Eladás helyben

Lehetőség az értékesítésre. 1600 liter tejre számítanak

Tejbegyűjtő csarnokot hoz létre Gyi­mesbükkben a Gyimesvölgyi Bio Egyesület a helyi önkormányzattal közösen. A községben hiánycikknek számított a tejcsarnok, a gazdák többféle módon igyekeztek értékesíteni a tejet, de volt, aki az eladás nehézségei miatt mondtak le az állattartásról.

A Gyimesvölgyi Bio Egyesület a helyi önkormányzattal közösen létrehozott egy tejbegyűjtő csarnokot Gyimesbükkben, amelyet tegnap adtak át ünnepélyes keretek között. Mint megtudtuk, a tejcsarnok hiánya folyamatosan megnehezítette a gazdák életét, hiszen saját maguk kellett hogy elszállítsák vagy feldolgozzák a tejet. A gyimesbükki tejcsarnokban ezután közel százötven gazda tudja leadni a tejet, amit a Tatros Tejfeldolgozó és Értékesítési Mezőgazdasági Szövetkezet szállít el és dolgoz fel.
A tejcsarnokban két tejhűtő található, a kettőnek a kapacitása összesen 1600 liter. Emellett a tejcsarnokban egy gép segítségével harminc másodperc alatt meg tudják vizsgálni a leadandó tej minőségét, tartalmát, valamint a hozzá adott vizet is jelzi.
– Ez nagyon fontos lépés, hisz nagyon sok gazdának szüksége lett volna már ilyen tejbegyűjtő csarnokra. Sokuk igyekezett már ezelőtt is értékesíteni a Tatros Tejfeldolgozó és Értékesítési Mezőgazdasági Szövetkezetnél, néhányan pedig feldolgozták és sajtot készítettek belőle. Nem kevés munkát igényelt a tejcsarnok létrehozása, és ha elérjük az 1600 literes hozamot, akkor érik be leginkább a munkánk gyümölcse – mondta el Farkas Tibor, a Gyimesvölgyi Bio Egyesület tagja.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community