Élen az FK Csíkszereda

Sok tekintetben az élmezőnyben van az FK a 2. Liga rajtja előtt Fotó: fkcsikszereda.ro

Két nap múlva a Bukaresti Progresul Spartac – Bukaresti Dinamo összecsapással kezdetét veszi a labdarúgó 2. Liga. Akárcsak az elmúlt idényekben ezúttal is kiegyenlített küzdelemre lehet számítani.

Húsz csapat részvételével csütörtök késő délután elkezdődik a román labdarúgó-bajnokság másodosztálya. Ezúttal is kiegyenlített a mezőny, ugyanakkor érzékelhető űrt hagy maga után a Petrolul Ploiești, a Kolozsvári U, valamint a FC Hermannstadt távozása.
Az említett három csapat értéke volt a legnagyobb az elmúlt idényben a transfermakt.com átigazolásokkal, piaci értékekkel foglalkozó portál adatbázisa szerint. A Petrolul keretértéke közel 6 millió euró, a míg a kolozsváriak és a nagyszebeniek értéke 5,6 millió euró volt. Ugyanakkor ezen három csapatot leszámítva további öt együttes volt, amely játékoskeretének piaci értéke meghaladta a 3 millió eurót.
Az idei idényben viszont csak egy ilyen csapatot találunk: a Bukaresti Steauát. A „bakák” keretének értéke 3,04 millió euró. A második helyen a Bodzavásár áll 2,91 millióval, míg harmadik az FK Csíkszereda 2,86 millióval. Érdekesség, hogy az FK tavaly ugyanezen kategóriában mindössze a kilencedik volt. A másodosztály csapatainak piaci összértéke egyébként 41,42 millióra rúg, amely 591 sportoló ad össze.
Szintén dobogós helyen van az idegenlégiósok listáján az FK Csíkszereda. A csíkiak hat olyan labdarúgót alkalmaznak, akik nem román állampolgárok: Klemen Nemanic, Peter Gál-Andrezly, Soufiane Jebari, Jelena Richárd, Dino Stancic, Tajti Balázs. Az FK két legértékesebb játékosa épp az újonnan igazolt két szlovén sportoló, Nemanic és Stancic. Előbbi piaci értéke 300, míg utóbbié 250 ezer euró. A legtöbb légióst egyébként a Jászvásári Poli jelentett be, szám szerint nyolcat. Őket követi a Brassói FC hét sportolóval. A Konstancai Unirea, a CSM Slatina, a Progresul Spartac, valamint a CSC Újszentes nem alkalmaz légiósokat.
További érdekesség, hogy a másodosztály legkorosabb klubja az FK Csíkszereda a maga 1904-es alapításával. 17 évvel a csíkiak nyomában érkezik a Temesvári Ripensia és a Dési Unirea 1921-es alapítással.
A professzorként emlegetett medgyesi születésű, jelenleg a Bodzavásárt irányító Cristi Pustai a legidősebb edző a másodosztályban a maga 57 életévével. Ugyanakkor ő a legnevesebb szakember is, éveken át irányított csapatokat az I. Ligában. Ezek közül a legtöbb alkalommal a Medgyesi Gaz Metant. A rangsorban a második az FK Csíkszereda trénere, az 54 esztendős Dican Ferenc. Dican játékosként volt a román és a magyar élvonalban, mint szakvezető a Kolozsvári U-nál kezdte, majd átpártolt a városi rivális CFR-hez, ahol előbb másodedző volt, majd pályaedző. Az FK Csíkszeredához 2020-ban csatlakozott, majd ez év márciusában nevezték ki vezetőedzőnek Valentin Suciu távozása után. A másodosztályban a 20-ból kilenc csapatnál volt edzőváltás, vagyis most fognak bemutatkozni.
Hiába azonban a sok fiatal az FK keretében mégsem a csíkiaké a legfiatalabb keret. Ebben a versenyben a Konstancai Unirea „győzedelmeskedett”, hiszen a keretük átlagéve 19,7 év. Őket követi a Temesvári Ripensia (21,2) és a Progresul Spartac (21,3). Az FK Csíkszereda ebben a rangsorban a hetedik (22,4 év). A legidősebb kerettel az újonc CSC Újszentes rendelkezik.

Darvas Attila

: an accessible web community