Életre szóló kaland

Színháború és vízi csata a patakban Fotó: Hadnagy Éva

Hangos csatakiáltások, kellő időben komolyság és fegyelem, máskor meg felhőtlen jókedv jellemezte a hangulatot a héten Farkaslaka határában, a Jakab-tanyán zajló cserkésztáborban. Ezúttal négy udvarhelyszéki cserkészcsapat táborozott együtt. A rendezvény célja megerősíteni a csapatokat, elmélyíteni a gyermekekben a cserkészet alapjait, mindezek mellett pedig együtt lenni és jól szórakozni.

Hétfőn kezdődött, ma délután pedig ökumenikus istentisztelettel zárul a Farkaslaka határában a cserkésztábor. A rendezvénynek a 136. Fantsali Márton farkaslaki cserkészcsapat volt a házigazdája, rajtuk kívül Székelyudvarhelyről a Bethlen Gábor csapat, Székelyvarságról a Sík Sándor cserkészcsapat, és a Homoródmentéről is érkeztek kiscserkészek, akiknek a csapata majd Orbán Balázs nevét fogja viselni. A résztvevők többsége általános iskolás, akiknek a csapatok vezetői mellett önkéntesek biztosítottak különböző programokat. A hét folyamán tanultak többek között szerszámhasználatot, tábori higiéniát, csomózást, mindazt, ami fontos lehet egy tábor során, de kézműves-tevékenységek, erdei túrák, a vidékre jellemző fák, növények megismerése, az állatok lábnyomainak ismerete és nyomkövetés is szerepelt a programban.
Bartos Alpár, a tábor parancsnoka, aki a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor csapattal érkezett, elmondta, idén olyan csapatok táboroznak együtt, amelyeknek szükségük van a megerősödésre, a közös táborozás pedig jó lehetőség erre. – Itt segíthetjük egymás munkáját, és a gyermekek is új lendületet kapnak. A helyi csapatnak is szüksége van a megerősödésre, illetve a homoródmenti csapat is most van alakulóban, nekik ez az első táboruk, ezért is van szükségük a támogatásra – fogalmazott.
A táborban a gyermekek önfejlesztést tanulnak, elsajátíthatják, illetve mélyíthetik a cserkészség alapjait, ismerkednek, barátkoznak és egymástól is sokat tanulnak. A táborparancsnok ugyanakkor azt is elmondta, hogy a nyári táborok hagyományosnak számítanak. Évente szervezik meg a csapattáborokat, csapatépítés, megerősítés céljából, ahogyan ezúttal Farkaslakán is. Ezek általában kisebbek, 3-4 csapat tagjai vannak jelen. Kétévente pedig körzeti tábort tartanak, amelyen rendszerint az összes udvarhelyszéki csapat részt vesz. Ezek számítanak a nagy táboroknak, ahol több száz résztvevő van együtt. Bartos Alpár hozzátette, nemcsak a táj szépsége miatt esett ezúttal Farkaslakára mint helyszínre a választás, hanem kapcsolódni szerettek volna ezáltal is a Tamási Áron-emlékévhez. – Célunk az volt, hogy a részt vevő gyermekek ismerjék meg kicsit jobban Tamási Áront, életét, munkásságát, a hozzá kapcsolódó helyszíneket. Szerdán Tamási-emléktúrát szerveztünk, felmentünk a faluba, körbejártuk az íróhoz kapcsolódó helyszíneket, megnéztük a szülőházát, a mellszobrát, egykori iskoláját és a sírhelyét is – ismertette.

Keretmese köré szerveződő tábor

A cserkészhagyományokhoz híven ez a tábor is keretmese köré szerveződött. Ezúttal A dzsungel könyve, Rudyard Kipling legnépszerűbb műve biztosította az alaptörténetet. Bartos Alpár elmondta, általában olyan keretmeséket választanak, amelyek valamilyen formában nevelik a gyermekeket. – A dzsungel könyvében Maugli egy elveszett gyermek, akit vadállatok fogadnak be és nevelnek fel. Ez egy fantasztikus történet, sok mindent lehet tanulni belőle, a tábori életmód pedig hasonlít kicsit az övéhez – fogalmazott. A hét folyamán megelevenedtek a regény állathősei. A szereplőkről elnevezett őrsök elkészítették az őrsi zászlókat, indulót írtak, és csatakiáltást is ki kellett találniuk. Külön őrsbe tartoztak a tigrisek, majmok és a farkasok is. Az esti tábortűznél pedig bemutattak egy-egy jelenetet Maugli élettörténetéből.

Népszerű a cserkészet, fogadalomtétel

A táborparancsnok szerint a cserkészet iránt még mindig nagy az érdeklődés, amit más sem bizonyít jobban, mint hogy vannak 75 fős csapatok is a környéken. Mint mondta, amelyik gyerek megtapasztalja egyszer a tábori hangulatot, annak varázsát és szépségét, az biztos, hogy visszatér. A tegnap ünnepélyes fogadalomtételre is sor került, azok a gyerekek, akik mindeddig csak érdeklődtek a cserkészet iránt, most elköteleződhettek a cserkészet mellett, megkapva első nyakkendőjüket. – A fogadalomtétel által válik a gyermek kiscserkésszé, és belép a cserkészéletbe, ami tulajdonképpen egy életre szóló kaland – fogalmazott a táborparancsnok.

Életre szóló kaland

Vas Bálint 2015-ben kezdett el cserkészfoglalkozásokra járni, azóta a mozgalom tagja. Idén fejezte be középiskolai tanulmányait, a farkaslaki táborban mint a szervezőcsapat, a törzs tagja vett részt. Meglátása szerint minden korosztály számára mást-mást nyújthat a cserkészet, a kisiskolásoknak egy olyan közösséget, ahol önfeledten lehet játszani, szórakozni, ötödik osztályos kortól pedig hangsúlyosabb részt kap a nevelő jelleg, de felnőttként is tartogat élményeket mindenki számára. – Én úgy érzem, a jelen fejlődésemnek az egyik legmeghatározóbb eleme az volt, hogy cserkészfoglalkozásokra jártam, és részt vettem különböző körzeti és országos programokon, képzéseket végeztem, megtanultam, mit jelent az, hogy felelősséget vállalni, másokat vezetni, nevelni – fogalmazott. Felnőttként legfontosabb feladata a cserkészeknek a szervezés, amit nagyon jó megtapasztalni és átélni. – Résztvevőként is megjelenek programokon, de főként szervezőként tevékenykedem már. Amikor még kisebb voltam, számos olyan vezetőm volt, akik megtettek mindent, hogy jól érezzem magam, most pedig rajtunk a sor, hogy visszaadjuk ugyanezt az érzést a kicsiknek. Minden fáradságért és befektetett energiáért kárpótol a kiscserkészek mosolya, így felnőttként is sokat kaphatunk a cserkészettől – osztotta meg tapasztalatait.
A cserkésztábor ma délután ökumenikus istentisztelettel, illetve ünnepélyes zászlólevonással ér véget, amelyre a szülőket is várják.

Hadnagy Éva

: an accessible web community