Együttműködésre alapozva – Beszélgetés Szabó Zsolt prefektussal

Múlt héten, csütörtökön délelőtt iktatták be tisztségébe Hargita megye prefektusát, a gyergyószentmiklósi Szabó Zsoltot, az USR-PLUS pártszövetség jelöltjét. Szabó Zsolt tisztségébe való beiktatásának napján adott rövid interjút lapunknak.

– Milyen gondolatokkal, elképzelésekkel kezdi el prefektusi munkáját?

– Egy új kihívásnak nézek elébe, amely eddigi tevékenységeimtől eltérő feladatokat ad nekem, de ugyanakkor pozitív érzelmeket generál bennem, mert tenni szeretnék a közösségért, amelyhez tartozom. Tanárként megtapasztaltam, hogy a hatékony munka alapja az együttműködés, amely szinte mindig sikerhez vezet. A kormány Hargita megyei képviselőjeként munkámat a törvényesség, a hatékony együttműködés, a következetesség szellemében szeretném végezni az elkövetkező időszakban.

– Polgármesterjelöltként indult Gyergyószentmiklóson 2020-ban az USR-PLUS színeiben, sokakból megdöbbenést váltva ki azáltal, hogy magyarként román párt tagjaként képvisel egy közösséget…

– Többször hangsúlyoztam, és most is rendkívül fontosnak tartom elmondani, hogy az USR-PLUS nem egy román párt, itt nem az etnikai hovatartozáson van a hangsúly. Hargita megyében is vannak különböző nemzetiségű tagjai a szövetségnek; én minden etnikai csoport jogait egyaránt képviselem.

– Melyek lesznek első és legfontosabb teendői a prefektusi hivatalban?

– Átveszem a hivatal vezetését, és minden erőmmel azon leszek, hogy jó csapatot, jó munkaközösséget kovácsoljak, hiszen ha kellemes a hangulat, szívesen jönnek a kollégák dolgozni, minden felmerülő problémát könnyebben meg lehet oldani. Szélesítve a kört, ugyanilyen hatékony együttműködést szeretnék kialakítani más intézményekkel is, hiszen meggyőződésem, hogy a prefektus, a polgármesterek, a helyi önkormányzatok és a megyei tanács közötti kapcsolat együttműködésen alapszik, amelynek végső célja a közigazgatási törvénykeret betartása, a megye lakóinak érdekeit szem előtt tartva. Feladatom, hogy minden eszközt megragadva, a törvényt és a közösség javát szolgáljam, Hargita megye és az itt élő emberek jóléte érdekében, politikai hovatartozástól függetlenül.

– Hogyan készült erre a feladatra, okozhat-e nehézséget, hogy nincs tapasztalata a közigazgatás területén?

– Valóban nincsenek tapasztalataim ezen a téren, viszont tanulékony vagyok, és biztos vagyok benne, hogy hamar belelendülök a teendőkbe. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a tanári munkától nem áll nagyon messzire a prefektusi munka: mindkét esetben csapatmunkára, bizalomra, feddhetetlenségre van szükség – ezek az alapelvek bármelyik intézményben, munkakörben eredményekhez vezetnek.

Szabó Zsolt, a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Technikai Kollégium román–angol szakos tanára 2016-ban doktori címet szerzett, majd 2017–2020 között a Szegedi Tudományegyetem román nyelv és irodalom tanszékén tanított. Visszatérve Gyergyószentmiklósra, közéleti szerepet vállalt: az önkormányzati választásokon polgármesterjelöltként indult az USR-PLUS színeiben, majd a pártszövetség jelöltjeként kapta meg a prefektusi hivatal vezetését.

Boncina-Székely Szidónia