Együttmuködés az üzleti szférával

Aláírták a megállapodást. Összefogás FOTÓ: DOMJÁN LEVENTE

Vállalkozással, vállalkozásfejlesztő civil szervezettel és érdekvédelmi és közképviseleti szervezettel kötött együttműködési megállapodást a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Gyergyóremetén. Mint elhangzott, közös munka célja a térség ipari és gazdasági fejlődésének elősegítése.

A gyergyóremetei tejporgyár újraindítását, valamint egy bogyós gyümölcsöket és gombát feldolgozó vállalkozás létesítését tervezi Balázs Attila remetei gyökerű befektető. Az üzem várhatóan 2022-ben kezdi meg működését. A tevékenység támogatását a befektetővel együttműködésben valósítja meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara, a Pro Economica Alapítvány és az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezete. Az erre vonatkozó megállapodást múlt héten írta alá Barti Tihamér, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke, Balázs Attila befektető, dr. Lázár Ede, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának dékánja és Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány vezetője.

– Az egyetem számára fontos misszió, hogy Székelyföld gazdasági és társadalmi életének aktív résztvevője, motorja legyen – hangsúlyozta ez alkalomból Lázár Ede dékán.

Mint mondta, ezt elsősorban az oktatás révén próbálják megvalósítani, de részét képezi a kutatási, tanácsadási tevékenység is.

– Külön öröm számunkra, hogy a befektető céggel együttműködési megállapodást írhattunk alá. Ennek értelmében szakembereket képzünk a cég számára, az meg lehetőséget biztosít a szakmai gyakorlat elvégzésére.

Dr. Lázár Ede szerint ennek érdekében helyenként módosítani kell a tantervet.

A gyergyóremetei származású vállalkozó, a Batlasz Holding Kft. ügyvezetője kifejtette, hogy miért is tartja fontosnak az együttműködést.

– Kidolgoztunk egy komoly stratégiát a székelyföldi ipar és a gazdaság fellendítésére. Hosszas gondolkodás és egyeztetések után arra jutottunk, hogy a meglévő dolgokból kell kihozni a maximumot, erre a legmegfelelőbbnek ezt a két üzemet találtuk.

Kari András, a Batlasz Holding cég termelési és vállalkozási vezetője beszámolt arról, hogy a nyugat-európai termelési feltételeknek eleget téve a bio-tejpor és gyógyászatra alkalmas tejpor előállítása lesz a cél. Ebbe a Sapientia Tudományegyetem is bekapcsolódik a szakemberképzés révén.

Kari András elmondta, napi 54 ezer liter tejet tudnak majd feldolgozni, ami évi 3 ezer tonna tejpor előállítását jelenti majd a későbbiekben. A liofilizálóüzem több, mint ezer tonna gyógynövényt és hétszáz tonna gombát tud majd feldolgozni.

– Székelyföldön korábban nem volt példa ilyen nagy beruházás egyidejű megvalósulására – emelte ki Barti Tihamér. – Ez a térségben gazdasági szempontból és munkahelyteremtés szempontjából is egyedülálló, ugyanis a közösség erejét felhasználva, a külföldi tapasztalatokra és az itthoni tudásra építkezve több tízmilliós beruházásáról van szó.

A megyei önkormányzat alelnöke szerint, fontos, hogy a helyi, minősítéssel rendelkező termelőktől vásárolják fel a tejet.

– Jól látszik, hogy a Sapientia EMTE érzi, Székelyföld milyen irányba halad, és ennek érdekében azonnal lépéseket tesz – jegyzte meg a politikus.

– Öröm számukra ilyen nagy és komoly beruházásokban részt vállalni – jelentette ki dr. Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány vezetője. – Alapítványunk fő célja gazdasági szempontból segíteni, megtartani a magyar közösséget, és hazahívni az elvándorlókat. Külön öröm, hogy az üzemeknek köszönhetően és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának bevonásával közel száz új munkahelyet fogunk tudni teremteni Székelyföldön a gyergyói térségben – fűzte hozzá.

Vlaicu Lajos