Együtt szerzett élmények

Szórakozik a család apraja-nagyja. A tűzoltók biztosították a hűsölési lehetőséget Fotó: Máthé Koppány

Három napig tartott a cirkuszi forgatag Csíkmenaságon a Cseperedők Családi Csinnadrattán. A kisgyerekes családokat megszólító esemény célja, hogy tagjai valóban együtt, tartalmasan töltsék az időt, amelynek végén a cirkuszi tanoncképző végzősei mutatták be produkcióikat, majd a Role koncertjével zárult az idei rendezvény.

Szombat délelőtt, a Cseperedők Családi Csinnadratta második napján látogattunk Csíkmenaságra. A sátortábor lakói még élvezték a délelőtti nyugalmat, a fesztiválhelyszín egyik sarkában méretes tűzhelyből arra következtetek, hogy előző este gitár és énekszó kíséretében ülték körbe. Először Fecskét és Evelint pillantjuk meg, a két lovat, akiknek a hátán már gyerekek lovagolnak. A lovasok nyakában érem lógott, ami bizonyítja, hogy már elvégezték a műlovarképzést – azaz az erre kijelölt kézműves-sátornál teljesítették a feladatokat.
A fesztivál kerettörténete szerint a Cseperedők Családi Csinnadrattára eredetileg egy világhírű cirkusz érkezésére számítottak, amely az utolsó pillanatban technikai okokból nem tudott eljönni. Cseperke és Zengő ezért arra kérte a gyerekeket, hogy vegyenek részt a cirkuszi tanoncképző workshopjain, és pótolva a híres akrobatákat, bohócokat, állatidomárokat, artistákat a fesztivál zárónapján mutassanak be egy feledhetetlen produkciót.
Ennek megfelelően számos kézműves-foglalkozás várta a családokat. A törpék sátrában bojtos sipkák, szakállak, sálak készültek, hogy a nagy napon ebben a jelmezben mutassák be a népi gyermekjátékokat és a humoros jelenetet. A bohócképzőbe azokat várták, akik szeretnek viccelődni, alakoskodni, a jelentkezők pedig bojtos csákót, parókát, körgallért, nadrágtartót készítettek. Idomárnak csak a nagyon bátrak jelentkezhettek, akik nem félnek az oroszlánoktól vagy tigrisektől, és többek között csokornyakkendőt, cilindert, ostort, tűzkarikát készítettek. Azokat a gyerekeket, akik szeretnek rajzolni a bábos sátorba várták, a bűvészképzőben pedig számos egyszerű trükköt is elsajátíthattak a gyerekeket, amivel elvarázsolhatták a közönséget. A nagyon hajlékonyak, fürgék és ügyesek pedig zsonglőr- vagy artistaképzőbe iratkozhattak be.
Aki elfáradt a sok tanulásban, azokat a tér közepén fajátékok várták, lehetett célba dobni, csúzlival lőni és más ügyességi játékokat játszani, a kisebbeknek csúszda, labdamedence, liszthomokozó várta, a műfüves sportpályán pedig a Székelyföldi Jégkorong Akadémia biztosított lehetőséget az utcai jégkorong kipróbálására, ügyességi pályát állítottak fel, és vetélkedőt is szerveztek.
Egyszer csak éles szirénázás szakította félbe a fesztiváli zsongást, és berobogott a Csíkszentgyörgyi Önkéntes Tűzoltók alakulata. Bemutatták, hogyan oltják el a tüzet, majd a vízpermettel lehetőséget biztosítottak egy kis hűsölésre.
A szervezők, Sipos Tünde a Kőketánc Kulturális Egyesület vezetője és Kopacz Erika-Mária a Fészek Tanoda Egyesület elnöke úgy érzik, két év kihagyás után ismételten sikerült elérniük a kitűzött célt: nagyon sok család lelkesen kapcsolódott be az általuk felkínált tevékenységekbe, a gyerekek gyakran kifejezték, hogy nem szeretnék, ha véget érne a forgatag, és sokan egész nap a közösen megalkotott jelmezeket viselték. Sipos Tünde kiemelte, azt tűzték ki célul, hogy a család valóban töltse együtt a fesztivál három napját, szánják rá az időd, az apukák is „vegyék fel a kesztyűt”, az anyukák is a varrótűt, tornázzanak együtt, hallgassák együtt az előadásokat és a koncerteket. Megemlítette a fesztivál közösségépítő szerepét, hiszen sok lelkes pedagógus – fiatalok és idősebbek egyaránt – kapcsolódott be, akik már szívügyüknek tekintik, és évről évre várják a fesztivált. Idén első ízben a menasági kultúrotthon melletti területen szervezték meg a fesztivált. Sipos Tünde elmondta, nagyon jó befogadókra találtak, az önkormányzat részéről nagyon segítőkészek voltak. A fesztivál utolsó napján a gyerekek felvonultak az általuk alkotott jelmezekben, majd a Role gyerekkoncetje zárta az eseményt.

Háromszéki Eszter

: an accessible web community