Együtt a vidék és a város

Összefog a vidék és a város. Munkában Udvarhelyszék polgármesterei | Fotó: Bíró Barna Botond/FB

Székelyudvarhely és több udvarhelyszéki település polgármestere aláírta a múlt héten a székelyudvarhelyi metropoliszövezet alapító okiratát. A vidéki településvezetők már rég várnak erre a lépésre, mert vallják, hogy a közös problémákat csak közösen lehet megoldani.

Ko­rond, Far­kas­la­ka, Fel­ső­bol­dog­fal­va, Ká­pol­nás­fa­lu, Szé­kely­keresztúr, Ho­mo­ród­szent­már­ton, Zetelaka, Fenyéd, Máréfalva, Oroszhegy, Kányád és Székelyudvarhely polgármestere, illetve a Hargita megyei önkormányzat részéről Bíró Barna Botond alelnök látta el kézjegyével az alapító okiratot múlt csütörtökön a székelyudvarhelyi Városháza Orbán Balázs termében. A javaslat Bíró Barna Botondtól származik, ő volt az, aki egy éve felhívta a figyelmet erre a lehetőségre.
– Ez tulajdonképpen egy fejlesztési társulás, ami arra hivatott, hogy a város és a környező települések a közös kihívásokra tudjanak sokkal hatékonyabban válaszolni. A kezdeményezés lehetőséget ad az udvarhelyszéki szolgáltatások fejlődésére, a bicikliutak kialakítására, valamint fejlesztéseket hoz a térségbe és nem utolsósorban közös gondolkodásra sarkall. Ezek által olyan előnyökhöz juthat a közösség, amelyekre eddig nem volt lehetőség. Például, ha lesznek olyan pályázati kiírások, amelyekkel integráltan lehet fejleszteni, akkor hatékonyabban lehet lehívni az elérhető forrásokat – magyarázta az alelnök, aki az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke is egyben.
A város és a környező községek közös fejlesztését megalapozó egyesületet ezután jegyeztetik be a bíróságon. Elnöke Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester lett, Bálint Elemér Imre oroszhegyi polgármester az alelnök, elnökségi tagnak pedig Kovács Lehel farkaslaki, Jakab Attila homoródszentmártoni polgármestert és Koncz Hunor-Jánost, Székelykeresztúr város vezetőjét választották meg.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community