Életmentő vizsgálat

Páciensre várva. Érdemes kihasználni | Fotó: Orbán Katalin

Bár súlyos betegség a méhnyakrák, korai stádiumban jól felismerhető, és a megfelelő kezeléssel gyógyítható. Éppen ezért van szükség a rendszeres szűrővizsgálatokra. Csütörtökön a Korond községbeli nők vehettek részt ingyenes szűrési programon.

A méhnyakrák megelőzése, korai felismerése és időbeni kezelése a célja annak az országos kezdeményezésnek, amely során útjára indították a méhnyakrákszűrő karavánt. A Marosvásárhelyi Sürgősségi Megyei Klinikai Kórház által koordinált mozgó szűrőprogram tegnap Korondra érkezett.
Katona Mihály polgármester elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy a község részt vegyen minden hasonló jellegű egészségügyi szűrőprogramban, hiszen ezzel megteremtik a lehetőséget a község lakosainak, hogy helyben képet kapjanak egészségügyi állapotukról.
– Az emberek egészsége nagyon fontos, és mivel nálunk a családban is előfordult már ilyen betegség, ezért gondoltuk úgy, hogy mindenképp csatlakozunk az akcióhoz, megteremtve a lehetőséget a községben élő nők számára, hogy díjmentesen részt vehessenek a programban. A jövőben is igyekszünk minden ilyen kínálkozó lehetőséget kihasználni – fogalmazott az elöljáró.

Fotó: Orbán Katalin

Dr. Sarkadi István helyi családorvos elmondta, a hivatal és a családorvosok mozgósították a község női lakosságát, és hatalmas igény mutatkozott a méhnyakrákszűrő program iránt. Az orvos háziorvos társaival együtt segédkezik a szűrőprogram lebonyolításában. Elmondta, világszerte, de országon belül is egyre nő a méhnyakrákos esetek száma, éppen ezért is fontosak a szűrővizsgálatok, hiszen ezek által időben észre lehet venni a patológiás elváltozásokat, és időben el lehet kezdeni a kezelést és a gyógyu­lás esélye is sokkal nagyobb. Hozzáfűzte, a vizsgálat célcsoportja a 24–64 éves korosztály, a fiatalabb generációknak, 32 éves korig, nem­csak hu­mán­pa­pi­lló­ma­ví­rus-tesztet végeznek, hanem Papanicolaou-teszthez szükséges mintákat is begyűjtenek.
– Ez azért hatékonyabb, mert gyulladást is kimutat, nemcsak a vírus jelenlétét. Az eljárás nem fájdalmas, könnyen elvégezhető rövid időn belül – fogalmazott dr. Sarkadi István családorvos.
Elmondta, nagyon sokan jelentkeztek a négy korondi háziorvosnál a vizsgálatra, az ingyenes szűréseket 10 és 16 óra között végezték el a Páll Lajos Művelődési Ház melletti téren, az erre a célra kialakított, felszerelt járműben. Ma folytatja útját a karaván, Parajdon végeznek hasonló szűréseket a helyi nők körében.

Hadnagy Éva

: an accessible web community