Együttműködésben látják a megoldást

A legsürgősebb oktatási gondokra kerestek megoldást a megyei önkormányzat, az oktatási minisztérium, a megyei főtanfelügyelőség és a Hargita megyei prefektusi hivatal képviselői pénteki megbeszélésükön – közölte lapunkkal a Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata.

A közlemény szerint a Hargita Megye Tanácsa által szervezett megbeszélés résztvevői egyetértettek abban, hogy „napjaink legnagyobb kihívása a digitális oktatásra való áttérés, ami nem ugyanaz, mint az otthoni tanulás. A koronavírus-járvány felgyorsította a folyamatot, de korunk követelménye is a hagyományos és az innovatív módszerek ötvözése az oktatásban”.
Az online térben tartott találkozón Borboly Csaba elnök és Bíró Barna Botond alelnök, illetve a Hargita megyei polgármesterek és iskolaigazgatók mellett jelen volt Kallós Zoltán, az oktatási minisztérium államtitkára, Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő, Petres Sándor és Marius Ţepeluş alprefektusok, Ferencz Salamon Alpár, a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke is. A digitális oktatás mellett más témák is terítékre kerültek, a tej-kifli program, ami még mindig nem zajlik zökkenőmentesen országszerte, a diákok ingyenes szállítása, ami nagy segítség volt a diákoknak és a szülőknek, de a finanszírozás módszertanát nem dolgozta ki a szállítási minisztérium. Szóba került a délutáni oktatás, ami számos tanintézetben működik kísérleti jelleggel, valamint bemutatták azokat a programokat és projekteket, amelyek az oktatási rendszer fejlesztésére irányulnak – olvasható a közleményben.

Oktatási stratégia
Meg kell tervezni a következő tíz évet, mondta köszöntőjében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hozzáfűzte: a megyei tanácsnak legalább félszáz olyan programja van, amely érinti az oktatást, de fel kell készülni a következő időszakra, hogy minél hatékonyabban tudjanak EU-s forrásokat lehívni.
– Egyeztessünk, és hozzunk jó döntéseket! – mondta a jelen levő polgármestereknek és az iskolaigazgatóknak a megyei tanács elnöke a közlemény szerint.
A digitális oktatás fejlesztésének stratégiáját Hargita megyére vonatkozóan a Planificatio cég készítette el Hargita Megye Tanácsának megbízásából, a részleteket a cég képviselője, Csák László ismertette. Amint a szakember beszámolt, a Hargita megyei akciótervet összeegyeztették az országos stratégiával, de megvizsgálták a különböző országok jó gyakorlatait is. Regionális felmérést végeztek arra vonatkozóan, hogy a valóságban hogyan működött a digitális oktatásra való átállás, és bevontak 45 szakembert is, hogy mondják el véleményüket. A digitális oktatásra való átálláshoz fontos a pedagógusok felkészültsége is, éppen ezért a stratégia magában foglalja a pedagógusok képzését, az ingyenes eszközök biztosítását a diákoknak és a tanároknak egyaránt, a tartalomfejlesztést és a technikai segítségnyújtást. A projekt megvalósítását EU-s forrásból tervezik.
Kallós Zoltán elmondta, most a tervezés időszaka van, amit a jó döntések és a gyakorlatba ültetés időszaka kell kövessen.
– Ötvözni kell a hagyományos és az innovatív elemeket az oktatásban, a változás eléréséhez a pedagógusoknak is változniuk kell – tette hozzá az államtitkár. Mint részletezte: a megnevezett problémák országos szintűek, ezekre keresik a megoldásokat, és továbbra is számít a pedagógusok javaslataira.

A tej-kifli program
A tej-kifli program kapcsán folyamatos a panasz a termékek minősége miatt, erre az lenne a megoldás, ha a polgármesteri hivatalok átvállalnák a közbeszerzést, így nagyobb eséllyel tudnának szállítani helyi cégek – értett egyet Bicajanu Vasile, a megyei tanács gazdasági vezérigazgatóságának vezetője és Kallós Zoltán államtitkár.
Péli Levente, a megyei tanács műszaki vezérigazgatóságának igazgatóhelyettese ugyanakkor azokról a nemzetközi projektekről számolt be, amelyekre jelenleg lehet pályázni, illetve amelyeknek feltételrendszere kidolgozás alatt van a 2021–2027-es időszakra, és ezekre már lehet készülni.
Zonda Erika, a megyei tanács programokért és alintézményekért felelős vezérigazgatóságának vezetője a megyei tanács és alintézményeinek azokról a programjairól és pályázatairól számolt be, amelyek érintik az oktatás szakterületét. A székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskolában is működik kísérleti jelleggel a délutáni oktatás, a sikeres programot, jó példaként, Simó Ildikó igazgató mutatta be.
A megbeszélés tartalmi kérdéseit Ferencz Salamon Alpár összegezte, aki a digitális oktatás fontosságát hangsúlyozta, illetve elmondta: két fontos szempontot kell figyelembe venni: az online oktatás műszaki felételeit, és hogy milyen feltételek mellett lehet továbbképzéseket biztosítani az oktatók számára.
A megbeszélés zárásaként Bíró Barna Botond azt mondta a jelenlévőknek, Hargita Megye Tanácsa továbbra is partnere kíván lenni az oktatási intézmwényeknek a Hargita megyei oktatási rendszer fejlesztése érdekében.

HN-információ