnapot szerveznek, de összehívták már a nyugdíjas kórházi asszisztenseket is – minden alkalommal nótáznak, énekelnek, táncolnak, színjátszással, koreográfiával készülnek. A kirándulás szintén a tevékenységük egyik fontos ágazata, általában rengeteg az érdeklődő: két-három nagy busszal utaznak bel- és külföldön egyaránt. Megtudtuk, karácsony előtt a Tamási Áron Gimnázium diákjaival közösen ajándékcsomagokat készítenek a kevés pénzből élő társaiknak, valamint magyar nyelvű szaktanácsadást biztosítanak minden kedden a nyugdíjba készülőknek. A pincehelyiségben múzeumot működtetnek, valamint a közösségi teremben a hét minden napján zajlik a gyógytorna és az egyéb programok. A hétezerötszáz tagot számláló udvarhelyszéki NYÖP szinte minden településen rendelkezik tagokkal, így az udvarhelyi központ mellett Szentegyházán, valamint Székelykeresztúron is működik egy-egy centrum.

Segíteni és tevékenykedni szeretnének                                                                                  Fotó: Demeter Adél-Hajnalka

A NYÖP korábbi elnöke, Nagy Éva szerint, arányaiban egyre több a nyugdíjas Székelyudvarhelyen, a város elöregedése pedig olyan problémákat hozott felszínre, amit kényszerűen csak egymást segítve oldanak meg egyelőre. A tanácsosok szerint nagy hiány, hogy az önkormányzatoknál háttérbe szorul az öregek képviselete, egy jól működő idősek tanácsa jelenleg csak vágyálom.
– Nagy probléma, hogy helyettünk hoznak döntéseket, a megkérdezésünk nélkül alakul a sorsunk olyan témákban, melyek elválaszthatatlanul kötődnek a korunkhoz – fogalmazta meg Balázs Árpád a problémát, miszerint a nyolcvanéves kor kihívásait kizárólag a nyolcvanéves ismerheti. Nagy Éva azt fájlalja, hogy a nyugdíjasévek kezdetével gyakran elfelejtik az idősebbeket, a véleményük és a tudásuk háttérbe szorul, holott mindannyian tudják, hogy fontos átadni a következő generációnak a stafétát, viszont szeretnének még ők is a vérkeringésben maradni, segíteni és tevékenykedni, ott, ahol lehet. Ezért pattant ki a NYÖP elnökének fejéből a közelmúltban, hogy biztosítsanak a kisgyermekes szülők számára gyermekfelügyeletet. Bár a terv egyelőre függőben van, a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztáránál ezt a hozzáállást szeretnék képviselni. – Sokan szakképzettek közülünk, és a megszerzett tudás nem tűnik el a nyugdíjba vonulással – emelte ki Nagy Éva, hogy többen a NYÖP nyújtotta lehetőségekkel tudják folytatni a hivatásukat: Kacsó Teréz, aki korábban kórházi alkalmazottként dolgozott, jelenleg vérnyomást mér bárkinek, akinek csak igénye van rá. A vezetőtanács tagjai hozzátették, az odaadásra és a tudatos segítségre amúgy is szükség van, hiszen vannak egyedül megöregedő, gyermektelen nyugdíjasok is, az ő támogatásuk egyelőre az egyesületre hárul, hiszen nincs más, aki gondjukat viselné, ahogy egy átfogó tervből is hiány van, ami az egyedi nyugdíjasok esetét is figyelembe veszi. Ezeket a hézagokat próbálják betömni ők.
Az anyagi forrásaik korlátozottak, hiszen az egyesületnek nincs profitja, a pénztártól igényelt kölcsönök kamatjából próbálnak megélni. Kiemelték, legtöbbször közösségi munkával és adományokból tudnak fejleszteni, hiszen a tagsági díj minimális, csupán jelképes összeg, valamint a tagok által havonta befizetett néhány lej csak a tartalékolást szolgálja: a befizető bármikor igényelheti az összegyűlt pénzt, elhalálozás esetén pedig a családra száll a kiváltás joga. – Vannak nagyobb cégek, akiknek rengeteget köszönhetünk, az ő támogatásaikból tudjuk fenntartani magunkat – emelte ki az elnök, hogy bármilyen hihetetlen, de még a karitatív munka is rengeteg költséggel jár. Elmondása szerint nagy öröm, hogy a központi helyen található Bethlen Gábor utcai székhely saját tulajdonban van, az alapító tagok 1968-ban költöztették oda az egyesületet, a házvásárlásról adásvételi szerződés készült. Székelyudvarhely korábbi, 19. század végi polgármesterének, Kovács Domokosnak a lakóházában működik a pénztár, viszont az épület fenntartása, valamint az emelkedett számlák fizetése költséges feladat.
– A koronavírus-járvány nagyon nehéz időszak volt nekünk, hiszen rengeteg tagunk elhalálozott. A programok is szüneteltek, ami sok mindenkire rossz hatással volt. Többen el is szoktak a közösségbe járástól, sok tekintetben újra kellett kezdeni a pandémia után – részletezte Balázs Árpád, majd hozzátette, az ezt követő gáz- és villanyáramszámlák szintén nehéz helyzetbe hozták az egyesületet. A tevékenységeik sokaknak jelentenek kiutat, ezért Horváth Sándor gazdasági felelős szerint mindannyiuknak teljes vállbevetéssel kell végezniük a rájuk bízott önkéntes munkát. Az öregségi, nyugdíjkorhatár előtti, beteg-, szociális nyugdíjasok tagsági jelentkezését tárt karokkal várják, a csatlakozni vágyóknak csak a személyigazolványukat és a nyugdíjszelvényüket kell felmutatniuk – valamint az alapnyugdíj egy százalékát kell befizetniük kizárólag egy alkalommal.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community